The Plot Against America

"The Plot Against America” (säsong 1)

  • 6 x 60 min
  • Drama
  • HBO
Uppdaterad 29 mars 2020 kl. 12:24 | Publicerad 20 mars 2020 kl. 18:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”The Plot Against America” ger oss en alternativ historielektion.

Det är alltid spännande att föreställa sig hur annorlunda världen hade kunnat se ut om vissa, stora eller små, händelser i vår historia hade ändrats. Tänk om Hitler dog innan det andra världskriget eller om USA stoppade 9/11-terrorattentaten, hur hade vår värld sett ut idag då? ”The Plot Against America” utforskar en alternativ verklighet i vilken USA aldrig gav sig in i kampen mot nazisterna under det andra världskriget, utan snarare omfamnade dem och deras idéer.

  • Skapare:
    Ed Burns, David Simon
  • I rollerna:
    Morgan Spector, Winona Ryder, John Turturro, Zoe Kazan m.fl.

Ed Burns och David Simon, som tillsammans skapade de hyllade HBO-serierna The Wire och Generation Kill, har baserat sin nya miniserie på Philip Roths bok The Plot Against America, i vilken Franklin D. Roosevelt förlorar presidentvalet 1940 — mot den svenskättade antisemiten och nationalhjälten Charles Lindbergh.

I vår verkliga historia var förvisso Lindberg politiskt aktiv, men han försökte aldrig Lindberg bli president. Efter att Roosevelt vann valet satte han in den amerikanska militären som stöd i kriget mot de tyska nazisterna ledda av Adolf Hitler. Lindbergh ville däremot inte att USA skulle ge sig in i ett nytt krig och propagerade för att rädda amerikanska liv genom att hålla sig neutrala, något han i verkligheten ändrade uppfattning om efter attacken på Pearl Harbor.

Kommer vara värd din tid.

John Turturro i The Plot Against America.
Foto: HBO Nordic.

I "The Plot Against America" kandiderar alltså Lindbergh och gör valet till ställningstagandet ”antingen är du för eller emot att skicka våra söner ut i ett krig på andra sidan världen”, vilket i vår alternativa historielektion slutar med att Lindbergh blir amerikansk president och att livet successivt därefter blir allt hemskare för de amerikanska judarna.

POPULÄRT:

Bästa serierna 2020
Filmerna som stoppas av coronaviruset
"Sagan om ringen"-serien skjuts upp

Vi får följa den judiska familjen Levin, där Morgan Spector och Zoe Kazan spelar föräldrarna till två unga pojkar. Pojkarnas moster, som spelas av Winona Ryder, börjar att arbeta för rabbinen Lionel Bengelsdorf (John Turturro), som båda kommer att spela en viktig roll i Lindberghs vision för den amerikanska judarna. 

Berättelsen om Levin-familjens och USA:s nya roll i världen kryper till en början långsamt framåt, på ett sätt som troligtvis kommer att göra att man tappar de mest otåliga tittarna under seriens första halva. Men det råder givetvis ingen tvekan om att The Plot Against America är en serie som belönar den som verkligen investerar sin tid, då den avslutas på ett sätt som troligtvis kommer att leva kvar i ditt inre långt efteråt. Skådespelet, fotot och manuset är dessutom av högsta möjliga klass — så gör dig själv en tjänst och ge serien en chans!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL