Phoenix Rising

Phoenix Rising (2022)

  • 2 x 70 min
  • Dokumentär
  • HBO
Uppdaterad 24 mars 2022 kl. 14:03 | Publicerad 17 mars 2022 kl. 13:03
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jakten på Marilyn Manson börjar

Hur flyr man från en gud som är besatt av att förgöra en? Evan Rachel Wood berättar i denna intensiva och absurda dokumentär hur hon har tagit upp fighten mot en av rockvärldens största legendarer.

  • Skapare:
    Amy Berg, Evan Rachel Wood
  • I rollerna:
    Evan Rachel Wood

Har du någonsin träffat en kändis och tänkt "det här känns inte verkligt"? Vi följer dem genom en glorifierad lins och tillåts endast se en manipulerad image skräddarsydd för kameran. Det är därför det känns så märkligt att springa på en reality-stjärna eller en barndomsidol för plötsligt står dem där, av kött och blod, och bara finns. De är verkliga.

Att alltid spela en roll kommer dock med nackdelar. Det fick skådespelerskan Evan Rachel Wood uppleva när hon i flera år utsattes för mental och fysisk misshandel av megarockstjärnan Marilyn Manson och ingen trodde henne när hon ropade på hjälp. Hon kallades lögnare, uppmärksamhetskrävande och trubbelmakare av vänner, kollegor och tills dagen hon lyckades fly från hans tyranni.

Phoenix Rising är en intensiv fallstudie av en våldsam och skrämmande relation och en hypnotiserande inblick i en mörk värld som ingen med sinnet i behåll skulle vistas i av egen fri vilja.

Trailern utlovar en redovisning hur Wood och fler kvinnor som överlevde Manson lyckades ändra en lag för att skydda utsatta kvinnor bättre i USA. Deras inspirerande kamp för att påverka rättvisesystemet tar endast upp en fraktion av speltiden och resten är Woods återberättande om hennes relation med Manson. Jag klagar inte för det är just hennes sårbara och ärliga erkännanden som gör Phoenix Rising mer än bara en framgångsberättelse. Det hon berättar är så chockerande och hypnotiserande att när man förstår att hon aldrig ljög för uppmärksamhet eller spelade en roll, så blir insikten att Manson inte gjorde det heller desto mer magvridande. 

Manson är känd för sin androgyna, rebelliska, råa image som höjt många ögonbryn genom åren. Han har kallats för en förkämpe för de svaga och utstötta samtidigt som han har förkastats för att han spottar på religion och paraderar nazistiska och rasistiska medel för chockvärde. Han är så utsvävande och kaotisk att "han måste spela en roll" är den enda förklaringen. Med filmklipp och blodiga ärr bevisar Wood att ingenting med Manson är fake. Han antastar verkligen bandmedlemmar på scen, han piskar verkligen sina vänner, han utnyttjar verkligen minderåriga tjejer - allt finns på film. Och allting kommer till ytan i den här dokumentären.

Phoenix Rising
Foto: HBO Max

Chockerande och hypnotiserande

Phoenix Rising liknar Wood med Alice i Underlandet, en oskyldig flicka som förvrids av en vansinnig värld, och med klipp, intervjuer och tidningsartiklar ramlar man ner i kaninhålet som är hennes berättelse som dessvärre liknar allt för många där ute. Det som stärker just denna filmatisering är att Wood inte backar för att vara grov, hon är inte rädd för att vara för intim och materialet vi tar del av lämnar ingenting åt fantasin. Det är en sann fallstudie om en relation byggd på manipulation och våld som inte generaliserar utan gräver så djupt i både Woods och Mansons psyke att det är med nöd och näppe man klättrar ur kaninhålet när eftertexterna rullar. 

Woods berättelse är skrämmande lika mycket som den är inspirerande. Det skulle inte förvåna mig om Phoenix Rising en dag blir obligatorisk i undervisningen för inte bara skiner den ljus på våld i nära relationer, den presenterar också styrkan i sociala medier och hur en ensam individ kan växa till flera och påverka något mycket större än dem själva. Jag rekommenderar denna dokumentär starkt för att lära sig känna igen tecknen på misshandel och manipulation. Utbilda dig själv, se den på HBO Max.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL