Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Dopesick (säsong 1, avsnitt 1-3)

Dopesick (säsong 1, avsnitt 1-3)

  • 8 x 60 min
  • Drama
  • Disney+
Jonatan Blomberg | Recension
11 november 2021
Jonatan Blomberg | Recension
11 november 2021

Dopesick berättar en sjuk historia

Bokstavligt talat alltså, ”Dopesick” är en sjuk och verklighetsbaserad historia om hur stora delar av den amerikanska befolkningen blev sjuka, beroende av och i många fall dog – på grund av ett läkemedelsföretags "säkra" läkemedel.

  • Skapare:
    Danny Strong
  • I rollerna:
    Michael Keaton, Will Poulter, Rosario Dawson, Peter Sarsgaard, Kaitlyn Dever, Michael Stuhlberg m.fl.

Det var inte allt för länge sedan som vi kunde följa en enskild läkares fruktansvärda framfart genom ett gäng olika operationssalar i tv-serien Dr. Death. De patienter som fann sig själva under just den doktorns skalpell hade utan tvekan blivit svikna av det amerikanska sjukvårdssystemet som lät honom arbeta vidare.

I Dopesick skruvas nivån upp till en rikstäckande opioidkris som krävt mer än en halv miljon människors liv i USA… och förstört långt många fler på andra sätt.

LÄS OCKSÅ: Recension: Dr. Death (säsong 1)

Handlingen låter oss följa ett gäng olika karaktärer spridda över flera årtionden, porträtterade av en lika lång rad av imponerande duktiga skådespelare. Under de tre avsnitten som gjorts tillgängliga för recension fokuserar däremot berättelsen i första hand på invånarna i en specifik liten småstad, där nästan alla arbetar i en stor gruva.

Den lilla orten har en egen läkare som känner alla, som dessutom förlöst de allra flesta under en viss ålder – en man med otroligt stort förtroende. 

LÄS OCKSÅ: De bästa serierna på Disney+

När läkemedelsföretaget Purdue Pharma skulle introducera läkemedlet OxyContin på den amerikanska marknaden, så var det just småstäder med industrier, lantbruk eller gruvor som man riktade in sig på. Där bor nämligen folk som ofta har krämpor som tidigare inte kunnat behandlas med tillräckligt starka läkemedel, då man varit rädd för att folk ska utveckla beroenden.

Det påstås att ”Oxy” är unik i jämförelse med andra läkemedel med opiater, eftersom mindre än 1 procent av användarna ska kunna utveckla ett beroende. Det är i alla fall vad man utbildar sina säljare att säga till läkarna man träffar och "värvar".

I "Dopesick" spelar Michael Keaton läkaren och Will Poulter säljaren, som blir vänner och tillsammans sprider Oxy till invånarna i den inledningsvis lyckligt ovetande staden. För i början fungerar allt, mer eller mindre felfritt. Det klipps däremot samtidigt friskt mellan åren i handlingen, vi släpps in på styrelsemöten hos Purdue Pharma, en första polisutredning med Rosario Dawson och en annan ett antal år senare med en annan slags ingång.

Ibland blir det möjligtvis lite väl utdragna scener och allt för snabbt hoppande mellan åren, men när skådespelarna verkligen får bita tag i ett redan övertygande och skrämmande manus… så blir det riktigt bra. Det råder ingen tvekan om att det här är en serie som förtjänar sin tid i rampljuset.

LÄS OCKSÅ: De bästa serierna 2021

NÄSTA ARTIKEL