Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Recension Knutby

Knutby: I blind tro (säsong 1)

  • 6 x 60 min
  • Dokumentär
  • HBO
Jonatan Blomberg | Recension
04 april 2021
Jonatan Blomberg | Recension
04 april 2021

”Knutby: I blind tro” väcker många tvivel.

Hur bra koll tror du egentligen att du har på vad som hände under den där mordnatten i Knutby, som sedan blev ett av Sveriges mest omskrivna fall?

  • Skapare:
    Anton Berg, Martin Johnson, Henrik Georgsson
  • I rollerna:
    Anton Berg, Martin Johnson, Helge Fossmo, Sara Svensson m.fl.

MER LÄSNING:

Svenska filmer och serier 2021

Journalisterna Anton Berg och Martin Johnson har genom grävpodden Spår, som inspirerades av den amerikanska föregångaren Serial, redan lyckats få fram ny bevisning i ett tidigare mordfall — som slutade med att den då dömde mördaren Kaj Linna förklarades oskyldig och släpptes efter 13 år i fängelse.

Nu är journalisterna, tillsammans med regissören Henrik Georgsson, aktuella med ett nytt grävjobb i HBO Nordics första egna dokumentärserie. Den här gången handlar det däremot om det oerhört uppmärksammade ”Knutby-mordet”, som skedde under en iskall januarinatt 2004. Anledningen till att mordet blev så uppmärksammat har troligtvis en hel del att göra med att mordoffret var frikyrkopastorn Helge Fossmos fru och att den som utförde mordet var hans barnflicka. Som dessutom hade ett sexuellt förhållande med Helge och trodde att hon gjorde vad Gud ville att hon skulle göra.

Vad var det egentligen som hände?

Kombinationen mord, frikyrka med kultvibbar, sex och hjärntvätt… ja, det är inte särskilt svårt att förstå varför fallet blev uppmärksammat. Fossmo dömdes för anstiftan till mord och har suttit inspärrad sedan 2004, med möjlighet att släppas fri nu i april 2021. Barnflickan Sara Svensson dömdes till psykiatrisk vård. Men, hände allt verkligen på det sätt som målades upp i rättssalen och i tidningarna? Hur såg egentligen utredningen ut?

I Knutby: I blind tro så får vi en djupdykning ned i bevisningen som fällde Fossmo samt mängder av nya intervjuer med de allra flesta nyckelpersonerna omkring utredningen. Församlingen i Knutby upplöstes nämligen 2018, vilket gör att det är först nu som många av de inblandade har vågat träda fram.

Likt flera framgångsrika internationella true crime-dokumentärer om uppmärksammade mordfall, så är det svårt att slita blicken från Knutby: I blind tro när man väl har börjat titta. Vilket måste tolkas som ett högt betyg. Med tanke på att alla avsnitten släpps samtidigt, så är det dessutom upplagt för en spännande och tankeväckande bingetittning.

MER LÄSNING: TV-serier om seriemördare!

NÄSTA ARTIKEL