Beforeigners (säsong 2, avsnitt 1-5)

Beforeigners (säsong 2, avsnitt 1-5)

  • 6 x 45 min
  • Komedi
  • HBO
Eric Diedrichs
04 december 2021 kl. 18:12
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Den norska galenskapen fortsätter

Deckarkomedin "Beforeigners" är tillbaka med en ny säsong. Eric Diedrichs har tjuvkikat på de första avsnitten och roas åt den vilda galenskapen.

  • Skapare:
    Anne Bjørnstad, Eilif Skodvin
  • I rollerna:
    Krista Kosonen, Nicolai Cleve Broch, Hedda Stiernstedt, Tobias Santelmann m.fl.

Att snabbt summera två säsonger av Beforeigners för den nytillkomne är inte enkelt, men i korta drag har människor från olika tidsepoker börjat dyka upp i dagens Oslo. Där jobbar två poliser (en nutida och en viking) med att lösa diverse brott, som inte allt för sällan involverar de parallellsamhällen som "framåtvandrarna" har börjat bygga upp.

I den nya säsongen utreds märkliga mord som tycks vara kopplade till ingen mindre än Jack the Ripper – har den notoriska seriemördaren hamnat på Oslos gator? Vår polisduo sätts på fallet, men inget är vad det till synes vara. Shit, jag klarade det. Jag summerade Beforeigners snabbt och förhoppningsvis även begripligt.

Hedda Stiernstedt som vikingahäxa

När den första säsongen dök upp blev jag störtförtjust. Nöjet i att utforska den skeva världsbyggnaden, de fåniga men ack så träffsäkra skämten, galenskapen. Det var liksom en serie där en pundande polis var tvungen att konfrontera allt från domestiska lägenhets-gårdar till att "förlora" hustru till en piprökande 1800-talssprätt, och detta med en viking som partner.  Även om den nya säsongen många gånger innehar samma kvaliteter känns den inte riktigt lika lustfylld. Trots den briljanta idén att involvera en av tidernas största mordgåtor – Jack the Ripper.

Under säsongens gång har det samtidigt skett en markant kvalitetshöjning i de senare episoderna. Inte minst när Hedda Stiernstedt – i rollen som en völva (någon slags vikingahäxa) – introducerar den forna norska kungen, tillika framåtvandraren, Olav den helige för mirakelmedicinen kokain. Tobias Santelmann är givetvis en van "on-set-snortare" med sin medverkan i Exit, men inte ens där får han flippa på samma sätt som i Beforeigners. Hans och Heddas relation är lite som en vrickad kombo mellan en förförisk Grima Ormstunga och en sinnesförvirrad lajvare med storhetsvansinne. Underbart.

Hedda Stiernstedt
Hedda som en medeltida "Witchy Woman". Foto: HBO Max.

Likaså finns det ett väldigt underhållande sidospår där Alfhildr (vikingen i polisduon) börjar bli MENSA-intelligent till följd av en mystisk åkomma i amygdalan. Visst, Seinfeld drog skämtet först när George blev celibat och kunde använda hela sin sexfixerade hjärna, men ett gott skämt tåls att upprepas.

Sammantaget finns det goda möjligheter för Beforeigners säsong 2 att steppa upp till en fyra av fem i betyg, men med fem sedda avsnitt i bagaget är vi inte riktigt där.

Första avsnittet av Beforeigners säsong 2 släpps på HBO Max den 5 december.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL