KLART: då har Nattryttarna premiär på C More

Bästa serierna 2022 – Här är tipsen

Filmtopp
Uppdaterad 09 december 2022 kl. 16:12 | Publicerad 28 december 2021 kl. 14:12
ANNONS
ANNONS

Tips på de bästa serierna 2022.

Här hittar du Filmtopps favoriter bland de bästa serierna från 2022. Vi befinner oss i en guldålder för tv-serier och den ser ut att fortsätta även i år. Listan uppdateras löpande under året med nya högkvalitativa tittarfavoriter och okända guldkorn.

Det är inte helt lätt att orientera sig i den så kallade streamingdjungen. Filmtopp sammanställer därför de bästa serierna 2022. Det rör sig om titlar från samtliga stora streamingtjänster: Netflix, HBO Max, Disney+, Amazon Prime Video, Paramount+, Apple TV+, Viaplay, C More och SVT Play. Vi ser alltid till att täcka alla de nya stora premiärerna inom samtliga genrer. 

Vill du kolla in förra årets främsta titlar? Kolla in listan på de bästa serierna 2021. Är det filmtips du är ute efter kan du istället besöka listan över de bästa filmerna 2022.

De bästa serierna 2022

Handen på hjärtat (säsong 1) – C More

Handen på hjärtat är en av de bästa serierna 2022
Foto: C More.

C Mores nya serie börjar som en lättsmält och trevlig romantisk komedi, men som successivt utvecklas till något mer fängslande och tänkvärt. Handlingen kretsar kring parterapeuten Ava som kan se in i relationers framtid. Det må vara en passande egenskap för hennes profession, men det tenderar att förstöra för hennes egna relationer, även när hon träffar sitt livs kärlek. Handen på hjärtat är en perfekt serie att mysa till när vintermörkret faller över oss.

betyg 4 av 5

Wednesday (säsong 1) – Netflix

Bästa serierna 2022 – Här är tipsen
Foto: Netflix.

Efter sin senaste film Dumbo (2019) är visionären Tim Burton med ett nytt stort verk. Netflix-serien Wednesday följer familjen Addams-dottern som upptäcker att skolan hon går på har fler dödsfällor och mysterium än vad hon först kunnat ana. Tillsammans med hennes kompanjon Saken utreder hon vad det är som egentligen försiggår, detta samtidigt som hon tar sig genom andra prövningar som plugget och familjelivet kan tänkas bjuda på. Wednesday är gotisk, läcker och underbar, och lämnar en med längtan efter mer. En av de bästa serierna 2022.

betyg 4 av 5

Echo 3 (säsong 1) – Apple TV+

Echo 3 – en av de bästa serierna 2002
Foto: Apple TV+

Är du sugen på en actionthriller som får dig att sitta som på nålar är det Apple TV+ du ska bege dig till. Echo 3, av Mark Boal, är en intensiv serie om två soldater med gisslansituationer som specialitet. Det har börjat gnissla i vänskapen mellan dem och lättare blir det inte när kvinnan de älskar blir kidnappad i Colombia och de tvingas bege sig dit för att frita henne. I rollerna ser vi bl.a. Luke Evans, Michiel Huisman, Jessica Ann Collins och Michael Shannon m.fl. Konceptet är inte unikt, men det är sällan det förverkligas med sådan kvalitet som i Echo 3.

betyg 4 av 5

The Crown (säsong 5) – Netflix

The Crown säsong 5 – en av de bästa serierna 2022
Foto: Netflix.

"Världens bästa kungahusskildring är tillbaka." Så beskriver Filmtopps recensent den senaste säsongen av The Crown, som introducerar ett ny ensemble skådespelare och där Elizabeth Debicki sticker ut i rollen som prinsessan Diana. Fascineras du av det brittiska kungahuset har du sannolikt sett de tidigare säsongerna och du kommer sannolikt att se även den här utan någon besvikelse. Serien fortsätter att framgångsrikt varva det lilla med det stora, det privata med det offentliga, och det resulterar i slutändan till ett högt betyg.

betyg 4 av 5

The White Lotus (säsong 2) – HBO Max

The White Lotus första säsong producerades som en miniserie, men kammade hem så stora framgångar att den förnyades med ytterligare en säsong. Trots att serie mer eller mindre måste börja om på helt ny kula i säsong 2, så lyckas den återigen imponera lika stort. Denna gången har vi lämnat Hawaii för att istället bege oss till ett exklusivt hotell på Sicilien. Vad vi däremot inte lämnat bakom oss är samma lyxiga men pinsamma och komiska ton som vi lärde oss att älska i den första säsongen.

betyg 4 av 5

Nattryttarna (säsong 1) – C More

Bästa serierna 2022 – Här är tipsen
Foto: C More.

Baserad på de drabbande och uppmärksammade händelserna som ägde rum på ett ridcenter i Sverige under 90-talet. Oavsett om du sett dokumentärer, hört Sophie Jahn berätta om händelserna eller i annat format tagit del av berättelserna från hästgården, så kommer Nattryttarna att påverka dig starkt. Och det beror mycket på en lika bra som obehaglig Jonas Karlsson i rollen som stallägaren Tommy.

betyg 4 av 5

Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities (säsong 1) – Netflix

Guillermo del Toros_ Cabinet of Curiosities – en av de bästa serierna 2022
Foto: Netflix.

Den Oscarsvinnande monsterälskaren Guillermo del Toro intar Netflix med an antologiserie, innehållandes åtta fristående skräckhistorier av olika slag. I de olika avsnitten introduceras vi för allt från gravplundrare till banktjänstemän och vidare till obducenter. Det är kusligt, det är spännande och man vet vet aldrig vad som väntar runt hörnet. Även i de fall då handlingen inte riktigt når upp till sin fulla potential, så är serien tillräckligt snygg och välproducerad för att ändå imponera.

betyg 4 av 5

Headhunters (säsong 1) – C More

Headhunters – en av årets bästa serier
Foto: C More.

Dramathrillern Headhunters är en prequel-serie till Jo Nesbøs roman med samma namn, som också har filmatiserats. Det här är C Mores första norska originalserie – och den levererar. Headhunters är en välskriven serie med inslag av krim, drama och humor. I en intervju med Filmtopp beskrev Martin Wallström, huvudrollsinnehavaren i serien, Headhunters som en femrättersmeny, vilket är en alldeles utmärkt beskrivning.

betyg 4 av 5

The Bear (säsong 1) – Disney+

En av årets få fullpoängare har delats ut till The Bear, som finns att streama på Disney+ i Sverige. Den här unika serien har en relativt simpel premiss – en ung stjärnkock lämnar en av världens finaste restauranger för att ta över den sunkiga sylta i Chigaco som han fått ärva av sin bror. Kockens kamp att styra upp familjerestaurangen är vad serien handlar om, och även om det inte låter så fascinerande så är det extremt intensiv och engagerande från minut ett.

Det går bara att beundra hur väl den här serien har komponerats ihop på ett lika imponerande sätt som en avsmakningsmeny på en Michelinrestaurang.

betyg 5 av 5

Riket: Exodus – Viaplay

 RIKET EXODUS på Viaplay – en av de bästa serierna 2022
Foto: Viaplay.

Lars von Trier lyckas med det omöjliga när han återvänder med den efterlängtade uppföljaren och avslutningen på Riket. Humorn är sylvass och en stark skådespelarensemble gör att Rikets skeva värld blir lustfyllt iscensatt och en utmärkt skildring av människans drivkrafter. Samtidigt finns där satir av samtiden som adderar ytterligare en dimension till serien. Som Filmtopps recensent beskriver Riket: Exodus är innehållet "absurt. Det är smart. Det är dumt. Det är skräckinjagande. Det är roligt. Det är djärvt. Det är modigt. Det är unikt. Det är fult, snyggt, vackert, trollbindande, förhäxande. Ja, det är nästan alla adjektiv i recensentordboken."

betyg 4 av 5

Snabba Cash (säsong 2) – Netflix

Snabba Cash säsong 2 är en av årets bästa serier
"Snabba Cash" säsong 2 tar plats på listan över årets bästa serier. Foto: Netflix.

När Netflix succédrama återvänder blir det ännu mer våldsamt med insatser som är högre än våra huvudkaraktär Leya kunnat föreställa sig. I den andra säsongen av Snabba Cash tillkommer flera viktiga karaktärer som rör om i grytan när det vankas fortsatt krig om att äga marknaden för droger. Kort och gott en säsong som lovar extra allt, utan att göra oss besvikna.

betyg 4 av 5

Spelskandalen (säsong 1) – SVT Play

Bästa serierna 2022
Foto: SVT.

Baserad på sanna händelser följer Spelskandalen Piteåbon Bosse Lundkvist som en dag börjar spela på hästar och upptäcker att han har en begåvning för det där. Successivt börjar han spela både mer och större – i den graden att det går överstyr. SVT ger oss en intressant och spännande serie som trots en relativt komplex handling är enkel att förstå och hänga med i. 

betyg 4 av 5

Andor (säsong 1) – Disney+

The Mandalorian har varit en väldigt framgångsrik serie, men The Book of Boba Fett och Obi-Wan Kenobi klarade inte riktigt av att leva upp till förväntningarna. En Star Wars-serie som däremot levererar ordentligt är Andor, prequel-serien till Rogue One. Andor lyckas fånga samma känsla som Rogue One och introducerar flertalet spännande karaktärer, bland annat en spelad av en imponerande Stellan Skarsgård. Tonen i serien är gritty, men lyckas behålla tillräckligt mycket humor och värme för att upplevas som just en Star Wars-serie.

betyg 4 av 5

Sagan om ringen: Maktens ringar (säsong 1) – Amazon Prime Video

Seriesatsningarnas seriesatsning är här – och det med besked! Prime Videos hutlöst dyra Sagan om ringen-serie, Maktens ringar, är här och den dyra prislappen kan faktiskt ha varit värd vad den bekostat. Inledningen på den storskaliga serien är nämligen riktigt bra.

Handlingen utspelar sig cirka 3 000 år före händelserna i Sagan om ringen, och Maktens ringar lyckas etablera ett yngre Midgård för oss på ett engagerande och slående vackert sätt.

betyg 4 av 5

Tunna blå linjen (säsong 2) – SVT Play

Bästa serierna 2022 – Här är tipsen
Foto: SVT Play.

Fortsättningen på SVT:s polisdrama fortsätter att engagera starkt. Vi får också bekanta oss med nya spännande karaktärer när vi nås av drabbande inblickar i polisens vardag. Det här vill du som gillade den första säsongen inte missa.betyg 4 av 5

Nere – Viaplay

Nere – en av de bästa serierna 2022
Foto: Viaplay.

Viaplays dramakomedi Nere tar sig in på listan över de bästa serierna 2022. Denna norska produktion handlar om Fanny, en tjej som ständigt är på språng och alltid har ett leende på läpparna. Hennes liv vänds upp och ner när hon är med om en olycka som gör att hon blir förlamad från midjan och neråt.

Trots sin miserabla situation gör Fanny vad hon kan för att se livet från den ljusa sidan, men det är lättare sagt än gjort när alla runt omkring henne tycks ha svårare att acceptera hennes nya situation än henne själv.

betyg 4 av 5

Bad Sisters – Apple TV+

Bad Sisters – en av de bästa serierna 2022
Foto: Apple TV+

Bad Sisters är serien från Apple TV+ som Josephine Bornebusch har varit med och regisserat. Det är en mörk thrillerkomedi om fem systrar som får nog av maken till en av dem, som ständigt gör tillvaron odräglig för dem.

Serien inleds med att denna make ligger död i en kista efter en påstådd olycka, men frågan är om hans död verkligen var så slumpartad? Två försäkringsutredare anar oråd och börjar utreda vad som faktiskt här hänt – något som tvingar de fem systrarna ännu närmare varandra.

betyg 4 av 5

Pojkar – Viaplay

Danskarna kan det där med att göra bra serier, för vem hade kunnat ana att en serie om en gosskör skulle kunna bli så här spännande? Pojkar är nästa serie i raden av sevärda produktioner som kommit från vårt grannland de senaste åren.

Denna gången står pojkkören "Logos" i fokus. När de inte står i kyrkan och sjunger änglalikt är den sammansvetsade gruppen inte rädd för festande och andra förbjudna nöjen. När en av gruppens medlemmar drunknar sätts dock deras sammanhållning på prov.

betyg 4 av 5

Five Days at Memorial – Apple TV+

Five Days at Memorial – en av de bästa serierna 2022
Foto: Apple TV+

"En av de bästa läkarserierna på senare år." Så beskriver Filmtopps recensent miniserien Five Days at Memorial – vilket säger en hel del med tanke på hur många serier som existerar inom genren. Apple TV+ fortsätter sitt imponerande år med ännu en serie som placerar sig på listan över de bästa serierna 2022.

Handlingen i detta välskrivna och välproducerade drama kretsar kring personalen på ett sjukhus i New Orleans, och hur de hanterade det fullkomliga kaos som uppstod till följd av förödelsen som orkanen Katrina lämnade efter sig.

betyg 4 av 5

Under the Banner of Heaven – Disney+

Bästa serierna 2022 – Under the Banner of Heaven
Foto: Disney+

Miniserien Under the Banner of Heaven, som finns på Disney+ i Sverige, är ett kriminaldrama baserat på verkliga händelser. Serien utforskar mormonkyrkan och utgår från perspektivet av en djupt troende polisinspektör, spelad av Andrew Garfield. I början av berättelsen hamnar ett mordfall på hans skrivbord, och offren – en mamma och hennes dotter – var båda del av samma tro som honom själv.

Serien är baserad på Jon Kakauers boken från 2003.

betyg 4 av 5

How to Change Your Mind – Netflix

How to Change Your Mind är Netflix dokumentärserie i fyra delar om psykedeliska droger, där varje avsnitt gör en djupdykning i en specifik drogs egenskper och historia. Dokumentärserien är skapad av den amerikanske journalisten tillika bästsäljande författaren, Michael Pollan tillsammans den Oscarsbelönade dokumentärskaparen Alex Gibney.

Serien lyckas på ett rationellt och jordnära sätt informera om mytomspunna droger som LSD och MDMA, samtidigt som den uppmanar till ett öppet sinne.betyg 4 av 5

Black Bird – Apple TV+

Apple TV+ fortsätter att ha ett riktigt starkt 2022. Senast ut i raden av sevärda produktioner är dramathrillern Black Bird, med Taaron Egerton i huvudrollen. Serien är skapad av The Wire-författaren Dennis Lehane, och enligt Filmtopps recensent bjuder han ännu en gång på en riktigt bra kriminalare, som i det här fallet tar plats på listan över de bästa serierna 2022.

Handlingen i Black Bird är baserad på en sann historia och kretsar kring den före dette fotbollsspelaren Jimmy Keene (Egerton), som numera langar droger. Hans vilda livsstil leder till att han en dag döms till tio års fängelse. Hans hårda fasad raseras och han får chansen att göra en deal med FBI: i heautbyte mot att han pumpar en sinnesrubbad seriemördare på information kan han vinna sin frihet.

betyg 4 av 5

Kärlek & Anarki – Netflix

Kärlek och anarki, en av Netflix svenska seriesatsningar, är tillbaka efter framgångarna med den första säsongen – och säsong två levererar på en ännu högre nivå än den föregående. En sak som ger den nya säsongen ett lyft är att fler bikaraktärer ges ett större utrymme, vilket adderar ytterligare djup till serien.

I den andra säsongen återvänder vi till det aningen skakiga bokförlaget "Lund & Lagerstedt", som fortsatt kämpar för att hålla sig flytande i en nuförtiden ständigt föränderlig bransch. I övrigt känns mycket av formatet i säsong två igen från den första säsongen, men nu med högre insatser och ett större allvar.

betyg 4 av 5

Irma Vep – HBO Max

Irma Vep – en av de bästa serierna 2022
Foto: HBO Max.

I HBO Max nya dramaserie Irma Vep hittar vi vår svenska storstjärna, Alicia Vikander, i huvudrollen. Hon spelar rollen som en världskänd skådespelare som beger sig till Frankrike för att få lite perspektiv på tillvaron och undvika ännu ett erbjudande om en roll i nästa blockbuster. I Frankrike ska hon istället spela in en mycket smalare nyversion av en stumfilm från 1915. 

Vad som gör den här serien unik är att den är en form av meta-remake av filmen med samma namn från 1996. Den kretsar kring inspelningen av en stumfilm på åtta timmar, och i denna remake är det alltså en remake på stumfilmen som ska spelas in. I världen för serien är man dessutom medveten om existensen av filmen från 1996. Det är inte riktigt så komplicerat som det kan låta, men konceptet öppnar upp för en och annan oväntad vändning.

betyg 4 av 5

The Boys – Amazon Prime Video

Prime Videos succéserie The Boys är tillbaka med ännu en spårad säsong, som potentiellt kan vara galnare än någonsin tidigare. I denna råa superhjältesatir kryllar det av korrupta och moraliskt tvivelaktiga karaktärer med superkrafter och våra huvudkaraktärer gör vad de kan för att hålla dem i schack. I början av säsong tre har ett år passerat sen vi såg Butcher, Hughie och de andra senast och nu försöker det – på sina egna sätt – bekämpa alla suspekta "hjältar" med mer regelrätta metoder. Något som är lättare sagt än gjort.

The Boys säsong tre fortsätter att bjuda oss på allt som vi älskade med de två föregående säsongerna, inklusive gott om blod, dårskap och karaktärer med brister i överflöd.

betyg 4 av 5

Anne – C More

Anne – En av de bästa serierna 2022
Foto: C More.

Den tragiska Hillsborougholyckan skedde 1989 när Nottingham Forest och Liverpool möttes på Hillborough Stadium i Sheffield. Liverpoolsupportrarnas läktarsektion blev överfull på folk, vilket ledde till att människor klämdes till döds. Totalt omkom 97 personer. Tragedin skylldes först på supportrarna, men med tiden blev det allt tydligare att det var försummelse och organisatoriska brister som ledde till utfallet – något som framgick i en rapport som kom ut hela 25 år efter olyckan. 

Nämnda rapport hade inte sett dags ljus utan personer som Anne Williams, som förlorade sin 15-åriga son i olyckan. I dramaserien Anne får vi följa Williams kap för upprättelse för de avlidna. Det är en effektfull och gripanden berättelse om en mamma som förlorat sitt barn, men också kampen mellan dem som sitter på makten och den "lilla" människan.

betyg 4 av 5

Obi-Wan Kenobi – Disney+

Första bilden på Darth Vader i Obi-Wan Kenobi
Foto: Disney+

Galaxens charmigaste Jedi är tillbaka, och den här gången med sin alldeles egna serie. Nya Obi-Wan Kenobi, med Ewan McGregor tillbaka i rollen som Kenobi har varit rejält efterlängtad, men med premiären av serien så har det också visat sig vara värt den långa väntan.

Serien utspelar sig 10 år efter händelserna i Episod III och Obi-Wan, eller Ben som han kallar sig nu, har lämnat livet som Jedi bakom sig. Nu har han gått under jorden och håller på håll ett öga på Luke. Hans eremitliv vänds dock upp och ner när Leia Organa kidnappas och han måste ge sig ut bland stjärnorna igen.

betyg 4 av 5

Prehistoric Planet – Apple TV+

Prehistoric Planet – en av de bästa serierna 2022
Foto: Apple TV+

Apple TV+ har tillsammans med BBC skapat den imponerande dokumentärserien Prehistoric Planet. Naturdokumentärer är ett beprövat framgångskoncept, men det här bildsköna mästerverket sticker ut en aning, då det är en av få av sitt slag som – med hjälp av CGI – fungerar som ett fönster till det förgångna. Här får vi se en mer verklighetstrogen representation av dinosaurierna som mytologiserats av Hollywood och följa dem i deras naturliga miljö.

Dokumentärserien är otroligt snyggt gjort, intressant och underhållande.

betyg 5 av 5

Oussekine – Disney+

Oussekine – en av de bästa serierna 2022
Foto: Disney+

Den biografiska miniserien OussekineDisney+ visar upp människan från allt annat än sin bästa sida. I detta franska drama i fyra delar reser vi tillbaka till 1980-talet och ett Frankrike där polisbrutalitet och studendemonstationer var samtalsämnena på allas läppar. Serien skildrar de sanna händelserna kring Malik Oussekine (Sayyid El Alami), hans död och rollen han spelade i demonstationerna.

betyg 4 av 5

Allt som blir kvar – SVT Play

I SVT:s nya serie Allt som blir kvar – skapad av Sandra Beijer, som även ligger bakom succéromanen med samma namn – får vi följa Mathilda, vars hjärta precis har blivit krossat. I ett somrigt Stockholm försöker Mathilda kväva sin hjärtesorg med hjälp av vännerna Miron och Simon. Men frågan är hur länge fasaden av fester, substanser och drömmar kan stå pall för verkligheten?

I sin recension av Allt som blir kvar beskriver Filmtopps Aliah Liebst serien som skickligt utförd och bingevärdig. Hon berömmer också debutanten Madeleine Ferraud för hur väl hon axlar huvudrollen som Mathilda.

betyg 4 av 5

Clark – Netflix

Bästa svenska serierna 2022
Foto: Netflix.

En av årets mest uppsnackade och efterlängtade svenska serier finns nu på Netflix – och den levererar. Clark handlar om Clark Olofsson, mannen som under 70-talet gjorde sig känd för bl.a. Norrmalmstorgsdramat, vaggan för begreppet vi känner till som "Stockholmssyndromet".

Serien är en uppskruvad skildring av Olofssons liv med ett stort fokus på pengar, fester och sex. Tittaren kastas fram och tillbaka i Olofssons liv under de sex avsnitten och vi får följa honom i såväl den stökiga barndomen som under tiden för dåden som gjorde honom känd.

I rollerna ser vi Bill Skarsgård, Hanna Björn, Adam Lundgren, Isabell Grill m.fl.

betyg 4 av 5

Gaslit – Viaplay

Watergateskandalen har fått nytt liv i form av en stjärnspäckad tv-serie som vi kan se på Viaplay i Sverige. I den imponerande rollbesättningen hittar vi namn som Sean Penn, Julia Roberts, Dan Stevens och Betty Gilpin med flera.

Serier med politik i fokus kan på förhand dömas ut för att vara torra, men Gaslit lyckas med bedriften att göra ämnet underhållande – serien balanserar effektivt allvar med humor. I Gaslit kastas vi in i skandalen som serien är baserad på. Huvudsakligen får vi dels följa duon John Dean (Stevens) och G. Gordon Liddy (Shea Wigham), som skulle se till att göra verklighet av planen att avlyssna demokraterna till verklighet, och dels dåvarande justitieminister John N. Mitchell (Penn) och hans fru, Martha Mitchell (Roberts).

Vad som får Gaslit att sticka ut är att den fokuserar på dessa aningen bortglömda pjäser i Watergateskandalen.

betyg 4 av 5

The Staircase – HBO Max

The Staircase är en av de bästa serierna 2022
Foto: HBO Max.

The Staircase är HBO:s dramaadaption av den franska dokumentären från 2004 med samma namn – och resultatet är riktigt sevärt. Handlingen kretsar kring Michael Peterson, som kämpar för att rentvå sitt namn när han misstänks för mordet på sin fru. Frågan är bara om han är oskyldig eller inte. Hans tillvaro tycks vara etablerad av fler halvsanningar än vad som är normalt och som tittare svävar med i en ovisshet som håller spänningen i serien vid liv.

En av seriens främsta styrkor är skådespelet, med tunga namn som Colin Firth och Toni Collette i huvudrollerna.

betyg 4 av 5

The Offer – Paramount+

The Offer är Paramount+ dramatisering av händelserna som ledde till skapandet av Gudfadern – och det är en makalöst bra skildring. Handlingen kretsar kring producenten Ruddy (Miles Teller) och hans resa till att bli den odödliga filmens producent. Vi får följa hans resa från att vara en datorprogrammerare till att ta klivet in i Hollywood för att korsa väg med giganter som Francis Ford Coppola (Dan Fogler) och Mario Puzo (Patrick Gallo).

Det kan låta som om en serie på Paramounts streamingtjänst, om en film av Paramount, kan leda till gott om ryggdunkar på sig själv – och det gör det också. Men med tanke på vilken hög kvalitet miniserien håller, så är det faktiskt befogat!

betyg 5 av 5

Barry (säsong 3) – HBO Max

Barry (säsong 3, avsnitt 1–6) – en av de bästa serierna i år
Den nya säsongen av "Barry" tillhör årets bästa serier. Foto: HBO Max.

Bill Hader och Alec Bergs unika kriminalkomedi, Barry, är tillbaka med en tredje säsong och den lyckas hålla samma imponerande nivå – om inte ännu högre – som de två föregående säsongerna. Serien handlar om den före detta marinsoldaten och numera yrkesmördaren Barry (Hader), som flyttar till Los Angeles för att försöka bli skådespelare. Det är dock lättare sagt än gjort för honom att lämna sitt gamla liv bakom sig.

Barry är en av de mest inspirerade serierna som finns på marknaden just nu. Allt från storyn till kameraarbetet osar av skaparglädje.

betyg 4 av 5

The Dropout – Disney+

The Dropout är Hulus nya dramaserie som går att streama på Disney+ i Sverige. Serien är baserad på de verkliga händelserna kring Elizabeth Holmes, kvinnan som grundade läkemedelsbolaget Theranos och lurade till sig miljarder. Företaget lovade att revolutionera hälsovården, men det mesta visade sig bara vara en fasad.

I The Dropout dramatiseras händelserna på ett sätt som Filmtopps recensent kallar för "välgjort och respektingivande". I huvudrollen som Holmes ser vi Amanda Seyfried imponera och efter den övriga casten står för starka rollprestationer.

betyg 4 av 5

Outer Range – Amazon Prime Video

Bild från Outer Range – en av årets bästa serier
Josh Brolin levererar en av de bästa serierna 2022 med "Outer Range". Foto: Amazon Prime.

Outer Range med Josh Brolin i huvudrollen är en av Amazon Prime Videos stora satsningar 2022 – och det är en framgångsrik sådan. Serien är ett modern och mystisk westernthriller som både överraskar tittaren och får den att häpna. 

Serien kretsar kring en ranchägare i Wyoming, Royal Abbott (Brolin), som kämpar både för sin familjs och sin ranchs överlevnad. Samtidigt som Royal gör vad han kan för att hantera efterspelet efter ett urartat slagsmål mellan hans son och en av sönerna till en rivaliserande ranchägare börjar alltfler mystiska element smyga sig in i serien. Ju längre säsongen lider, desto svårare blir det att inte ifrågasätta allt man trodde att man visste...

betyg 4 av 5

Anatomy of a Scandal – Netflix

Netflix Anatomy of a Scandal kammar hem full pott av Filmtopps David Forssell! Med ett briljant utförande skildrar miniserien från Melissa James Gibson ett ämne så snårigt som samtycke, på ett mycket effektivt sätt. Serien lyckas få tittare att både tro och inte tro det värsta om karaktärerna på en och samma gång, och det är bara att applådera allt från manusförfattare till skådespelare för deras utmärkta arbete.

Serien tar vid när hemmafrun Sophie Whitehouse (Sienna Miller) får veta att hennes make, parlamentsledamoten James Whitehouse (Ruppert Friend) har varit otrogen mot henne med en av hans kollegor – något som pressen också fått nys om. Saker och ting tar ytterligare en mörk vändning när det visar sig att James dessutom anmälts för våldtäkt av sin kollega.

betyg 5 av 5

Borgen: Riket, makten och äran – Netflix

Borgen – riket, makten och äran
Foto: Netflix.

Efter nio långa år är den fjärde, fristående säsongen, av Borgen är äntligen här – och den levererar. Allt från det stadiga tempot och intrigerna till det bleka fotot och skådespeleriet håller riktigt hög klass.

I Riket, makten och äran upptäcks olja till ett värde på 2 000 miljarder på Grönland, vilket väcker flera politiska debatter till liv, inklusive Grönlands självständighet, miljöpolitik och partipolitiska värderingar. Samtidigt kan inte globala stormakter låta bli att lägga sig i diskussionen.

betyg 4 av 5

Vi i villa – Discovery+

Discovery+ Vi i villa, som är regisserad av Henrik Schyffert och baserad på romanen av Hans Koppel, handlar om Anders (Mattias Nordkvist) – en familjeman som trampar vatten både i jobbet och på hemmaplan. På pappret ser Anders liv fläckfritt ut, men det utstakade medelklasslivet i förorten tär på honom. Snart får han nog och börjar trakassera sina egna grannar.

betyg 4 av 5

Moon Knight – Disney+

Moon Knight – en av årets bästa serier
Foto: Disney

Årets första femma bland tv-serierna delas ut till Marvel-serien Moon Knight, med Oscar Isaac och Ethan Hawke i huvudrollerna. Serien handlar om en alldaglig man som jobbar i souvernirbutiken på ett museum – men han har också DID (dissociative identity disorder). Inom honom finns även en rå legosoldat. Tillsammans måste de komma överens för att klara av att ta sig an de onda krafterna som hägrar ute i världen. Något som är lättare sagt än gjort...

Serien lyckas på ett mästerligt sätt balansera de två karaktärena som existerar i samma kropp och med dem som utgångspunkt växlar man sömlöst mellan olika genrer på ett sätt som gör innehållet mer mångbottnat. Helt klart en av de bästa serierna 2022.

betyg 5 av 5

Wolf Like Me – Amazon Prime Video

I Wolf Like Me, som vi kan streama på Prime Video i Sverige, får vi följa Gary (Josh Gad) och Mary (Isla Fisher) som finner varandra, men som båda tar med sig sitt unika bagage in i förhållandet. Gary är emotionellt bräcklig efter att ha förlorat sin fru och har problem med att ge sin dotter allt hon behöver och Mary... ja, Mary har en minst sagt annorlunda hemlighet. En "hårig, blodig, ylande hemlighet", som Filmtopps Mimi Dahlén beskriver det.

Serien är fulproppade med sarkasm, en hel del kärlek och den visar upp Gad och Fisher från deras absolut bästa sidor.

betyg 4 av 5

The Principles of Pleasure – Netflix

I The Principles of Pleasure, som är en dokumentärserie i tre delar, är det fullt fokus på kvinnans kropp och hennes njutning. De tre avsnitten avser att slå hål på gamla myter och samtidigt hylla kvinnans komplexitet med hjälp av innehåll som väver samman sex, glädje och modern vetenskap för att ge en så mångdimensionerad bild av kvinnans sexualitet som bara möjligt.

Filmtopps Annika von Sydow hyllar det första avsnittet för hur lärorikt det är och tycker till och med att det borde vara del av sexualundervisningen för högstadieelever.

betyg 4 av 5

Lust – HBO Max

Lust
Foto: HBO Max.

HBO Max första svenska originalserie, Lust, levererar! Filmtopps Eric Diedrichs jämför serien med And Just Like That... men lyfter fram att den, till skillnad från Sex and the City-spinoffen, visar upp en förståelse för sin samtid. Det resulterar i ett innehåll som driver friskt med vår tids komplexitet.

Handlingen kretsar kring fyra kvinnor som börjar syna sin egen sexualitet i samband med att en av dem gör en undersökning om medelålderskvinnors sexliv, i sitt arbete.

betyg 4 av 5

Pachinko – Apple TV+

Apple TV+ är nästa streamingtjänst att bjuda oss på en högkvalitativ sydkoreansk produktion. Pachinko är en serie som berättar om en familjs öde över flera generationer, med karaktären Sunja i centrum. I avsnitten hoppar vi friskt men effektivt mellan Sunjas liv i olika åldrar i vad som är en tålmådig och bitvis hemlighetsfull skildring av tidens gång. Sydkorea lyckas igen och leverar en av de bästa serierna 2022.

betyg 4 av 5

Phoenix Rising – HBO Max

I HBO:s dokumentärserien i två delar, Phoenix Rising, får vi följa när Evan Rachel Wood tar upp kampen mot Marilyn Manson, som hon tidigare varit tillsammans med och anklagar för att ha förtryckt henne både psykiskt och fysiskt. Phoenix Rising är en intensiv fallstudie av en våldsam och skrämmande relation och en hypnotiserande inblick i en mörk värld som ingen med sinnet i behåll skulle vistas i av egen fri vilja.

betyg 4 av 5

Better Things (säsong 5) – HBO Max

Den femte och sista säsongen av Pamela Adlons Better Things håller samma höga nivå som seriens tidigare säsonger. Serien är semibiografisk och handlar om Sam Fox (Adlon) som uppfostrar sina tre döttrar som enamstående mamma. Tvärs över gatan bor dessutom hennes egen, åldrande mamma. Med flera generationer kvinnor som utgångspunkt skildrar serien mänskligt beteende och emotionella gråzoner på ett mästerligt sätt – det känns både äkta och underhållande.

betyg 4 av 5

Our Flag Means Death – HBO Max

Our Flag Means Death är löst (bitvis väldigt löst) baserad på den sanna berättelsen om Stede Bonnet (Rhys Darby) – en rik markägare som plötsligt bestämde sig för att lämna sitt bekväma liv bakom sig för att bli pirat. Hans bristande kompetens som barbar leder givetvis till katastrof. Bonnet inreder sitt piratskepp med bibliotek, betalar sin besättning lön istället för att plundra och sysslar egentligen väldigt lite just sjöröveri. Han är helt enkelt dömd att misslyckas. Eller?

Uppskattar du serier som inte tar sig själv på så stort allvar, så är det här rätt val för dig!

betyg 4 av 5

Severence på Apple TV+ är en av de bästa serierna 2022

Det kan ta lite tid innan du kommer in i Ben Stiller-regisserade Severance, med Adam Scott i huvudrollen. Serien lunkar inledningsvis fram, men när du väl börjar få grepp om den komplicerade men smarta handlingen kommer du att njuta av resan.

Hanlingen i serien kretsar kring kontorsarbetaren Mark (Scott) som – precis som sina kollegor – genomgått ett ingrepp som separerat hans minne och medvetande i en del för arbetslivet och en del för fritid. De två delarna har alltså inte en aning om vad som händer på den andra delens tid. Så har Marks liv sett ut i två år och varken han eller någon annan på kontoret ifrågasätter vad syftet är med deras jobb, trots att de inte vet varför de sitter och samlar in siffror dagarna långa. Det vill säga, tills en ny kollega ansluter och vänder upp och ner på tillvaron.

betyg 4 av 5

Harmonica – Viaplay

Utifrån kan det se ut som att livet i ett världskänt band är en dans på rosor. Men i Viaplays serie Harmonica med och av Jonas Karlson och Josephine Bornebusch får vi se artistlivets alla konstraster och utmaningar. Detta i en berättelse om countryparet Harry och Monica som beger sig ut på en nostalgisk turné, där deras äktenskap sätts på sin spets.

Duon har gjort en av de bästa serierna 2022 och imponerar även med sina egenskrivna låtar. 

betyg 4 av 5

The Girl Before – HBO Max

The Girl Before är en av de bästa serierna 2022
Foto: HBO Max.

Miniserien The Girl Before är en stilsäker dramathriller från HBO Max som handlar om en kvinna på jakt efter en nystart. Hon får möjligheten att flytta in i ett minimalistiskt och modernt hus som hon förälskar sig i, men bara om hon följer alla de stränga regler som hyresvärden etablerar. Vad som hade låtit begränsande i mångas öron känns som en trygghet för henne – det vill säga tills hon börjar undersöka vad som hände med den tidigare hyresgästen som bodde där...

betyg 4 av 5

Trom – Viaplay

Viaplays dansk-färöiska (den första originalserien från Färöarna) kriminaldrama är en stark thriller som sätter klorna i en. Trom är fylld till bredden med mystik som omgärdar handlingen om en grävande journalist och polisen, som försöker lista ut vad som har hänt en försvunnen djurrättsaktivist.

Trom är given för alla som älskar deckare. Serien innehåller alla ingredienser som behövs för ett en lyckad kriminalthriller och vi räknar med att vi kommer få se mer av serien framöver.

betyg 4 av 5

Mörk hjärta – Discovery+

Kan det vara så att årets bästa svenska serie har kommit redan i februari? Det kan mycket väl vara så med tanke på hur bra Mörkt hjärta faktiskt är. Discovery+ dramaserie är baserat på ett omtalat mordfall där en privatperson från Missing People var delaktig i att lösa vem som låg bakom mordet på en skogsägare. Serien är sevärd både för den som är bekant med fallet sedan tidigare och för den som tar sig an berättelsen utan några förkunskaper.

betyg 4 av 5

Pam & Tommy – Disney+

Pam & Tommy är serien om 90-talets hetaste skvaller – Pamela Anderson och Tommy Lees läckta sexfilm – och den är riktigt bra. Serien är en effektfull och underhållande skildring av ett gäng dekadenta superstjärnor som överrumplas av internets framfart, men den sätter också fingret på hur ojämlikt kvinnor och män bemöts efter den här typen av skandaler.

Lily James och Sebastian Stan gör gedigna insatser i rollerna som Anderson och Lee, och utöver dessa får vi även se välkända namn som Seth Rogen och Nick Offerman m.fl.

betyg 4 av 5

All of Us Are Dead – Netflix

Netflix nästa sydkoreanska succé är ett faktum – åtminstone kvalitetsmässigt. All of Us Are Dead är en av de bästa serierna 2022 och biter tag i oss från första stund. Filmtopps Axel Diedrichs kallar den till och med för något av det bästa han sett i genren. I januari delade vi ut en tvåa eller lägre i betyg till hela sex Netflixserier, så det här var ett minst sagt nödvändigt tillskott till streamingtjänsten i slutet av årets första månad.

Serien utspelar sig på en gymnasieskola där vi riktar strålkastaren mot ett antal individer som är antingen utstötta eller olyckligt kära. Deras fokus skiftar dock fokus när en tjej blir biten av en labbråtta och sprider ett zombievirus på skolan. Nu finns det bara en sak som gäller – överlevnad.

betyg 4 av 5

Ida tar ansvar – Viaplay

Viaplays norska dramakomedi Ida tar ansvar har mer att erbjuda än man kan tro vid första anblick. På ytan ser det ut som en mysig och rolig serie (vilket det också är), men en bit in på säsongen avslöjar den ett överraskande djup och mörker. Serien handlar om psykologistudenten Ida som flyttat till Osla för att studera och ser faror överallt omkring sig och oroar sig för allt från fallande träd till skolskjutningar. Den sistnämnda oron ser ut att kunna bli en verklighet när hon träffar på en kille som faktiskt ser ut att planera en skolskjutning. Ida tar ansvar och försöker göra något åt faran.

betyg 4 av 5

The Afterparty – Apple TV+

The Afterparty är en av årets bästa serier. Foto: Apple TV+.
The Afterparty är en av årets bästa serier. Foto: Apple TV+.

Bland de bästa serierna 2022 hittar vi den humoristiska kriminalaren The Afterparty på Apple TV+. Handlingen tar vid under en klassåterträff där skolans stora kändis, rapstjärnan Xavier som spelas av Dave Franco, slutar upp död. Polisen misstänker att han blivit mördad och alla på festen är nu misstänkta för brottet. Detektiv Danner (Tiffany Haddish) får nu uppdraget att ta reda på vem av dem som ligger bakom det hela. För att komma åt sanningen måste hon gräva i alla de misstänktas förflutna. Här bjuds vi på rapp, smart och allmänt välskriven humor som kantas av ett spännande mysterium. Högst sevärd!

betyg 4 av 5

The Gilded Age – HBO Max

Är du ett fan av Downton Abbey är The Gilded Age serien för dig. Julian Fellowes har skapat båda dessa kostymdraman och de har båda ett fokus på överklassen och dess tjänstefolk. Denna gången utspelar sig dramat i New York, under det sena 1800-talet, och inledningen av serien är en spännande skildring av en tid då det traditionella krockar med det moderna.

Betyg 4

Fragglarna: Tillbaka till Fraggelberget (säsong 1) – Apple TV+

Här är något för de yngre i familjen att bänka sig framför – Fragglarna: Tillbaka till Fraggelberget bjuder på sällan skådad kvalitetsunderhållning för hela familjen. Två beundrare av Jim Hensons originalserie, Alex Cuthbertson och Matt Fusfeld är showrunners för serien och de har lyckats fånga Hensons ande i Tillbaka till Fraggelberget. Serien är fylld till bredden med charm, humor och älskvärd energi.

Betyg 4

Euphoria (säsong 2) – HBO Max

Bästa serierna 2022 – Euphoria säsong 2
Foto: HBO Max.

Med sin första säsong höjde Euphoria ribban för vad en ungdomsserie kan vara och med den andra säsongen fortsätter serien på samma spår. Inledningen på den nya säsongen av Sam Levinsons serie imponerade på Filmtopps Mimi Dahlén, som delade ut ett högt betyg.

Rues (Zendaya) liv kantas fortsatt av psykisk ohälsa och missbruk i den nya säsongen, men också av hennes komplicerade relation till Jules (Hunter Schafer). Det som dock imponerar mest med Euphoria är hur starka alla bikaraktärer är och att de klarar bära upp avsnitt helt på egen hand.

Betyg 4

Peacemaker – HBO Max

Bästa serierna 2022 – Peacemaker
Foto: HBO Max.

Vi blev introducerade för John Cenas Peacemaker i James Gunns The Suicide Squad och nu har karaktären fått en egen serie på HBO Max. Det var inte glasklart vad vi kunde vänta oss av serien, men en som imponerades av den är Filmtopps Andreas Ziegler, som beskriver den som "en störtskön mix av action, pudelrock och komik" och jämför den med Amazon Primes succéserie, The Boys.

I Peacemaker måste karaktären med samma namn samarbeta med en hemlig grupp för att stoppa ett hot och bevara freden – något som han, ironiskt nog, är beredd att döda för att uppnå.

Betyg 4

Årets bästa serier 2022 – fler sevärda serier

Westworld – nästan en av de bästa serierna 2022
Foto: HBO Max.

Det finns en hel del serier där ute som haft sina premiärer under 2022 och inte riktigt nått upp till ett toppbetyg. Det betyder dock inte att de inte är sevärda – ibland är en serie som fått 2–3 i betyg precis vad man vill ha och behöver.

Recensionsbetyg är dessutom oundvikligen subjektiva, vilket innebär att det sannolikt finns en och annan titel som inte gick hem hos oss, men som passar dig som handen i handsken. Därför bjuder vi på några ytterligare aktuella tips nedan, som tillhör kategorin "best of the rest".

Aktuella sevärda serier 2022

  • Resident Evil, säsong 1 (Netflix) – Rysaren baserad på den kulförklarade tv-spelsserien lever vidare i serieformat på Netflix.
  • Fantastic Friends, säsong 1 (HBO Max) – Reseprogram med bröderna James och Oliver Phelps i fokus, duon som spelade Fred och George i Harry Potter.
  • Baymax, säsong 1 (Disney+) – Spinoff-serie på Big Hero 6, bestående av korta avsnitt som är perfekt anpassade för hela familjen.
  • Westworld, säsong 4 (HBO Max) – Westworld är äntligen tillbaka med sin fjärde säsong, och den är precis lika komplex och spännande som de tidigare.
  • Man vs. Bee, säsong 1 (Netflix) – Rowan Atkinson tar upp kampen mot ett bi när han får ett nytt jobb som husvakt... det går sådär.

De bästa kommande serierna 2022 (nya serier)

Willow – Disney+

Bästa serierna 2022 – Willow
Foto: Disney+

Willow (1988) är den älskade fantasy-kultfilmen om en ung bonde som blir utvald att ta sig an en resa full av risker för att skydda ett barn från en ondskefull drottning. Nu, över 30 år senare, blir kultfilmen till en tv-serie på Disney+. Warwick Davis kommer dessutom att återvända i rollen som Willow och serien produceras av Ron Howard (som regisserade filmen) och Lucasfilms vd, Kathleen Kennedy.

Visst låter det som om Willow-serien har alla möjligheter att bli en av de bästa serierna 2022?

Premiär: November 2022.

Guillermo Del Toro Presents 10 After Midnight – Netflix

En ny serie från Oscarsvinnaren Guillermo Del Toro kommer till Netflix under 2022. Det vi vet om den än så länge är att det kommer att vara en antologiserie med fristående skräckberättelser. Flera av avsnitten är dessutom baserade på verk från den legendariska författaren H.P. Lovecraft. Den kommande skräckantologin har lyfts fram som en både sofistikerad och läskig serie. Trots att vi inte vet så mycket mer än så i dagsläget, så litar vi på att monsterälskaren Del Toro vet vad han sysslar med.

Serien, som också går under namnet Guillermo Del Toro's Cabinet of Curiosities, kan mycket väl bli en av de bästa serierna 2022.

Premiär: Okänt premiärdatum.

The Last of Us – HBO Max (uppskjuten: kommer 2023)

Bästa serierna 2022 – The Last of Us
Foto: HBO.

Förväntningarna inför The Last of Us-adaptationen är skyhöga! Alla som har spelat spelen är väl medvetna om vilken potential berättelsen har och att Neil Druckmann själv, en av spelens skapare, också ligger bakom den kommande tv-serien känns som en rejäl kvalitetsförsäkring. Dessutom har han skapat serien tillsammans med Craig Mazin, som häromåret gjorde enorm succé Chernobyl (2019). 

I några av huvudrollerna ser vi Pedro Pascal, Bella Ramsey och Nick Offerman. På pappret ser det här inte ut att kunna bli något annat än en av 2022 års bästa serier.

Premiär: Någon gång 2023.

Streaming och serier – trender 2022

Oj, oj, oj, vad många tunga titlar som finns på seriemarknaden 2022. Bland dem kan vi urskilja en hel del trender – de flesta av dem fortsättande – som kan vara intressanta att uppmärksamma.

Vi ser bland annat att Disneys stora franchises, främst MCU och Star Wars, fortsätter att växa så det knakar! När man trodde att superhjältegenren inte kunde växa sig mycket större, så ser den under 2022 ut att börja erövra serievärlden på samma sätt som den redan tagit över filmvärlden.

Finns det en risk att marknaden börjar mättas eller kommer vi aldrig få nog av våra superhjältar?

En annan trend som vi ser fortsätta under 2022 är att vi får se allt fler tv-spelsadaptationer – och det kan till och med bli så att år 2022 går till historien som det bästa hittills när det kommer till serieadaptationer av populära tv-spel. The Last of Us, Assassin's Creed och Halo är exempel som man inte direkt skojar bort.

Vi fortsätter också se Hollywood producera spinoffs på löpande band. De mest anmärkningsvärda 2022 är givetvis Sagan om ringen-serien och House of the Dragon.

Slutligen ser det ut som de amerikanska streamingjättarna fortsätter att satsa på även på internationella produktioner, inte minst Netflix som sannolikt fått blodad tand efter de makalösa framgågnarna med Squid Game 2021. Hos de svenska streamingtjänsterna är det fortsatt mycket drama- och kriminalserier som är på tapeten, men den i allmänhet ökade produktionstakten av serier gör att vi även får se en hel del annat produceras.

Nyfiken på fler serietips? Kolla in våra listor över tidigare års allra bästa serier.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL