Sveriges billigaste och dyraste streamingtjänster

Streamingligan 2022 – hitta den bästa streamingtjänsten

Filmtopp
04 januari 2023 kl. 14:01

Vilken är årets mest framgångsrika streamingplattform?

Vilken är egentligen årets bästa streamingtjänst? Det försöker Filmtopp slå fast genom att introducera "Streamingligan". Här listar vi vilka plattformar som presterar bäst baserat på våra recensioner, jämför streamingtjänster och gottar oss i statistik.

Uppdaterad: 2022-12-31

Streamingligans vinnare 2022

Streamingligan:

  1. HBO Max
  2. Apple TV+
  3. Disney+

Serieligan:

  1. HBO Max
  2. Apple TV+
  3. Disney+

Filmligan:

  1. Apple TV+
  2. HBO Max
  3. C More

Filmtopp har synat streamingåret 2022 in i minsta detalj för att göra det så enkelt som möjligt för alla film- och serieälskare där ute att hitta rätt streamingplattform.

Med ett växande antal tjänster och priser som börjat ticka uppåt är det ytterst få som har möjligheten att abonnera på fler än någon enstaka streamingtjänst. Att välja eller välja bort några av alternativen är lättare sagt än gjort – och det är där Streamingligan kommer in i bilden.

Om Streamingligan

Streamingligan rangordnar de främsta streamingtjänsterna på marknaden baserat på Filmtopps recensionsbetyg – den plattform med högst snittbetyg placerar sig överst i tabellen. Tanken är att ligan ska ge en överblick över utbudets kvalitet på respektive tjänst.

Vill du jämföra utbudet på streamingtjänsterna kan vi rekommendera vår streamingguide. Du kan också kolla in våra samlingslistor för de bästa serierna 2022 och de bästa filmerna 2022.

Streamingligan 2022 – den bästa streamingtjänsten är korad

Streamingligan 2022 – hitta den bästa streamingtjänsten

Efter den sista uppdateringen av Streamingligan är det HBO Max som hänger kvar i toppen. HBO Max bröt under hösten en negativ trend genom att släppa en rad kvalitativa serier, men det måste också erkännas att snittbetyget känns aningen dopat med tanke på att HBO Max plockat bort flertalet titlar från sin plattform under hösten. Alla av dessa titlar hade Filmtopp gett lägre än 4 i betyg. Den sista pallplatsen knips just nu av Disney+.

Bakom topptrion hittar vi SVT Play, medan det är Netflix som får bita i det sura äpplet och nöja sig med tabellens jumboplacering. Värt att notera är dock att Netflix recenserats avsevärt många fler gånger än de övriga, vilket kan påverka snittbetyget.

Bland de huvudsakligen svenska och skandinaviska streamingtjänsterna har Viaplay spänt musklerna och tar sig upp på tronen, men även C More har gjort en stark höst, med ett snittbetyg som tickar stadigt uppåt.

Vinnare av Streamingligan 2022 är HBO Max.

Serieligan 2022 – hitta den bästa streamingtjänsten

I Serieligan, en av två underkategorier till Streamingligan, tittar vi enbart på betygen för alla serier på streamingplattformarna. Toppen av Serieligan påminner om Streamingligans toppskikt, med HBO Max, Apple TV+ och Disney+ på de tre pallplatserna.

Bakom dem är skillnaderna däremot större. Här är det Discovery+ som huserar på den lägsta placeringen, medan Netflix innehar en respektabel sjundeplats, till stor del tack vare en stark höst. Även C More klättrade uppåt i tabellen under hösten.

Vinnare av Serieligan 2022 är HBO Max.

Filmligan 20221231

I Filmligan, som är Streamingligans andra underkategori granskar vi enbart streamingtjänsternas filmbetyg. Många av de stora jättarna på marknaden fokuserar huvudsakligen på serier och vi har därför valt att endast inkludera streamingtjänser där vi betygsatt minst fem filmer.

Här får HBO Max se sig besegrad av Apple TV+, som har dominerat på filmfronten mer eller mindre hela året.

När det kommer till antal recenserade filmer är det dock Netflix som sticker ut, med fler recensioner än alla de övriga tillsammans. Noterbart är att de sämst placerade, Prime Video, Disney+ och Netflix, också är tjänsterna med flest recensioner.

Vinnare av Filmligan 2022 är Apple TV+.

Streamingtjänster – statistik

Streamingligan 2022 – hitta den bästa streamingtjänsten

Filmtopp har varit väldigt sparsamma med att dela ut full pott under året. Totalt sett är det endast sju av 304 skrivna recensioner som resulterat i ett toppbetyg. Senast att tilldelas toppbetyget är Guillermo del Toro's Pinocchio på Netflix och The Bear på Disney+.

Streamingligan 2022 – hitta den bästa streamingtjänsten

Netflix är den streamingtjänst vars produktioner har recenserats överväldigande mest. Hela 33 procent av Filmtopps alla recensioner, en tredjedel, har varit av produktioner från Netflix. Av dessa recensioner har tre stycken resulterat i högsta betyg. Det har också blivit nio bottenbetyg.

En annan siffra som sticker ut är att HBO Max tenderar att tilldelas betyget 4 oftare än någon annan streamingtjänst. Hela 61 procent av produktionerna som recenserats på HBO Max har fått det näst bästa betyget. Däremot har streamingtjänsten inte tilldelats någon fullpoängare. Det ska också nämnas att HBO Max plockat bort flertalet titlar under årets andra halva, vilket har lett till att procentenheterna tickat uppåt.

Streamingligan 2022 – hitta den bästa streamingtjänsten

Letar du efter streamingtjänsterna som tilldelats flest antal toppbetyg, så får du vända dig till Netflix, HBO Max och Apple TV+. Netflix har tilldelats 17 stycken 4:or och 5:or, HBO Max har tilldelats 14 stycken 4:or och Apple TV+ har tilldelats 12 stycken 4:or och 5:or. Att just Netflix har legat bakom flest toppbetyg är inte speciellt förvånande med tanke på hur många fler Netflix-produktioner som har recenserats. Streamingjätten är även den tjänst som tilldelats flest antal 1:or i betyg, med sina 9 stycken. Ingen annan streamingtjänst har fått fler än två stycken 1:or.

Streamingligan 2022 – Månadsligan 2022

Månadsligan ger oss en överblick över vilken av årets månader som har bjudit oss på allra bäst streamingunderhålling. I diagrammet kan du se hur många toppbetyg (4:or och 5:or) som delats ut under respektive månad.

Under mars hittade Filmtopp hela 12 produktioner som imponerade tillräckligt för att få ett toppbetyg. Närmast efter är januari med 11 toppbetyg, följt av april och oktober med 9 toppbetyg vardera.

Trögast har det gått i juli, då endast två stycken 4:or delades ut. En naturlig förklaring till detta är att betydligt färre titlar hade premiär och recenserades under sommaren. Även i december var det aningen skralare med recensioner på streamingmarknaden, men det blev alltjämt tre utdelade toppbetyg, inklusive en femma, under årets avslutande månad.

De billigaste streamingtjänsterna 2022 – prisjämförelser

Streamingligan SVT Play

Den streamingtjänst (exklusive SVT Play) som just nu erbjuder de billigaste månadsabonnemangen är Amazon Prime Video. Flera av aktörerna erbjuder startpaket eller tillfälliga prissänkningar som kan innebära ett billigare månadspris, men sett till de ordinarie prissättning är dessa två billigast med 59 kronor i månaden. discovery+ har dock ett paket för 19 kronor i månaden, men då innehåller programmen reklam.

Prime Video erbjuder just nu även det billigaste årsabonnemanget för 549 kronor/år.

Den sista uppdateringen för Streamingligan 2022 är gjord.

NÄSTA ARTIKEL