Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Tuffa Gänget

Tuffa Gänget (2022)

  • 1 tim 40 min
  • Animation, Äventyr
Aliah Liebst | Recension
10 maj 2022
Aliah Liebst | Recension
10 maj 2022

DreamWorks nya familjefilm

I ett rasande tempo bjuder "Tuffa Gänget" på både spänning och komik, men lyckas inte leva upp till andra DreamWorks-klassiker.

  • Regi:
    Pierre Perifel
  • I rollerna:
    Sam Rockwell, Marc Maron, Awkwafina, Craig Robinson m.fl

Det tuffa gänget, beståendes av kassaskåpssprängaren Ormen, den vildsinta Pirayan, hackaren Tarantellan, maskeringsmästaren Hajen och ficktjuven Vargen, är både världens mest efterlysta förbrytare och ökända gäng. Efter oräkneliga framgångsrika kupper går det likväl till slut snett för gänget och de ertappas med fingrarna i syltburken.

För att komma undan en fängelsedom sluter Vargen ett avtal med guvernören – tuffa gänget ska bli schyssta gänget, och laglydiga medborgare. Som mentor i rehabiliteringen har de marsvinet Professor Marmelad, som lär dom om det tillfredsställande pirret som kommer av goda handlingar. 

Tuffa gänget
Tuffa gänget. Foto: Universal Pictures

Baseras på Aaron Blabeys bästsäljande bokserie 

DreamWorks animerade långfilm Tuffa gänget baseras på Aaron Blabeys bästsäljande bokserie, och går att liknas vid Ocean's Eleven i utförandet. Rullen flyger förbi i ett rasande tempo i klassisk heistfilmsanda kantat av bitsk dialog och eleganta musikstycken, med flera totalvändningar och avslöjanden som håller intresset uppe och bidrar till både komisk underhållning och spänning. Några personliga favoritstunder är då skurkarna tvingas vandra runt i färglada, pinsamt fluffiga pyjamaser som en del av deras rehabilitering, och när den mästerliga skurken Vargen upptäcker glädjen i att utföra goda dåd och han till sin förskräckelse märker (och förgäves försöker dölja) svansens hejdlösa viftande. 

De teman som tas upp i historian om de kriminella djuren handlar om värdet av andra chanser och gottgörelse, och det ack så klassiska budskapet att det i slutändan lönar sig att göra saker utav godhet snarare än av egenintresse lyser starkt. Ett stort plus ska också utdelas för de kvinnliga karaktärerna som på ett okonstlat och icke-påtvingat sätt leder showen, däribland stadens skarpsinniga guvernör Diane Foxington med sitt alterego Crimson Paw, och den kallblodiga hackaren Tarantella. 

Trots att Tuffa Gänget håller på många plan, inte minst i och med den fina animationen, stannar den inte kvar hos mig som andra DreamWorks-produktioner som Shrek och Draktränaren. Den saknar helt enkelt det där lilla extra, men är trots det helt klart ett sevärdigt familjenöje. 

Tuffa gänget har biopremiär den 13e maj. 

Mer läsning: 

NÄSTA ARTIKEL