Recension: The Sympathizer (2024) – en spionthriller med svart humor

Recension: The Sympathizer (2024) – en spionthriller med svart humor

  • 7 x 55 min
  • Thriller, Drama
  • HBO
Olivia Samuelsson
15 april 2024 kl. 18:04
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den Pulitzer-vinnande boken "Sympatisören" har blivit miniserie

HBO Maxs nya serie "The Sympathizer" är en välgjord thrillerserie som bjuder på svart humor, gripande livsöden och nagelbitande spänning.

  • Skapare:
    Park Chan-wook, Don McKellar
  • I rollerna:
    Hoa Xuande, Robert Downey Jr, Toan Le, Scott Ly, Sandra Oh m.fl.

Följande recension är baserad på första avsnittet av "The Sympathizer". 

"The Sympathizer" är en miniserie i sju delar som tar sin början i slutet av Vietnamkriget. Vi får följa den så kallade "Kaptenen" (Hoa Xuande) – en nordvietnamesisk spion som har infiltrerat och jobbar för den sydvietnamesiska hemliga polisen. När Saigon faller 1975 flyr Kaptenen till USA med kollegor och vänner, där han fortsätter att spionera och rapportera tillbaka till kommunisterna. Men i och med sin roll som spion måste Kaptenen ständigt brottas med olika lojaliteter, dåligt samvete och sin splittrade identitet. 

Serien är baserad på den Pulitzer-vinnande romanen Sympatisören (2015) av Viet Thanh Nguyen och är skapad av Park Chan-wook och Don McKellar. Huvudrollen som den aldrig namngivna Kaptenen görs av Hoa Xuande och vi ser även Robert Downey Jr. i inget mindre än fyra olika roller. I den här spännande thrillerserien medverkar även Sandra Oh, som tidigare varit med serier som Grey's Anatomy (2005-) och Killing Eve (2018-2022).

Efter att ha sett det första avsnittet måste jag säga att The Sympathizer är en välgjord och gripande thrillerserie som verkligen lockar till att fortsätta titta. 

Recension: The Sympathizer (2024) – en spionthriller med svart humor
Foto: HBO Max.

Spänning blandas med svart humor 

Seriens första avsnitt bjuder på det mesta, då den varvas med nagelbitande spänning, rörande livsöden och svart humor. Men för den som vill sjunka djupt ner i soffan och slökolla på något är detta fel serie. Det gäller att verkligen hänga med i de olika tidshoppen och dubbelspelen. 

Personligen älskar jag att vara en aning förvirrad i början av en serie, att bit för bit få information för att lägga pusslet på egen hand. Det var exakt det som första avsnittet hade att erbjuda. En rad olika återblickar och tidshopp som snyggt flätas ihop och till slut resulterar i en begriplig historia. Tittaren guidas även med hjälp av Kaptenen som berättarröst, vilket gör det enklare att hänga med. 

Ytterligare något som verkligen höjer den här serien är språket. Det finns allt för många serier där alla endast pratar engelska, oavsett vilket land de är i eller vilken etnicitet karaktärerna har. I The Sympathizer talar de däremot vietnamesiska i Vietnam, precis som det ska vara, vilket bidrar till helhetsintrycket av en välgjord serie. 

Recension: The Sympathizer (2024) – en spionthriller med svart humor
Foto: HBO Max.

Stundvis för mycket på en gång 

Även om jag gillar att serien har mycket att erbjuda, kan det stundvis bli lite väl mycket. Det är flera olika genrer inbakat i en enda serie och redan i första avsnittet är det många tidshopp, kluriga övergångar och liknande. Det är mycket som händer på en och samma gång och många intryck. Det ger en känsla av att skaparna har velat ha med så mycket som möjligt i en och samma serie. 

Trots det är The Sympathizer en snygg och välgjord serie och jag längtar redan efter att få se nästa avsnitt. 

Första avsnittet av "The Sympathizer" finns nu att streama hos HBO Max

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL