Premiär för Our Flag Means Death på HBO Max

Our Flag Means Death (säsong 1, avsnitt 1–3)

  • 10 x 30 minuter
  • Komedi, Äventyr
  • HBO
Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 12 april 2022 kl. 09:04 | Publicerad 03 mars 2022 kl. 21:03
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Bra löjlig och bitvis löjligt bra

HBO Max nya serie "Our Flag Means Death" bjuder på gott om skratt när en gentlemannapirat tar sig an den barbariska världen ute till havs.

  • Skapare:
    David Jenkins
  • I rollerna:
    Taika Waititi, Rhys Darby, Fred Armisen, Nat Faxon, Kristian Nairn m.fl.

Gillar du testosteronstinna filmer och serier om pirater, där kallblodiga rövare svingar sig mellan fartygen utan att tveka och kanonkulorna lemlästar besättningsmedlemmarna som på löpande band? Då är inte Our Flag Means Death en serie för dig – den kommer att göra narr av precis allt du gillar.

Uppskattar du däremot serier som inte tar sig själva på för stort allvar, så är Our Flag Means Death utförd med en fingertoppskänsla och briljans som garanterar många skratt.

Serien är inspirerad av den sanna berättelsen om Stede Bonnet (Rhys Darby), en förmögen markägare som oväntat bestämde sig för att lämna sitt trygga liv bakom sig för att bli pirat. I Our Flag Means Death presenteras Stedes byte av karriär som en livskris och hans bristande kompetens leder givetvis till katastrof.

Bonnet inreder sitt piratskepp med bibliotek, betalar sin besättning lön istället för att plundra och sysslar egentligen väldigt lite just sjöröveri. Han är dömd att misslyckas.

Som What We Do in the Shadows med pirater

Det är omöjligt att se Our Flag Means Death utan att tankarna går till pärlan What We Do in the Shadows från 2014 (som också blivit till en serie). På samma sätt som vampyr-mokumentären från Jemaine Clement och Taika Waititi avväpnar vanligtvis läskiga varelser med hjälp av tramsig humor och alldagliga problem, så gör Our Flag Means Death samma sak fast med pirater.

Föga förvånande har just Waititi några fingrar med i spelet även när det kommer till Our Flag Means Death. Han spelar rollen som den legendariske piraten Blackbeard, har regisserat två avsnitt (inklusive piloten) och är dessutom exekutiv producent – och det märks. Serien är visserligen skapad av David Jenkins, men det är inte svårt att förstå varför Waititi anslöt till projektet och hans karaktäristiska humor lyser tydligt igenom i samtliga av de tre inledande avsnitten.

"Our Flag Means Death" är knappast en serie för alla. Många kommer sannolikt att bli galna på allt trams efter bara några minuter och det är inte så konstigt. Serien är verkligen bra löjlig – men tycker man om den här sortens humor så är den också löjligt bra.

Personligen älskar jag det mesta som inte tar sig självt på för stort allvar, och det var längesen jag skrattade högt till en serie lika ofta som jag gjorde under de inledande avsnitten av Our Flag Means Death.

Trevande framåtrörelse inledningsvis

De tre första avsnitten är på intet sätt perfekta och själva handlingen känns lite väl trevande i pilotavsnittet. Ska jag syna serien i sömmarna kan jag därför känna att den saknade en viss framåtrörelse under inledningen. Det är tydligt att serien kretsar kring Bonnets acklimatiserande till livet som piratkapten, men den hade mått bra av att ge huvudkaraktären ett mer konkret mål redan från start.

På så sätt hade det varit lättare att som tittare investera sig i handlingen.

För min del gör det dock inte så mycket att storyn inte är starkare under de första tre avsnitten. Den har fortfarande stor potential att växa och vill man åt storslagna berättelser med intrikata händelseförlopp, så bör man nog inte leta efter det i en medvetet fånig komediserie. 

Det finns mer att önska av handlingen i de första avsnitten av "Our Flag Means Death", men den underbart tramsiga tonen, hur bilden av pirater ironiseras och de många skratten knuffar i slutändan upp betyget till en fyra.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL