Harry Potter återförening

Harry Potter: Return to Hogwarts (2022)

  • 1 tim 38 min
  • Dokumentär
  • HBO
Eric Diedrichs
Uppdaterad 24 mars 2022 kl. 14:26 | Publicerad 01 januari 2022 kl. 12:39
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Evinnerligt ryggdunkande i trött reunion

Tjugo år efter att den första Harry Potter-filmen släpptes är det dags för en återförening. Filmtopps Eric Diedrichs är inte imponerad över resultatet.

  • Regi:
    Eran Creevy, Joe Pearlman, Giorgio Testi
  • I rollerna:
    Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fiennes, Helena Bonham Carter m.fl.

Precis som många andra blev jag trollbunden av J.K. Rowlings magiska Harry Potter-värld som liten. Precis som många andra har jag läst böckerna och sett om filmerna flera gånger om.

Att årets första TV-upplevelse skulle bli en Harry Potter-reunion kändes på förhand som en trevlig välkomstpresent från 2022, men det dröjde inte länge innan jag insåg hur långdragen och fullständigt ointressant upplevelsen skulle bli.

I nästan 100 minuter får vi återse stora delar av skådespelarensemblen och järngänget bakom kamerorna. Det bjuds på några smått underhållande historier och ett och annat hjärtevärmande minne av bortgångna kollegor, men det hela känns löjligt konstruerat och själlöst – prata om detta, reagera på detta. Det är ungefär lika spännande som mellanakterna på Oscarsgalan. Alla tackar varandra, alla säger hur trevligt de haft det. Ett evinnerligt ryggdunkande.

Det blir inte heller bättre av att nästan ingen får prata mer än några sekunder innan det är dags att växla till något klipp från filmserien, eller slänga sig in i nästa ämne. Den som vill lära känna människorna bakom produktionen är chanslös.

Vi måste prata om J.K. Rowling

Vad som gör det hela ännu märkligare är att Harry Potter-världens skapare inte närvarar, eller jo, det gör hon ju på ett sätt – tydligt daterade intervjuer från 2019, året innan hon blev canceled. Att inga andra klipp är daterade gör det pinsamt uppenbart hur tydligt produktionsbolaget vill trycka på att de inte längre har något samröre med J.K. Rowling. Visst, det sägs att hon visst fick en inbjudan men valde att avstå. Nja, undra om det verkligen var så enkelt.

Samtidigt finns här några trevliga stunder väl värda ens tid. Men tro mig, detta är bara något för hardcorefansen som inte har något emot att höra samma gamla historier berättas ännu en gång.

Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts finns nu att streama på HBO Max.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL