Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Bästa serierna 2022

Bästa serierna 2022 – Här är tipsen

Filmtopp
Filmtopp | Lista
17 december 2021
Filmtopp
Filmtopp | Lista
17 december 2021

Tips på de bästa serierna 2022.

Här hittar du Filmtopps favoriter bland de bästa serierna från 2022. Vi befinner oss i en guldålder för tv-serier och den ser ut att fortsätta även i år. Listan uppdateras löpande under året med nya högkvalitativa tittarfavoriter och okända guldkorn.

Det är inte helt lätt att orientera sig i den så kallade streamingdjungen. Filmtopp sammanställer därför de bästa serierna 2022. Det rör sig om titlar från samtliga stora streamingtjänster: Netflix, HBO Max, Disney+, Amazon Prime Video, Paramount+, Apple TV+, Viaplay, C More och SVT Play. Vi ser alltid till att täcka alla de nya stora premiärerna inom samtliga genrer. 

Vill du kolla in förra årets främsta titlar? Kolla in listan på de bästa serierna 2021. Är det filmtips du är ute efter kan du istället besöka listan över de bästa filmerna 2022.

De bästa serierna 2022

Prehistoric Planet – Apple TV+

Prehistoric Planet – en av de bästa serierna 2022
Foto: Apple TV+

Apple TV+ har tillsammans med BBC skapat den imponerande dokumentärserien Prehistoric Planet. Naturdokumentärer är ett beprövat framgångskoncept, men det här bildsköna mästerverket sticker ut en aning, då det är en av få av sitt slag som – med hjälp av CGI – fungerar som ett fönster till det förgångna. Här får vi se en mer verklighetstrogen representation av dinosaurierna som mytologiserats av Hollywood och följa dem i deras naturliga miljö.

Dokumentärserien är otroligt snyggt gjort, intressant och underhållande.

betyg 5 av 5

Oussekine – Disney+

Oussekine – en av de bästa serierna 2022
Foto: Disney+

Den biografiska miniserien OussekineDisney+ visar upp människan från allt annat än sin bästa sida. I detta franska drama i fyra delar reser vi tillbaka till 1980-talet och ett Frankrike där polisbrutalitet och studendemonstationer var samtalsämnena på allas läppar. Serien skildrar de sanna händelserna kring Malik Oussekine (Sayyid El Alami), hans död och rollen han spelade i demonstationerna.

betyg 4 av 5

Allt som blir kvar – SVT Play

I SVT:s nya serie Allt som blir kvar – skapad av Sandra Beijer, som även ligger bakom succéromanen med samma namn – får vi följa Mathilda, vars hjärta precis har blivit krossat. I ett somrigt Stockholm försöker Mathilda kväva sin hjärtesorg med hjälp av vännerna Miron och Simon. Men frågan är hur länge fasaden av fester, substanser och drömmar kan stå pall för verkligheten?

I sin recension av Allt som blir kvar beskriver Filmtopps Aliah Liebst serien som skickligt utförd och bingevärdig. Hon berömmer också debutanten Madeleine Ferraud för hur väl hon axlar huvudrollen som Mathilda.

betyg 4 av 5

Clark – Netflix

Bästa svenska serierna 2022
Foto: Netflix.

En av årets mest uppsnackade och efterlängtade svenska serier finns nu på Netflix – och den levererar. Clark handlar om Clark Olofsson, mannen som under 70-talet gjorde sig känd för bl.a. Norrmalmstorgsdramat, vaggan för begreppet vi känner till som "Stockholmssyndromet".

Serien är en uppskruvad skildring av Olofssons liv med ett stort fokus på pengar, fester och sex. Tittaren kastas fram och tillbaka i Olofssons liv under de sex avsnitten och vi får följa honom i såväl den stökiga barndomen som under tiden för dåden som gjorde honom känd.

I rollerna ser vi Bill Skarsgård, Hanna Björn, Adam Lundgren, Isabell Grill m.fl.

betyg 4 av 5

Gaslit – Viaplay

Watergateskandalen har fått nytt liv i form av en stjärnspäckad tv-serie som vi kan se på Viaplay i Sverige. I den imponerande rollbesättningen hittar vi namn som Sean Penn, Julia Roberts, Dan Stevens och Betty Gilpin med flera.

Serier med politik i fokus kan på förhand dömas ut för att vara torra, men Gaslit lyckas med bedriften att göra ämnet underhållande – serien balanserar effektivt allvar med humor. I Gaslit kastas vi in i skandalen som serien är baserad på. Huvudsakligen får vi dels följa duon John Dean (Stevens) och G. Gordon Liddy (Shea Wigham), som skulle se till att göra verklighet av planen att avlyssna demokraterna till verklighet, och dels dåvarande justitieminister John N. Mitchell (Penn) och hans fru, Martha Mitchell (Roberts).

Vad som får Gaslit att sticka ut är att den fokuserar på dessa aningen bortglömda pjäser i Watergateskandalen.

betyg 4 av 5

The Staircase – HBO Max

The Staircase är en av de bästa serierna 2022
Foto: HBO Max.

The Staircase är HBO:s dramaadaption av den franska dokumentären från 2004 med samma namn – och resultatet är riktigt sevärt. Handlingen kretsar kring Michael Peterson, som kämpar för att rentvå sitt namn när han misstänks för mordet på sin fru. Frågan är bara om han är oskyldig eller inte. Hans tillvaro tycks vara etablerad av fler halvsanningar än vad som är normalt och som tittare svävar med i en ovisshet som håller spänningen i serien vid liv.

En av seriens främsta styrkor är skådespelet, med tunga namn som Colin Firth och Toni Collette i huvudrollerna.

betyg 4 av 5

The Offer – Paramount+

The Offer är Paramount+ dramatisering av händelserna som ledde till skapandet av Gudfadern – och det är en makalöst bra skildring. Handlingen kretsar kring producenten Ruddy (Miles Teller) och hans resa till att bli den odödliga filmens producent. Vi får följa hans resa från att vara en datorprogrammerare till att ta klivet in i Hollywood för att korsa väg med giganter som Francis Ford Coppola (Dan Fogler) och Mario Puzo (Patrick Gallo).

Det kan låta som om en serie på Paramounts streamingtjänst, om en film av Paramount, kan leda till gott om ryggdunkar på sig själv – och det gör det också. Men med tanke på vilken hög kvalitet miniserien håller, så är det faktiskt befogat!

betyg 5 av 5

Barry (säsong 3) – HBO Max

Barry (säsong 3, avsnitt 1–6) – en av de bästa serierna i år
Den nya säsongen av "Barry" tillhör årets bästa serier. Foto: HBO Max.

Bill Hader och Alec Bergs unika kriminalkomedi, Barry, är tillbaka med en tredje säsong och den lyckas hålla samma imponerande nivå – om inte ännu högre – som de två föregående säsongerna. Serien handlar om den före detta marinsoldaten och numera yrkesmördaren Barry (Hader), som flyttar till Los Angeles för att försöka bli skådespelare. Det är dock lättare sagt än gjort för honom att lämna sitt gamla liv bakom sig.

Barry är en av de mest inspirerade serierna som finns på marknaden just nu. Allt från storyn till kameraarbetet osar av skaparglädje.

betyg 4 av 5

The Dropout – Disney+

The Dropout är Hulus nya dramaserie som går att streama på Disney+ i Sverige. Serien är baserad på de verkliga händelserna kring Elizabeth Holmes, kvinnan som grundade läkemedelsbolaget Theranos och lurade till sig miljarder. Företaget lovade att revolutionera hälsovården, men det mesta visade sig bara vara en fasad.

I The Dropout dramatiseras händelserna på ett sätt som Filmtopps recensent kallar för "välgjort och respektingivande". I huvudrollen som Holmes ser vi Amanda Seyfried imponera och efter den övriga casten står för starka rollprestationer.

betyg 4 av 5

Outer Range – Amazon Prime Video

Bild från Outer Range – en av årets bästa serier
Josh Brolin levererar en av de bästa serierna 2022 med "Outer Range". Foto: Amazon Prime.

Outer Range med Josh Brolin i huvudrollen är en av Amazon Prime Videos stora satsningar 2022 – och det är en framgångsrik sådan. Serien är ett modern och mystisk westernthriller som både överraskar tittaren och får den att häpna. 

Serien kretsar kring en ranchägare i Wyoming, Royal Abbott (Brolin), som kämpar både för sin familjs och sin ranchs överlevnad. Samtidigt som Royal gör vad han kan för att hantera efterspelet efter ett urartat slagsmål mellan hans son och en av sönerna till en rivaliserande ranchägare börjar alltfler mystiska element smyga sig in i serien. Ju längre säsongen lider, desto svårare blir det att inte ifrågasätta allt man trodde att man visste...

betyg 4 av 5

Anatomy of a Scandal – Netflix

Netflix Anatomy of a Scandal kammar hem full pott av Filmtopps David Forssell! Med ett briljant utförande skildrar miniserien från Melissa James Gibson ett ämne så snårigt som samtycke, på ett mycket effektivt sätt. Serien lyckas få tittare att både tro och inte tro det värsta om karaktärerna på en och samma gång, och det är bara att applådera allt från manusförfattare till skådespelare för deras utmärkta arbete.

Serien tar vid när hemmafrun Sophie Whitehouse (Sienna Miller) får veta att hennes make, parlamentsledamoten James Whitehouse (Ruppert Friend) har varit otrogen mot henne med en av hans kollegor – något som pressen också fått nys om. Saker och ting tar ytterligare en mörk vändning när det visar sig att James dessutom anmälts för våldtäkt av sin kollega.

betyg 5 av 5

Borgen: Riket, makten och äran – Netflix

Borgen – riket, makten och äran
Foto: Netflix.

Efter nio långa år är den fjärde, fristående säsongen, av Borgen är äntligen här – och den levererar. Allt från det stadiga tempot och intrigerna till det bleka fotot och skådespeleriet håller riktigt hög klass.

I Riket, makten och äran upptäcks olja till ett värde på 2 000 miljarder på Grönland, vilket väcker flera politiska debatter till liv, inklusive Grönlands självständighet, miljöpolitik och partipolitiska värderingar. Samtidigt kan inte globala stormakter låta bli att lägga sig i diskussionen.

betyg 4 av 5

Vi i villa – Discovery+

Discovery+ Vi i villa, som är regisserad av Henrik Schyffert och baserad på romanen av Hans Koppel, handlar om Anders (Mattias Nordkvist) – en familjeman som trampar vatten både i jobbet och på hemmaplan. På pappret ser Anders liv fläckfritt ut, men det utstakade medelklasslivet i förorten tär på honom. Snart får han nog och börjar trakassera sina egna grannar.

betyg 4 av 5

Moon Knight – Disney+

Moon Knight – en av årets bästa serier
Foto: Disney

Årets första femma bland tv-serierna delas ut till Marvel-serien Moon Knight, med Oscar Isaac och Ethan Hawke i huvudrollerna. Serien handlar om en alldaglig man som jobbar i souvernirbutiken på ett museum – men han har också DID (dissociative identity disorder). Inom honom finns även en rå legosoldat. Tillsammans måste de komma överens för att klara av att ta sig an de onda krafterna som hägrar ute i världen. Något som är lättare sagt än gjort...

Serien lyckas på ett mästerligt sätt balansera de två karaktärena som existerar i samma kropp och med dem som utgångspunkt växlar man sömlöst mellan olika genrer på ett sätt som gör innehållet mer mångbottnat. Helt klart en av de bästa serierna 2022.

betyg 5 av 5

Wolf Like Me – Amazon Prime Video

I Wolf Like Me, som vi kan streama på Prime Video i Sverige, får vi följa Gary (Josh Gad) och Mary (Isla Fisher) som finner varandra, men som båda tar med sig sitt unika bagage in i förhållandet. Gary är emotionellt bräcklig efter att ha förlorat sin fru och har problem med att ge sin dotter allt hon behöver och Mary... ja, Mary har en minst sagt annorlunda hemlighet. En "hårig, blodig, ylande hemlighet", som Filmtopps Mimi Dahlén beskriver det.

Serien är fulproppade med sarkasm, en hel del kärlek och den visar upp Gad och Fisher från deras absolut bästa sidor.

betyg 4 av 5

The Principles of Pleasure – Netflix

I The Principles of Pleasure, som är en dokumentärserie i tre delar, är det fullt fokus på kvinnans kropp och hennes njutning. De tre avsnitten avser att slå hål på gamla myter och samtidigt hylla kvinnans komplexitet med hjälp av innehåll som väver samman sex, glädje och modern vetenskap för att ge en så mångdimensionerad bild av kvinnans sexualitet som bara möjligt.

Filmtopps Annika von Sydow hyllar det första avsnittet för hur lärorikt det är och tycker till och med att det borde vara del av sexualundervisningen för högstadieelever.

betyg 4 av 5

Lust – HBO Max

Lust
Foto: HBO Max.

HBO Max första svenska originalserie, Lust, levererar! Filmtopps Eric Diedrichs jämför serien med And Just Like That... men lyfter fram att den, till skillnad från Sex and the City-spinoffen, visar upp en förståelse för sin samtid. Det resulterar i ett innehåll som driver friskt med vår tids komplexitet.

Handlingen kretsar kring fyra kvinnor som börjar syna sin egen sexualitet i samband med att en av dem gör en undersökning om medelålderskvinnors sexliv, i sitt arbete.

betyg 4 av 5

Pachinko – Apple TV+

Apple TV+ är nästa streamingtjänst att bjuda oss på en högkvalitativ sydkoreansk produktion. Pachinko är en serie som berättar om en familjs öde över flera generationer, med karaktären Sunja i centrum. I avsnitten hoppar vi friskt men effektivt mellan Sunjas liv i olika åldrar i vad som är en tålmådig och bitvis hemlighetsfull skildring av tidens gång. Sydkorea lyckas igen och leverar en av de bästa serierna 2022.

betyg 4 av 5

Phoenix Rising – HBO Max

I HBO:s dokumentärserien i två delar, Phoenix Rising, får vi följa när Evan Rachel Wood tar upp kampen mot Marilyn Manson, som hon tidigare varit tillsammans med och anklagar för att ha förtryckt henne både psykiskt och fysiskt. Phoenix Rising är en intensiv fallstudie av en våldsam och skrämmande relation och en hypnotiserande inblick i en mörk värld som ingen med sinnet i behåll skulle vistas i av egen fri vilja.

betyg 4 av 5

Better Things (säsong 5) – HBO Max

Den femte och sista säsongen av Pamela Adlons Better Things håller samma höga nivå som seriens tidigare säsonger. Serien är semibiografisk och handlar om Sam Fox (Adlon) som uppfostrar sina tre döttrar som enamstående mamma. Tvärs över gatan bor dessutom hennes egen, åldrande mamma. Med flera generationer kvinnor som utgångspunkt skildrar serien mänskligt beteende och emotionella gråzoner på ett mästerligt sätt – det känns både äkta och underhållande.

betyg 4 av 5

Our Flag Means Death – HBO Max

Our Flag Means Death är löst (bitvis väldigt löst) baserad på den sanna berättelsen om Stede Bonnet (Rhys Darby) – en rik markägare som plötsligt bestämde sig för att lämna sitt bekväma liv bakom sig för att bli pirat. Hans bristande kompetens som barbar leder givetvis till katastrof. Bonnet inreder sitt piratskepp med bibliotek, betalar sin besättning lön istället för att plundra och sysslar egentligen väldigt lite just sjöröveri. Han är helt enkelt dömd att misslyckas. Eller?

Uppskattar du serier som inte tar sig själv på så stort allvar, så är det här rätt val för dig!

betyg 4 av 5

Severence på Apple TV+ är en av de bästa serierna 2022

Det kan ta lite tid innan du kommer in i Ben Stiller-regisserade Severance, med Adam Scott i huvudrollen. Serien lunkar inledningsvis fram, men när du väl börjar få grepp om den komplicerade men smarta handlingen kommer du att njuta av resan.

Hanlingen i serien kretsar kring kontorsarbetaren Mark (Scott) som – precis som sina kollegor – genomgått ett ingrepp som separerat hans minne och medvetande i en del för arbetslivet och en del för fritid. De två delarna har alltså inte en aning om vad som händer på den andra delens tid. Så har Marks liv sett ut i två år och varken han eller någon annan på kontoret ifrågasätter vad syftet är med deras jobb, trots att de inte vet varför de sitter och samlar in siffror dagarna långa. Det vill säga, tills en ny kollega ansluter och vänder upp och ner på tillvaron.

betyg 4 av 5

Harmonica – Viaplay

Utifrån kan det se ut som att livet i ett världskänt band är en dans på rosor. Men i Viaplays serie Harmonica med och av Jonas Karlson och Josephine Bornebusch får vi se artistlivets alla konstraster och utmaningar. Detta i en berättelse om countryparet Harry och Monica som beger sig ut på en nostalgisk turné, där deras äktenskap sätts på sin spets.

Duon har gjort en av de bästa serierna 2022 och imponerar även med sina egenskrivna låtar. 

betyg 4 av 5

The Girl Before – HBO Max

The Girl Before är en av de bästa serierna 2022
Foto: HBO Max.

Miniserien The Girl Before är en stilsäker dramathriller från HBO Max som handlar om en kvinna på jakt efter en nystart. Hon får möjligheten att flytta in i ett minimalistiskt och modernt hus som hon förälskar sig i, men bara om hon följer alla de stränga regler som hyresvärden etablerar. Vad som hade låtit begränsande i mångas öron känns som en trygghet för henne – det vill säga tills hon börjar undersöka vad som hände med den tidigare hyresgästen som bodde där...

betyg 4 av 5

Trom – Viaplay

Viaplays dansk-färöiska (den första originalserien från Färöarna) kriminaldrama är en stark thriller som sätter klorna i en. Trom är fylld till bredden med mystik som omgärdar handlingen om en grävande journalist och polisen, som försöker lista ut vad som har hänt en försvunnen djurrättsaktivist.

Trom är given för alla som älskar deckare. Serien innehåller alla ingredienser som behövs för ett en lyckad kriminalthriller och vi räknar med att vi kommer få se mer av serien framöver.

betyg 4 av 5

Mörk hjärta – Discovery+

Kan det vara så att årets bästa svenska serie har kommit redan i februari? Det kan mycket väl vara så med tanke på hur bra Mörkt hjärta faktiskt är. Discovery+ dramaserie är baserat på ett omtalat mordfall där en privatperson från Missing People var delaktig i att lösa vem som låg bakom mordet på en skogsägare. Serien är sevärd både för den som är bekant med fallet sedan tidigare och för den som tar sig an berättelsen utan några förkunskaper.

betyg 4 av 5

Pam & Tommy – Disney+

Pam & Tommy är serien om 90-talets hetaste skvaller – Pamela Anderson och Tommy Lees läckta sexfilm – och den är riktigt bra. Serien är en effektfull och underhållande skildring av ett gäng dekadenta superstjärnor som överrumplas av internets framfart, men den sätter också fingret på hur ojämlikt kvinnor och män bemöts efter den här typen av skandaler.

Lily James och Sebastian Stan gör gedigna insatser i rollerna som Anderson och Lee, och utöver dessa får vi även se välkända namn som Seth Rogen och Nick Offerman m.fl.

betyg 4 av 5

All of Us Are Dead – Netflix

Netflix nästa sydkoreanska succé är ett faktum – åtminstone kvalitetsmässigt. All of Us Are Dead är en av de bästa serierna 2022 och biter tag i oss från första stund. Filmtopps Axel Diedrichs kallar den till och med för något av det bästa han sett i genren. I januari delade vi ut en tvåa eller lägre i betyg till hela sex Netflixserier, så det här var ett minst sagt nödvändigt tillskott till streamingtjänsten i slutet av årets första månad.

Serien utspelar sig på en gymnasieskola där vi riktar strålkastaren mot ett antal individer som är antingen utstötta eller olyckligt kära. Deras fokus skiftar dock fokus när en tjej blir biten av en labbråtta och sprider ett zombievirus på skolan. Nu finns det bara en sak som gäller – överlevnad.

betyg 4 av 5

Ida tar ansvar – Viaplay

Viaplays norska dramakomedi Ida tar ansvar har mer att erbjuda än man kan tro vid första anblick. På ytan ser det ut som en mysig och rolig serie (vilket det också är), men en bit in på säsongen avslöjar den ett överraskande djup och mörker. Serien handlar om psykologistudenten Ida som flyttat till Osla för att studera och ser faror överallt omkring sig och oroar sig för allt från fallande träd till skolskjutningar. Den sistnämnda oron ser ut att kunna bli en verklighet när hon träffar på en kille som faktiskt ser ut att planera en skolskjutning. Ida tar ansvar och försöker göra något åt faran.

betyg 4 av 5

The Afterparty – Apple TV+

The Afterparty är en av årets bästa serier. Foto: Apple TV+.
The Afterparty är en av årets bästa serier. Foto: Apple TV+.

Bland de bästa serierna 2022 hittar vi den humoristiska kriminalaren The Afterparty på Apple TV+. Handlingen tar vid under en klassåterträff där skolans stora kändis, rapstjärnan Xavier som spelas av Dave Franco, slutar upp död. Polisen misstänker att han blivit mördad och alla på festen är nu misstänkta för brottet. Detektiv Danner (Tiffany Haddish) får nu uppdraget att ta reda på vem av dem som ligger bakom det hela. För att komma åt sanningen måste hon gräva i alla de misstänktas förflutna. Här bjuds vi på rapp, smart och allmänt välskriven humor som kantas av ett spännande mysterium. Högst sevärd!

betyg 4 av 5

The Gilded Age – HBO Max

Är du ett fan av Downton Abbey är The Gilded Age serien för dig. Julian Fellowes har skapat båda dessa kostymdraman och de har båda ett fokus på överklassen och dess tjänstefolk. Denna gången utspelar sig dramat i New York, under det sena 1800-talet, och inledningen av serien är en spännande skildring av en tid då det traditionella krockar med det moderna.

Betyg 4

Fragglarna: Tillbaka till Fraggelberget (säsong 1) – Apple TV+

Här är något för de yngre i familjen att bänka sig framför – Fragglarna: Tillbaka till Fraggelberget bjuder på sällan skådad kvalitetsunderhållning för hela familjen. Två beundrare av Jim Hensons originalserie, Alex Cuthbertson och Matt Fusfeld är showrunners för serien och de har lyckats fånga Hensons ande i Tillbaka till Fraggelberget. Serien är fylld till bredden med charm, humor och älskvärd energi.

Betyg 4

Euphoria (säsong 2) – HBO Max

Bästa serierna 2022 – Euphoria säsong 2
Foto: HBO Max.

Med sin första säsong höjde Euphoria ribban för vad en ungdomsserie kan vara och med den andra säsongen fortsätter serien på samma spår. Inledningen på den nya säsongen av Sam Levinsons serie imponerade på Filmtopps Mimi Dahlén, som delade ut ett högt betyg.

Rues (Zendaya) liv kantas fortsatt av psykisk ohälsa och missbruk i den nya säsongen, men också av hennes komplicerade relation till Jules (Hunter Schafer). Det som dock imponerar mest med Euphoria är hur starka alla bikaraktärer är och att de klarar bära upp avsnitt helt på egen hand.

Betyg 4

Peacemaker – HBO Max

Bästa serierna 2022 – Peacemaker
Foto: HBO Max.

Vi blev introducerade för John Cenas Peacemaker i James Gunns The Suicide Squad och nu har karaktären fått en egen serie på HBO Max. Det var inte glasklart vad vi kunde vänta oss av serien, men en som imponerades av den är Filmtopps Andreas Ziegler, som beskriver den som "en störtskön mix av action, pudelrock och komik" och jämför den med Amazon Primes succéserie, The Boys.

I Peacemaker måste karaktären med samma namn samarbeta med en hemlig grupp för att stoppa ett hot och bevara freden – något som han, ironiskt nog, är beredd att döda för att uppnå.

Betyg 4

De bästa kommande serierna 2022 (nya serier)

Sagan om ringen-serien – Amazon Prime Video

Bästa serierna 2022 – Sagan om ringen-serien
Foto: Amazon Prime Video.

Den efterlängtade, påkostade Sagan om ringen-serien (som ännu inte fått ett officiellt namn) förväntas ha premiär under sensommaren 2022. Den första säsongen av Prime Videos enorma satsning är färdiginspelad och med all inspiration som finns att hämta från J.R.R. Tolkiens älskade fantasyvärld kan vi inte tänka oss annat än att det här kommer att bli en av de bästa serierna 2022.

Premiär: September 2022.

House of the Dragon – HBO Max

Prequel-serien till Game of Thrones, med namnet House of the Dragon, kommer knappast att skrubba bort besvikelsen många kände över Game of Thrones-avslutningen, men förhoppningsvis kan den fånga känslan från de mer lyckade säsongerna.

Handlingen i serien kommer att fokusera på Targaryen-klanen och utspela sig omkring 200 år innan händelserna i Game of Thrones. Vi håller tummarna för att serien ska leva upp till de höga förväntningarna.

Premiär: Okänt premiärdatum.

Obi-Wan Kenobi – Disney+

Bästa serierna 2022 – Obi-Wan Kenobi
Foto: Disney+

I Star Wars-serien Obi-Wan Kenobi kommer vi att få återse många bekanta gamla ansikten från franchisens tidigare filmer. Ewan McGregor återvänder bland annat i titelrollen som Obi-Wan Kenobi och Hayden Christensen kommer att reprisera sin roll som Darth Vader. Vi vet inte mycket om handlingen ännu, men den påstås ta vid 10 år efter Star Wars: Episod III - Mörkrets hämnd (2005).

Vi tror utan tvekan att det här kan bli en av de bästa serierna 2022, med tanke vilka som medverkar och hur bra The Mandalorian är.

Premiär: Okänt premiärdatum.

The Playlist – Netflix

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Netflix Nordic (@netflixnordic)

I somras gick Netflix ut med att man påbörjat produktionen av en svensk originalserie som ska handla om hur Spotify kom till. Senare blev det klart att serien fått namnet The Playlist. I rollerna kommer vi att se flera välbekanta svenska skådespelare, som till exempel Gizem Erdogan. Rollen som Spotify-grundaren Daniel Ek kommer att spelas av Edvin Endre.

Serien är producerad av Yellow Bird och baserad på Jonas Leijonhufvuds bok Spotify inifrån. Kan det här till och med bli en internationell succé, tro?

Premiär: Våren 2022.

Willow – Disney+

Bästa serierna 2022 – Willow
Foto: Disney+

Willow (1988) är den älskade fantasy-kultfilmen om en ung bonde som blir utvald att ta sig an en resa full av risker för att skydda ett barn från en ondskefull drottning. Nu, över 30 år senare, blir kultfilmen till en tv-serie på Disney+. Warwick Davis kommer dessutom att återvända i rollen som Willow och serien produceras av Ron Howard (som regisserade filmen) och Lucasfilms vd, Kathleen Kennedy.

Visst låter det som om Willow-serien har alla möjligheter att bli en av de bästa serierna 2022?

Premiär: Okänt premiärdatum.

Guillermo Del Toro Presents 10 After Midnight – Netflix

En ny serie från Oscarsvinnaren Guillermo Del Toro kommer till Netflix under 2022. Det vi vet om den än så länge är att det kommer att vara en antologiserie med fristående skräckberättelser. Flera av avsnitten är dessutom baserade på verk från den legendariska författaren H.P. Lovecraft. Den kommande skräckantologin har lyfts fram som en både sofistikerad och läskig serie. Trots att vi inte vet så mycket mer än så i dagsläget, så litar vi på att monsterälskaren Del Toro vet vad han sysslar med.

Serien, som också går under namnet Guillermo Del Toro's Cabinet of Curiosities, kan mycket väl bli en av de bästa serierna 2022.

Premiär: Okänt premiärdatum.

The Last of Us – HBO Max (uppskjuten: kommer 2023)

Bästa serierna 2022 – The Last of Us
Foto: HBO.

Förväntningarna inför The Last of Us-adaptationen är skyhöga! Alla som har spelat spelen är väl medvetna om vilken potential berättelsen har och att Neil Druckmann själv, en av spelens skapare, också ligger bakom den kommande tv-serien känns som en rejäl kvalitetsförsäkring. Dessutom har han skapat serien tillsammans med Craig Mazin, som häromåret gjorde enorm succé Chernobyl (2019). 

I några av huvudrollerna ser vi Pedro Pascal, Bella Ramsey och Nick Offerman. På pappret ser det här inte ut att kunna bli något annat än en av 2022 års bästa serier.

Premiär: Någon gång 2023.

Nattryttarna – C More

Bästa serierna 2022 – Nattryttarna
Foto: Johannes berner / C More.

Dramaserien Nattryttarna är en av C More och TV4:s stora satsningar för 2022. Handlingen bygger på den skakande historien om de omtalade övergrepp som skedde på ett svenskt ridcenter under 90-talet. Två av seriens huvudroller spelas av Jonas Karlsson och Hanna Ardéhn. Det här är en tung och obehaglig historia, men lyckas produktionen berätta den med fingertoppskänsla så kan det här bli riktigt bra.

Premiär: Hösten 2022

Fler sevärda och bra serier att se fram emot 2022

 • Zootopia+ (Disney+) – Animerad serie som bygger vidare på Zootropolis (2016).
 • She-Hulk (Disney+) – Kommando Marvelserie.
 • Avatar: The Last Airbender (Netflix) – Live-action-adaptation av Nikelodeons animerade serie.
 • Assassin's Creed (Netflix) – Live-action-adaptation av Assassin's Creed-spelserien.
 • Resident Evil (Netflix) – Live-action-adaptation på skräckspelsserien.
 • One Piece (Netflix) – Live-action-adaptation på den älskade mangan.
 • That '90s Show (Netflix) – Spinoff på That '70s Show med Eric och Donnas dotter i fokus.
 • Mr. and Mrs. Smith-serien (Prime Video) – serie av Donald Glover baserad på filmen.

Nya säsonger av gamla favoritserier

Givetvis kommer de bästa serierna 2022 inte enbart att bestå av helt nya serier, vi kommer också få se nya säsonger av gamla favoriter. Nedan har vi listat några av dem som vi tror har potential att utmärka sig lite extra.

 • Stranger Things, säsong 4 (Netflix)
 • The Crown, säsong 5 (Netflix)
 • Never Have I Ever, säsong 3 (Netflix)
 • Invincible, säsong 2 (Prime Video)
 • Westworld, säsong 4 (HBO Max)
 • Better Call Saul, säsong 6 (Netflix)
 • Russian Doll, säsong 2 (Netflix)
 • The Boys, säsong 3 (Prime Video)
 • The Mandalorian, säsong 3 (Disney+)
 • Sweet Tooth, säsong 2 (Netflix)
 • Barry, säsong 3 (HBO Max)
 • Riket, säsong 3 (Viaplay)

Streaming och serier – trender 2022

Oj, oj, oj, vad många tunga titlar som kommer ut på serie marknaden 2022. Bland dem kan vi urskilja en hel del trender – de flesta av dem fortsättande – som kan vara intressanta att uppmärksamma.

Vi ser bland annat att Disneys stora franchises, främst MCU och Star Wars, fortsätter att växa så det knakar! När man trodde att superhjältegenren inte kunde växa sig mycket större, så ser den under 2022 ut att börja erövra serievärlden på samma sätt som den redan tagit över filmvärlden.

Finns det en risk att marknaden börjar mättas eller kommer vi aldrig få nog av våra superhjältar?

En annan trend som vi ser fortsätta under 2022 är att vi får se allt fler tv-spelsadaptationer – och det kan till och med bli så att år 2022 går till historien som det bästa hittills när det kommer till serieadaptationer av populära tv-spel. The Last of Us, Assassin's Creed och Halo är exempel som man inte direkt skojar bort.

Vi fortsätter också se Hollywood producera spinoffs på löpande band. De mest anmärkningsvärda 2022 är givetvis Sagan om ringen-serien och House of the Dragon.

Slutligen ser det ut som de amerikanska streamingjättarna fortsätter att satsa på även på internationella produktioner, inte minst Netflix som sannolikt fått blodad tand efter de makalösa framgågnarna med Squid Game 2021. Hos de svenska streamingtjänsterna är det fortsatt mycket drama- och kriminalserier som är på tapeten, men den i allmänhet ökade produktionstakten av serier gör att vi även får se en hel del annat produceras.

Nyfiken på fler serietips? Kolla in våra listor över tidigare års allra bästa serier.

 

 

NÄSTA ARTIKEL