10 matinéfilmer till nyårsdagen

10 matinéfilmer till nyårsdagen

01 januari 2023 kl. 10:01

Invig det nya året med några gamla filmer

We have arrived! 2022 är över och 2023 kan börja. Men om du inte orkar ta tag i det nya året riktigt än – det är ju trots allt nyårsdagen – så kan du istället luta dig tillbaka i soffan framför någon av dessa filmer. För om det är något 2022 har lärt oss så är det att uppskatta det som vi redan har, och jag uppskattar varenda en av dessa gamla godingar.

Greven av Monte Cristo (2002)

Foto: Spyglass Entertainment.

Alexander Dumas klassiker som handlar om hur Edmond Dantes blir falskt anklagad av sin avundsjuke vän Fernand och fängslas ute på en ö. Äventyrsfilm om hämnd och vänskap, eller kanske en liknelse över gårdagens festligheter?

Bram Stokers Dracula (1992)

Foto: Columbia Pictures.

Den gotiska rysaren med Gary Oldman som den blodsugande vampyren och Anthony Hopkins som Abraham Van Helsing såg jag för första gången på en nyårsdag, och känner att den passar utmärkt även idag.

Pirates of the Caribbean: Svarta Pärlans förbannelse (2003)

Foto: Disney.

Pirater, förbannelser, kärlek och humor i ett enda stort äventyr. Om du känner dig "in the mood" finns det ytterligare fyra filmer i franchisen som passar perfekt för ett nyårsdagen-maraton.

Troja (2004)

Foto: Warner Bros.

Homeros klassiker Iliaden – sägnen om det trojanska kriget – i en lite mer underhållande tappning och med Brad Pitt i rollen som Akilles.

Peter Pan (2003)

Foto: Universal Pictures.

Den bästa live-actionversionen om den flygande pojken från Landet Ingenstans. Ett drömlikt soundtrack av James Newton Howard och allas vår barndomskärlek Jeremy Sumpter som Peter Pan.

Mumien (1999)

Foto: Universal Studios.

Några arkeologer råkar väcka den mumifierade översteprästen Imhotep och äventyraren Rick O'Connell måste komma till undsättning. En rolig popcornrulle med Brendan Fraser, helt enkelt.

True Grit (2010)

Foto: Paramount Pictures.

Hailee Steinfeld spelar en envis fjortonåring som försöker hitta mannen som mördade hennes pappa. Västernfilm av Bröderna Cohen som nog har blivit lite bortglömd genom åren, men definitivt kan återupplivas en långsam nyårsdag.

King Kong (2005)

Foto: Universal Studios.

Peter Jacksons moderna klassiker om ett filmteam som åker till en avlägsen ö för att spela in en film och stöter på jättegorillan Kong. En film som nästan går att se hur många gånger som helst.

The Lost World: Jurassic Park (1997)

Foto: Amblin Entertainment.

Ian Malcolm åker till en annan dinosaurie-ö tillsammans med ett forskarteam, och blir återigen jagad av dinosaurier. "Oooh, ahhh, that's how it always starts. Then later there's running and screaming." som Malcolm säger när de nästan blir uppätna av en T. Rex.

Farbror Joakim och knattarna i jakten på den försvunna lampan (1990)

Foto: Disney.

För den som har barn, vill vara ett barn eller helt enkelt gillar DuckTales. För vem gillar inte DuckTales? Farbror Joakim och knattarna i ett riktigt Indiana Jones-äventyr.

Förhoppningsvis ger denna lista en bra start på 2023 och ett gammalt, eller nytt, äventyr på köpet! Men om du ändå är nyfiken över vilka nya filmer 2023 har att erbjuda, kan du kika här. Annars, cheers to a new year!

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL