Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Bästa serierna 2021 – Här är tipsen

Bästa serierna 2021 – Här är tipsen

Filmtopp
Filmtopp | Lista
05 januari 2021
Filmtopp
Filmtopp | Lista
05 januari 2021

Ett år av påkostade nya serier och efterlängtade uppföljare.

Precis som året förväntas bli maffigt för filmvärlden verkar det bli pampigt på seriefronten. Vilka är de bästa serierna 2021? Det uppdaterar vi allt eftersom. Under tiden tittar vi på de mest efterlängtade!

Har du redan koll på listan? Se då också Filmtopps lista med årets bästa serier från de senaste åren!

Snabba Cash (Netflix) - Säsong 1

Leya är en tjej som lever efter principerna ”det löser sig” och ”fake it til you make it”. Hon använder sig av dessa ledord dels för att få igång en karriär och göra sig ett namn i den finansiella branschen, dels som ren överlevnadsstrategi för att ta sig ur den kriminella värld  hennes framlidne make var djupt involverad i. 

Problemet är bara att för att få med sig den investerare hon vill ha till sitt företag måste hon köpa ut en annan, för en ansenlig summa pengar som hon absolut inte har. För att allt inte ska gå i stöpet, vilket skulle ruinera henne helt, tvingas hon till slut gå till sin kriminelle svåger Ravy och låna pengar

betyg 4 av 5

Sjukt (SVT Play) - Säsong 1

Sjukt

Alice (Carla Sehn) trodde hon hade allt. Hon hade ett skrytsamt jobb i London, en söt pojkvän och framförallt: hon har överlevt livmoderhalscancer. Men när hon inte är sjuk längre gör pojkvännen slut och i brist på pengar och ett ställe att ta vägen flyr Alice hem till Stockholmsförorten Farsta. Där delar hon rum med sin nattuggla till bror, sin lite väl investerade mamma och pappa som filmar alltihop.

betyg 4 av 5

Snöänglar (SVT Play) - Säsong 1

Skapat av Mette Heenoo och regisserat av Anna Zackrison är Snöänglar ett gripande spänningsdrama om föräldraskap. I serien får vi bekanta oss med paret Salle och Jenni, vars son plötsligt försvinner och förmodas död. Eva Melander spelar den stenhårda polisen Alice, som gör allt i sin makt för att lösa fallet samtidigt som det skaver för henne på hemmaplan.

betyg 4 av 5

Exit (SVT Play) – Säsong 2

Exit Säsong 2

Det galna gänget i Oslo är tillbaka, denna gången med åtta nya avsnitt där total dekadens står på menyn. Gillade du den första säsongen råder det inga som helst tvivel om att du även kommer att gilla de nya avsnitten med.

Kort och gott bjuds vi på mer av allt det där som gjorde den första säsongen så pass bra!

betyg 4 av 5

Small Axe (SVT Play) – Miniserie

Regissören och manusförfattaren Steve McQueen växte själv upp i Londons västindiska kvarter under 70- och 80-talet. Hans nya antologiserie är med andra ord mer personlig och förknippad med hans egna upplevelser än hans redan hyllade långfilmer.

Small Axe är väl visserligen mer eller mindre en serie av kortare långfilmer än en TV-serie, avsnittet Mangrove är dessutom över två timmar lång – medan de resterande ”avsnitten” håller sig omkring en dryg timma i längd. Samlingsnamnet på serien knyter an till Bob Marley-låten med låttexten ”If you are the big tree. We are the small axe.”, här bemöter alltså McQueen rasismen och orättvisorna som de västindiska invandrarna utsattes för med ett välformulerat hugg i taget.

betyg 4 av 5

Trevlig helg! (SVT Play) – Säsong 1

Johanna Nordström och Hampus Nessvold ligger bakom en ny sketchserie som för tankarna till kultklassikern Kvarteret skatan. Det är roligt och det är jäkligt spot-on när de med hjärtat på rätt ställe lyfter fram människorna i småstaden Västerköping, som ständigt längtar efter nästa helg. Se den!

För alla som suktar efter en ny humorserie är Trevlig helg! utan tvekan en av årets bästa serier.

betyg 4 av 5

For All Mankind (Apple TV+) – Säsong 2

For all manking – en av årets bästa serier
"For All Mankind" är en av årets bästa serier. Foto: Apple TV+.

Joel Kinnaman är tillbaka ute i rymden i denna påkostade serie av Apple TV+. För den som inte vet handlar For All Mankind om en alternativ värld där Sovjetunionen var först med att komma till månen och spänningarna från kalla kriget snarare fortsatte att tappa upp.

I den andra säsongen blir det knappast lättare för våra astronauter och en militant kapprustning på månen är numera ett faktum…

betyg 4 av 5

Alla utom vi (Discovery+) – Säsong 1

Alla utom vi
"Alla utom vi". Foto: Discovery+

Att skaffa barn är ingen dans på rosor, sägs det. Detta påstående får kraft i Alla utom vi på Discovery+ med Alba August och Björn Gustafsson i huvudrollerna. Där får vi följa Ola och Hilmas tuffa kamp för att lyckas bli med barn.

Efter att ha sagt att Tunna blå Linjen kan vara årets bästa svenska serie, så känns det nästan lite tjatigt att säga det igen. Men det är ett konstaterande som är oundvikligt efter att ha sett första säsongen av "Alla utom vi".

betyg 4 av 5

It's a Sin (HBO) – Miniserie

It's a Sin kretsar kring ett gäng vänner i London under början av 90-talet. Till en början kan man nästan få känslan av att serien lutar mer åt en komedi än åt drama-hållet, när vi får lära känna seriens olika men alltid muntra och frigjorda gay-män.

Handlingen tar däremot snart en vändning till det mörkare när fokus vänds mot ”gay-pesten” HIV och aids, som plötsligt börjar spridas otroligt snabbt – men utan att någon egentligen vare sig pratar om det, förstår eller ens varnar kring hur man kan skydda sig.

betyg 4 av 5

Atlantic Crossing (SVT Play) – Miniserie

i detta rosade krigsdrama följer vi den svenskfödda, norska prinsessan Märthas flykt under andra världskriget. I USA lär hon känna presidenten Franklin D. Roosevelt och börjar påverka hela krigets utfall.

Det är snyggt, välspelat och ruskigt fascinerande! Helt klart en av årets bästa serier!

betyg 4 av 5

Undercover (SVT Play) – Miniserie

Undercover följer den brittiska advokaten Maya Cobbina, spelad av en helt fantastisk Sophie Okonedo, som redan i inledningen får visa upp ett helt känsloregister av känslor i samband med att hennes amerikanska klient (sedan 20 år tillbaka) slutligen ska avrättas.

Utan att avslöja för mycket så visar det sig att den här utredningen riskerar att röra om både inom den brittiska polisen och inom hennes egen familj. Tack vare framför allt Okonedos skådespel, men även Lesters, så lyckas man landa både dramat och de mer övergripande och spännande thriller-delarna på ett imponerande effektivt sätt.

betyg 4 av 5

History of Swear Words (Netflix) – Säsong 1

Många är vi som undrat var alla våra svordomar kommer ifrån. Detta har Hollywoods mest excentriska figur Nicolas Cage tagit reda på. Det kan avfärdas som tämligen poänglöst – men detta är historielektionen du inte visste att du behövde! Om vi här har en av de bästa serierna 2021? Det verkar så! 

History of Swear Words är inte bara förvånansvärt lärorik med intressant fakta i överflöd, den är också hysteriskt kul. Allt kan flyga under Cages vingar, och skådespelaren med sitt kompani levererar oss en fin start på året!  

betyg 4 av 5Lupin (Netflix) – Säsong 1

Netflix fransktalande serie följer vi Assane Diop, baserad på den klassiska gentlemannatjuven Arsène Lupin, som gör sitt yttersta för att hämnas sin far och skipa rättvisa mot en illamenande välbärgad familj. 

Lupin på Netflix är en av de bästa serierna 2021

Omar Sy, främst känd från En oväntad vänskap, är lysande i huvudrollen och serien är snärtig och smart i sann Sherlock Holmes-anda. Högst sevärd och senare i år får vi ta del av flera, högst efterlängtade avsnitt. 

betyg 4 av 5

WandaVision (Disney+) – Miniserie

Disney Plus river igång 2021 med en helt ny Marvelserie, den här gången om Avengers-medlemmarna Wanda Maximoff och Vision. Serien är inte din typiska actionrökare, utan något så unikt som en sitcom i superhjälteskrud. Paret lever nu det perfekta livet ute i den priviligierade förorten, men börjar snart misstänka att allt inte är som det ska. 

Påkostade och läckra WandaVision är en kanonstart på Marvels fjärde fas och utan tvekan en av de bästa serierna 2021. Inte bara bjuder den på engagerande action, den är förvånansvärt rolig som sitcom. 

Betyget 4 av 5 på Filmtopp

Tunna blå linjen (SVT) – Säsong 1

I vårens stora dramasatsning på SVT följer vi den svenska poliskåren i Malmö. Men det är inte bara utryckningarna och deras professionella utmaningar som är i fokus – stor del av serien följer också polisernas privatliv. 

Tunna blå linjen på SVT är en av de bästa serierna 2021
Foto: SVT.

Pålitlig regi av Sanna Lenken och starka skådespelarprestationer, inte minst av Gizem Erdogan, gör Tunna blå linjen till en av vårens höjdpunkter. Kanske kommer den till och med vid slutet på året att lyftas fram som svensk televisions bästa dramaproduktion. 

betyget 4 av 5 på Filmtopp

Pretend It's a City (Netflix)

Fascineras du av New York lika mycket som mästerregissören Martin Scorsese och den hyllade författaren Fran Lebowitz? Då vill du se Scorseses dokumentärserie Pretend It's a City där du får vandra runt i staden genom deras ögon. 

Martin Scorsese och Fran Lebowitz i "Pretend it's a City".
Martin Scorsese och Fran Lebowitz i "Pretend It's a City". Foto: Netflix.

I denna brutalt ärliga, charmiga och roliga dokumentär får vi ta del av många samtal mellan de två profilerna och tillika nära vännerna. Vi känner även igen Scorsese-regin och klippningen. Välkomponerat, underhållande och innehållsrikt. Kort och gott diamant i Netflix katalog och en av de bästa serierna 2021.

Filmtopps betyg 4 av 5

Riverdale säsong 5 (Netflix) – 20 januari

Riverdale säsong 5 kan bli en av de bästa serierna 2021
Foto: Netflix.

Ungdomsfavoriten Riverdale tenderar att rulla under den större delen om året. Inför den femte säsongen har vi fått vänta ett par månader längre än vanligt, men snart är serien äntligen tillbaka för att ticka fram till sommaren. Inledningsvis kommer fortsättningen att kretsa kring en bal och vi förstår att det inte bara blir glatt firande. Det har också ryktats om ett tidshopp under säsongen. 

Kandidater till årets bästa serier 2021:

Innan vi kikar på vad som komma skall – för det är en hel del godbitar – passar vi på att rekommendera vår artikel med fler av de bästa serietipsen 2021!

The Falcon and the Winder Soldier (Disney+) – 19 mars

Fans förväntar sig att Disney nu tar nästa steg i sitt nät med superhjälteproduktioner som går in i varandra. Om de olika hjältarnas serier faktiskt kommer att gå in i varandra återstår att se, men annat skulle förvåna oss. I The Falcon and the Winter Soldier teamar Bucky och Sam ihop sig för att rädda dagen och som trailern visar kommer vi att bjudas på högoktanig action. Magkänslan säger att fansen har en ny favorit och en av årets bästa serier 2021 framför sig.

Zack Snyder's Justice League – 18 Mars

Justice League-filmen anses vara en av de största superhjälteflopparna sedan Marvel och DC blev en grej på vita duken. Men det är känt att Zack Snyder, som hoppade av produktionen på grund av personliga skäl, inte fick fullfölja sin vision. Detta gör han istället med sin Director's cut, som innehåller massvis med nyinspelat material – i den grad att man istället satsat på att förvandla filmen till en kortare serie. Vad tror du, reparerar serien den sågade filmen? 

Star Wars: The Bad Batch (Disney+) – 4 maj

På den internationella Star Wars-dagen passar Disney på att släppa sin nya Star Wars-serie The Bad Batch, som följer en grupp elit-kloner i det stora klonkrigets efterspel. Alla har sina egna speciella förmågor.

Loki (Disney+) – 11 juni

Samma dag som The Falcon and the Winter Soldier har premiär släpps även serien om Thors adoptivbror Loki, som vi inte riktigt vet var vi har honom. I serien om den luriga karaktären tas han till en hemlig organisation och reser genom tiden på ett äventyr som kan förändra människans historia. I serien får vi ett välkommet tillskott signerat Owen Wilson

Final Space säsong 3 (Netflix) – Våren

Final Space kan bli en av de bästa serierna 2021
Foto: Netflix.

Netflix tecknade serie om astronauten Gary och hans lille, men högst farlige, kompanjon Mooncake har inte riktigt fått uppmärksamheten många anser att den förtjänar. Lyckligtvis fortsätter serien att produceras och förhoppningsvis slår den nu genom på riktigt. För vi räknar kallt med att Final Space kommer att vara en av de bästa serierna 2021. Men kommer våra äventyrare att få reda på var universum faktiskt tar slut? Det ska bli spännande att få ta reda på.

Sex Education säsong 3 (Netflix) – Sommaren

Bland de bästa serierna 2021 förväntas vi se Sex Education säsong 3.
Foto: Netflix.

2019 blev Sex Education en av de stora sensationerna på Netflix. Snart kommer high school-serien om den unge sexterapeuten Otis och hans identitetssökande vänner tillbaka. Likaså Mikael Persbrandt i rollen som Otis mamma Jeans kärleksintresse Jakob. 

The Great säsong 2 (HBO) – Hösten

The Great säsong 2 – en av de bästa serierna 2021?
"The Great" är tippad att vara en av de bästa serierna 2021. Foto: HBO.

På senare tid har vi fått se allt mer humor i den annars så stela kostymgenren. The Great visar vägen för fräck och komisk hysteri i kungahuset och den första säsongen gick så bra att Hollywoodstjärnorna Elle Fanning och Nicolas Hoult blev illa tvungna att röja undan kalendern för att spela in en fortsättning. Har du ännu inte rivit av denna underbara serie? Då har du så småningom två säsonger att avnjuta. 

Succession säsong 3 (HBO) – Premiärdatum ännu inte känt

Succession säsong 3 – en av de bästa serierna 2021?
Foto: HBO.

Med betyget 8.6/10 på den internationella filmsajten IMDb är Succession av de mest hyllade serierna på HBO de senaste åren. Serien har också bara gått från klarhet till klarhet där den andra säsongen plockade allt fler Emmyvinster än den första. Har du ännu inte sett Succession kan vi kort berätta att den handlar om en mäktig familj som styr världens främsta mediaföretag – men vad händer när pappan plötsligt kliver ner från sin roll som chef?

Sagan om Ringen (Amazon Prime Video) – Premiärdatum ännu inte känt

Sagan om ringen serien förväntas bli en av årets bästa serier 2021.
Foto: New Line Cinema.

Peter Jacksons filmer från 2001-2003 kan mycket väl vara tidernas bästa trilogi. Den som än idag ser om denna skatt kommer sannolikt att kasta sig över Amazon Prime Videos serie, som uppges vara den mest påkostade genom alla tider. Det sägs också att planer smids på hela fem säsonger. Men en sak i taget: den första säsongen, som tar oss tillbaka till Midgård, utspelar sig i den så kallade "andra tidsåldern" som utspelar sig under den onde härskaren Saurons gryning. Blir en av årets mest efterlängtade produktioner även en av de bästa serierna 2021? Det vet vi snart!

The Witcher säsong 2 (Netflix) – Premiärdatum ännu inte känt

Kan The Witcher säsong 2 toppa förväntningarna och bli en av årets bästa serier 2021?
Foto: Netflix.

The Witcher var en av förra årets största nya originalserier på Netflix. Den TV-spelsbaserade sagan med Henry Cavill som monsterjägaren Geralt of Rivia fortsätter snart med en ny säsong. Likt många andra produktioner stannade arbetet på serien upp tidigare i år, men nu verkar man ha spelat in hela säsong 2, som kommer att fokusera mer på prinsessan Ciri. Förhoppningsvis dröjer det inte för länge tills vi får veta när fortsättningen på The Witcher kommer och inte heller för den att faktiskt anlända.

Peaky Blinders säsong 6 (HBO) – Premiärdatum ännu inte känt

Peaky Blinders säsong 6 – bland de bästa serierna 2021 enligt vad många tror.
Foto: HBO.

Gangsterserien Peaky Blinders har de senaste åren varit en av de mest populära runt om i världen. Trots att den nu rullat i fem säsonger är vi inte riktigt ännu framme vid vägs ände. Peaky Blinders säsong 6 är berättelsens näst sista och kommer att ta upp den stigande nationalismen och fascismen i Storbritannien på 30-talet. Det ryktas även om att Adolf Hitler kommer att gestaltas. En av de bästa serierna 2021 också? Vi skulle tro det!

För fler tips – se Filmtopps lista på de bästa serierna 2020!

För fler listor och tips --> Scrolla vidare!