How I Met Your Father. Foto: Hulu Originals

How I Met Your Father (säsong 1)

  • 10 x 25 min
  • Komedi, Drama
  • Disney+
12 maj 2022 kl. 11:05
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

HIMYM-kopia som försöker för mycket

Den nya komediserien "How I Met Your Father", som är en spinoff på "How I Met Your Mother" från 2005, bjuder på en hel del skämt, men de flesta känns något framtvingade.

  • Skapare:
    Isaac Aptaker, Elizabeth Berger
  • I rollerna:
    Hilary Duff, Christopher Lowell, Francia Raisa m.fl.

Handlingen kretsar kring Sophie (Hilary Duff) och hennes grupp av 30-åringar, beståendes av vännerna Jesse (Christopher Lowell), Valentina (Francia Raisa), Sid (Suraj Sharma), Charlie (Tom Ainsley) och Ellen (Tien Tran), och deras gemensamma mål - att komma på vad de vill göra med livet. 

Serien utspelar sig 2022 där Sophie går på dejter hon fått via tinder i ett försök till att hitta sin drömprins. Den utspelar sig även någon gång i framtiden där Sophie i stället spelas av Kim Cattrall, som här fyller samma roll som Bob Saget tidigare gjort. Framtidssekvensen går alltså ut på att hon berättar för sin vuxna son hur hon och pappan till sonen träffades.

Höga förväntningar

Hilary Duff och Francia Raisa i How I Met Your Father. Foto: Hulu Originals
Hilary Duff och Francia Raisa i How I Met Your Father. Foto: Hulu.

Med höga förväntningar slänger jag mig in i ett upplägg som ser lovande ut, en spinoff på en av mina favoritserier, men till min besvikelse tvingas jag genast kasta förväntningarna åt sidan. Inledningsvis är skådespeleriet lika stelt som första avsnittets framtvingade skämt, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att alla produktioner ska gå så snabbt som möjligt att genomföra, och att skrattmaskinen sätter igång vid minsta lilla osäkra replik. 

Jag får grepp om karaktärerna först i andra avsnittet och framåt där de ändå verkar ha egna viljor och mål, men annars handlar serien mestadels om att referera till det som funkade bäst i "HIMYM". Exempelvis leks det vid ett tillfälle med ord som rimmar, vilket är en tydlig referens till när Ted Mosbys (Josh Radnor) grupp skulle komma överens om vilken bar de ska gå till, vilket även funkar bra här. 

How I Met Your Father har faktiskt en del sådana stunder vars varma ton och stämning tar mig tillbaka till delar av "HIMYM" som får mig att röra på smilgroparna. Dels utspelar sig serien i samma lägenhet, dels en bar, men den här gången är det en bar som två av huvudkaraktärerna äger, vilket också är en referens till ursprungsserien där Ted och Barney (Neil Patrick Harris) drömmer om att få äga en bar vid namn "Puzzles".

Hur ska det sluta?

 Som sagt, serien har sina stunder och den blir enklare att titta på ju fler avsnitt jag ser. Kanske beror det på att jag kommer in i stämning, kanske beror det på skådespelarna kommer in i stämning och därför känner sig mer trygga i sina roller. Frågan som uppstår, efter att ha lagt så mycket krut på alla dessa referenser, är hur serien kommer att stå sig när skaparna måste komma med egna idéer.

Hur som helst, hade How I Met Your Father kommit i början av 00-talet hade jag säkert gett den ett högre betyg, men den kommer helt fel i tiden. Skrattmaskinen är förlegad sedan länge och skämten har dessutom hörts förut. Säsong två är tänkt att komma någon gång under 2023 och då vill jag se att skaparna lyckas komma med egna idéer som förhoppningsvis kan lyfta serien.

Säsong ett finns att se i sin helhet på Disney+ och har man inget annat för sig, kanske en någorlunda underhållande nostalgitripp vore ett perfekt tidsfördriv. 

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL