Nu på bio

Det senaste på biofronten!

The Scheme

The Scheme (2020)

  • 2 tim
  • Dokumentär
  • HBO
Daniel Turfors | Recension
02 april 2020
Daniel Turfors | Recension
02 april 2020

Lysande dokumentär om sportbedrägeri.

Filmtopps recensent Daniel Turfors var försiktigt skeptisk när han fick möjligheten att recensera en sportdokumentär, men HBO:s nya dokumentär "The Scheme" överraskar ständigt och blir vid varje vändning mer och mer av en thriller som får ens rättspatos att bubbla över rejält.

  • Regi:
    Pat Kondelis
  • I rollerna:
    Christian Dawkins, Sean Miller, Will Wade m.fl.

Att jag inte älskar sport är nog ingen överraskning, med tanke på att jag skriver filmrecensioner – om man får gå efter gamla gymnasiala klichéer. Fotbolls-VM och något derby då och då kanske går an, men en två timmar lång dokumentär med fokus på amerikansk basket? Glöm och dröm. Så gick tankarna när jag startade HBO:s nya sportdokumentär The Scheme

Men att The Scheme är så mycket mer än så, är en insikt som sakta började komma krypandes till min belåtenhet. På samma sätt som Moneyball (2011) lyckas transcendera baseball och vinna över varenda människa med vett, kräver inte The Scheme någon förkärlek till just basket heller.

Dokumentären kommer istället att tilltala den som älskar en rusande puls, katt- och råtta-lekar eller till och med den som bara älskar att utmana sina värderingar lite genom att ställa sig frågan ”vem har rätt – och vem har fel”?

Skurken har rätt – åtminstone enligt min moralkompass. 

I dokumentären "The Scheme" har den 26-åriga skurken Christian Dawkins rätt. Det säger i alla fall min moraliska kompass och det känns solklart att det också är den bilden som dokumentären försöker att måla upp. Anledningen till att han tituleras som en skurk är för att han är en – i lagens mening i alla fall (så till den grad att han vid ett tillfälle riskerade att dömas till löjliga 200 år i fängelse). Han har nämligen hamnat i en av de största rättsskandalerna i ”college sports” historia.

MER LÄSNING:
Nytt på HBO Nordic
Bästa serierna på HBO 2020

Basketälskaren Christian Dawkins fick redan som ung idén att gå in och stötta och sponsra duktiga, unga basketspelare i sin närhet – dels av genuint engagemang men också för att vinna fördelar när de blir proffs. Plötsligt fick han chansen att höja insatserna några nivåer genom att börja göra det i en betydligt större skala, med flera inblandade. Allt flyter på och plötsligt ansluter sig två finansiärer med ett till synes oändligt kapital – villiga att investera. Kruxet? De vill bara investera om Christian Dawkins är beredd att också ge pengar till tränarna, vilket räknas som mutbrott.

Krux nummer två? Finansiärerna råkar också vara FBI-agenter, och där tar det spännande vid.

The Scheme är underhållande från start till slut och är lika mycket sportdokumentär som den har ett glödhett ekonomiskt och juridiskt fokus. Den fungerar också lika mycket som en film om personen Christian Dawkins, som den till slut kanske landar i en skildring i hur otroligt smutsigt även organisationer som vi ska ha förtroende för kan agera och hur vidrigt det är att försöka provocera fram brott som rättsskipare. 

För mig är "The Scheme" en David och Goliat-historia, även om jag är helt säker på att alla inte kommer att hålla med mig. Testa din egen moraliska kompass och se var du hamnar genom att ge denna sylvassa och välgjorda HBO-dokumentär, regisserad av Emmyvinnaren Pat Kondelis, en chans.