Bästa serierna 2021 – Här är tipsen

Bästa serierna 2021 – Här är tipsen

Filmtopp
Uppdaterad 29 december 2021 kl. 14:12 | Publicerad 05 januari 2021 kl. 16:01

Ett år av påkostade nya serier och efterlängtade uppföljare.

Precis som året förväntas bli maffigt för filmvärlden verkar det bli pampigt på seriefronten. Vilka är de bästa serierna 2021? Det uppdaterar vi allt eftersom.

Se också Filmtopps intervju med Skam-stjärnan Ulrikke Flach och Clara Henry från nya serien "Ligga":

Har du redan koll på listan? Se då också Filmtopps lista med årets bästa serier från de senaste åren!

The Book of Boba Fett (säsong 1)

Disneys nästa Star Wars-serie är här! The Book of Boba Fett lämnar nog ingen besviken när den tar oss tillbaka till ett Mos Espa där laglösheten fortfarande härjar och ett nytt styre behövs mer än någonsin. Serien har ett starkt driv och håller låda med sina urtjusiga actionsekvenser. Storyn presenterar också flera välgjorda sidokaraktärer som man bara måste älska. 

betyg 4 av 5

The Witcher (säsong 2)

The Witcher
Foto: Netflix.

Tittarfavoriten The Witcher är äntligen tillbaka på Netflix efter ett uppehåll på två år – och den nya säsongen lyfter serien till en ny nivå. Efter att serien hittat fötterna i den första säsongen, så går den nu in på djupet hos karaktärerna, vilket gör att ribban höjs ett snäpp. Har du inte redan kastat dig över den andra säsongen, så är det dags att göra det nu!

betyg 4 av 5

True Story (miniserie)

Kevin Hart spelar huvudrollen, "The Kid", i denna dramathriller och Filmtopps Loke Westberg tycker att han överträffar sig själv. Serien handlar om en standup-komiker som är ute på turné med sin bror (Wesley Snipes) vid sin sida. Trots att The Kid varit nykter en lång tid går de på fest, vilket leder till en ödesdiger fylla som slutar med att The Kid vaknar upp bredvid en livlös person.

betyg 4 av 5

Den osannolika mördaren (miniserie)

I Netflix nya svenska serie följer vi Robert Gustafsson i rollen som Stig "Skandiamannen" Engström, som förmodas ha varit den som mördade statsminister Olof Palme. Serien har fått beröm för sitt skickliga skådespel och berättande och Filmtopp kan inte annat än hålla med!

Detta är utan tvekan en av de bästa serierna på Netflix 2021 och rekommenderas starkt.

betyg 4 av 5

Hellbound (Netflix) – säsong 1

Hellbound på Netflix – en av de bästa serierna 2021
Foto: Netflix.

Hellbound har potential att bli nästa Netflix-succé från Sydkorea. I denna fantasythriller börjar dödsänglar och demoner att inta Seoul. Med bävan inför Guds vrede får en religiös sekt utrymme att växa och tillvaron får ett helt nytt fokus på innebörden av gudomlig rättvisa.

Filmtopps Eric Diedrichs beskriver serien som blodig och läcker och kallar Squid Game för "rena barnleken" i jämförelse.

Filmtopps betyg 4 av 5

Mayor of Kingstown (Paramount+) – säsong 1

Mayor of Kingstown på Paramount+ – en av de bästa serierna 2021
Foto: Paramount+

Mayor of Kingstown är en ny kriminalserie från Paramount+ med Jeremy Renner i huvudrollen. Serien utspelar sig i ett litet samhälle, Kingstown, som växt fram i anknytning till ett fängelse. I princip alla som bor där har någon koppling till fängelset, på ett eller annat sätt. Brottslingar, gäng, familjemedlemmar till fängslade, personal på fängelset – grupperingarna i Kingstown är många och i mitten av dem alla hittar vi familjen McLusky, med Mike (Renner) i täten. Det är Mike som alla vänder sig till för att bevara vardagsfriden i Kingstown.

Filmtopps betyg 4 av 5

Kamikaze (HBO Max) – säsong 1

Kamikaze på HBO Max – en av de bästa serierna 2021
Foto: HBO Max.

Kamikaze är HBO Max första danska originalserie. I serien får vi följa en 18-årig influencer som lever det perfekta livet, men allt tar en tragisk vändning när hon en dag förlorar hela sin familj i en flygolycka. I sin sorg beger hon sig ut i världen, delvis med den osannolika förhoppningen om att krascha även hon. Filmtopps Annika von Sydow berömmer huvudrollsinnehavaren Marie Reuther för hur hon anpassar sig till de väldigt olika situationer som hennes karaktär befinner sig i.

Serien är baserad på en bok av Erlend Loe.

Filmtopps betyg 4 av 5

Dopesick (Disney+) – säsong 1

Dopesick på Disney+ – en av de bästa serierna 2021
Foto: Disney+

I Dopesick, som vi hittar på Disney+, riktas strålkastaren mot det amerikanska sjukvårdssystemet och specifikt den opiodkris som krävt över en halv miljon människors liv i USA. Handlingen utspelar sig över flera åtrionden och gör avstamp i en småstad, som var en typisk plats där läkemedel som OxyContin en gång började spridas.

Vi hittar en rad namnkunniga skådespelare i Dopesick, som bland andra Michael Keaton, Will Poulter, Rosario Dawson, Kaitlyn Dever och Peter Sarsgaard, för att bara nämna några.

Filmtopps betyg 4 av 5

Dexter: New Blood (Paramount+) – säsong 1

Dexter: New Blood – en av de bästa serierna 2021
Foto: Paramount+

Den älskade seriemördaren Dexter är äntligen tillbaka! När vi nu träffar honom igen har han bytt svettiga Florida mot de kalla skogarna i norra New York. Han har bytt namn, jobbar i en jaktbutik och dejtar till och med stades polischef. Handlingen för den nya säsongen rullar igång på allvar när hans son dyker upp. Kan den här rebooten av Dexter ge oss slutet på serien som alla fanns hoppades på när originalserien en gång gick i mål med ett riktigt magplask?

Filmtopps betyg 4 av 5

Den osannolika mördaren (Netflix) – säsong 1

 

Filmtopps betyg 4 av 5

Knutby (C More) – säsong 1

Filmtopps betyg 4 av 5

Kin (Viaplay) – säsong 1

"Kin" är en av de bästa serierna 2021.
"Kin" är en av de bästa serierna 2021. Foto: Viaplay.

Kin är en stjärnspäckad Viaplayserie om en Dublinfamilj som blir indragen i ett maffiakrig. På den stjärnspäckade rollistan ser vi bland andra Charlie Cox från DaredevilClare Dunne från Herself och Aidan Gillen från Game of Thrones

Denna spännande maffiaserie kommer att bli ett fantastiskt tillskott i vintermörkret. Men också i Viaplays starka uppställning av internationella originalserier i år. 

Filmtopps betyg 4 av 5

Succession (HBO) – säsong 3

Succession säsong 3
Foto: HBO.

Den nya säsongen av Succession håller precis samma höga nivå som tidigare säsonger – kanske till och med ännu bättre. Den tredje säsongen tar vid precis där den andra slutade och från den punkten fortsätter handlingen framåt i ett rasande tempo med fortsatta familjeintriger och smart, dräpande och rolig dialog. Striderna inom familjen Roy utgör alltjämt något av det bästa som går att streama, även med sin tredje säsong.

betyg 4 av 5

Vigil (SVT Play) – säsong 1

Det brittiska kriminaldramat Vigil är en serien som utspelar sig på en ubåt. Efter att en skotsk trålare mystiskt försvinner och en i besättningen på atomubåten Vigil hittas mördad tas en kriminalkommisarie in för att klargöra vad som faktiskt har hänt. Hennes arbete blir inte lättare av att det är ubåten och jobbet som kommer i första hand för den obehjälpliga besättningen på Vigil. Upptäckter leder till att friktion mellan Flottan och underrättelsetjänsten i Storbritannien och det blir allt otydligare vilka makthavare som det går att lita på.

betyg 4 av 5

Reservation Dogs (Disney+) – säsong 1

Reservation Dogs är skapad av bland andra Taika Waititi och serien är en charmig komedi som utspelar sig på ett reservat för USA:s ursprungsbefolkning. Där får i följa fyra ungdomar och vänner som är redo att ta till det mesta för att skramla ihop pengar. Målet är att lämna reservatet för att ta sig till Kalifornien. I avsnitten får vi haka på gänget på deras olika äventyr, som ofta är lika oväntade som de är underhållande.

betyg 4 av 5

The Billion Dollar Code (Netflix) – säsong 1

The Billion Dollar Code är en dramaserie på Netflix som skildrar hur Google stal idén och koden som skulle komma att lägga grunden för Google Earth. Serien tar vid i början på 90-talet, när två tyskar tar fram det digitala kartprogrammet Terravision. 20 år senare sitter de två tyskarna i rättegång med Google och anklagar dem för att koden för Google Earth till stora delar är identisk med Terravision. The Billion Dollar Code handlar om hur de kom till den punkten.

betyg 4 av 5

Maid (Netflix) – säsong 1

Maid är en gripande berättelse om en mamma som försöker ta sig ur ett våldsamt förhållande samtidigt som hon måste hitta och behålla ett jobb för att hon och hennes dotter inte ska bli hemlösa. Serien är en av de starkare som har kommit till Netflix i år, men trots tunga ämnen som fattigdom, våld i hemmet och hjälpsystem som inte räcker till, lyckas serien väva in mycket humor och värme.

betyg 4 av 5

Kastanjemannen (Netflix) – säsong 1

Kastanjemannen på Netflix
Foto: Netflix.

Den danska kriminalserien Kastanjemannen kom nyligen till Netflix – och den är riktigt bra. Handlingen tar vid när en kvinna hittas död och lemlästad på en lekplats i Köpenhamn. På brottsplatsen återfinns dessutom en liten kastanjegubbe, som även påträffats vid ett mord som skedde årtionden tidigare. Det dröjer inte länge innan ännu fler små kastanjefigurer dyker upp i samband med ytterligare mord...

betyg 4 av 5

Sex Education (Netflix) – säsong 3

Sex Education säsong 3
Foto: Netflix.

Netflix storsuccé Sex Education har återvänt med en tredje säsong – och den håller fortsatt riktigt hög nivå. I den nya säsongen har en ny rektor tagit plats på Moordale och hon är fast besluten om att förbättra skolans rykte och eliminera den snuskstämpel som den har fått. Den nya rektorn är beredd att gå både ett och två steg för långt för att uppnå sitt mål, samtidigt som eleverna fortsatt kämpar med att utforska sina identiteter och sin sexualitet. Sex Education är både skruvad och vågad, men aldrig utan att omfamna människor så som dem är.

betyg 4 av 5

Furia (Viaplay) – säsong 1)

Furia är en norsk dramathriller från Viaplay. Innehållet i serien kretsar kring politik, men lyckas samtidigt vara rejält intensiv och pulshöjande. Handlingen fokuserar på en polis som dragit sig tillbaka till en mindre stad tillsammans med sin dotter, för att få leva i lugn och ro. Men allt står inte riktigt rätt till i det lilla samhället – en högerextrem grupp med sina rötter i staden visar sig farligare än vad någon kunnat ana. En brand på ett flyktingboende öppnar dörren för en resa omgärdad av högerextrema krafter som tar oss hela vägen till Berlin.

betyg 4 av 5

Foundation (Apple TV+) – säsong 1

Foundation
Foto: Apple TV+

Foundation är Apple TV+ storsatsning inom Sci-Fi-genren. Serien är baserad på Isaac Anisimovs bokserie Stiftelsetrilogin, vilken har inspirerat Sci-Fi-berättelser i långt över ett halvt sekel. Nu har bokserien äntligen fått en egen, extremt ambitiös, adaptation. Med tanke på att berättelsen har ansetts vara ofilmbar är resultatet av denna serie mycket imponerande. Handlingen är minst sagt komplex och fokuserar på individer utspridda på en mängd olika planeter.

Läs Filmtopps recension av serien för att få en djupare inblick i vad den handlar om.

betyg 4 av 5

Det som göms i snö (Viaplay) – säsong 2

Det som göms i snö
Foto: Viaplay.

Den andra säsongen av Det som göms i snö fortsätter att hålla riktigt hög kvalitet och Robert Gustafsson lyser starkt i en av hans karriärs bästa och mest gripande roller. Handlingen kretsar även i denna säsong kring polisen som spelas av Gustafsson. Hans grupp för kalla fall blir ombedda att utreda hur det kommer sig att en mördad polis hade begärt ut uppgifter om samma fall som de tidigare försökt lösa. För varje sten som vänds i utredningen väntar nya välskrivna vändningar...

betyg 4 av 5

Star Wars: Visions (Disney+) – säsong 1

Star Wars: Visions är ett unikt animinerat Star Wars-projekt som består av nio helt fristående avsnitt som är skapande av flera av Japans främsta animestudior. Att de olika avsnitten skiljer sig åt så pass mycket gör att du aldrig vet vad som ska komma härnäst, men kvaliteten på dem är samtidigt genomgående hög. Vi tas med på allt från berättelser i svartvitt till en berättelse om ett punkband. Filmtopps Ebba Pettersson beskriver projektet som en "uppfriskande tolkning av Star Wars".

betyg 4 av 5

9/11: One Day in America (Disney+)

Nyligen var det 20 år sedan terrordåden den 11 september 2001. I anknytning till årsdagen har en uppsjö av dokumentärer om dagen producerats, men frågan är om inte National Geograpic och Disney+ 9/11: One in America är den allra bästa av dem. Dokumentärserien i sex delar fokuserar helt och hållet på dagen den 11 september och riktar fokus helt och hållet på hjältarna och överlevarna från dagen – det här är deras berättelser. Resultatet är gripande, rörande och skrämmande.

Betyg 5 av 5

Only Murders in the Building (Disney+) – Säsong 1

Only Murders in the Building på Disney+
Foto: Disney+

Only Murders in the Building är den första serie som skapats av den legendariske komikern Steve Martin – och den är riktigt bra! Serien handlar om tre främlingar som bor i samma byggnad på Manhattan och alla delar ett intresse för mordmysterium. Trion bestämmer sig för att lösa vad de tror är att mord som begått i deras byggnad och i processen ger de sig dessutom in i podcast-världen.

betyg 4 av 5

Threesome (Viaplay) – Säsong 1

Till vilken grad kan en trekant skaka om en relation? Det är frågeställningen som lägger grunden till dramat i den nya svenska serien Threesome. Serien är både underhållande och utmanande och Filmtopps recensent Sebastian Ahokas beskriver den som modig och beskriver innehållet som "brutalt äkta". Missa inte denna svenska serie som är så mycket mer än bara en i mängden av ungdomsserier där ute.

betyg 4 av 5

Håll andan! (C More) – Säsong 1

Är du ute efter en svensk serie i små doser som riktar sig till den något yngre publiken så finns det få bättre alternativ i år än C Mores Håll andan! I de 15 minuter långa avsnitten slår vi följe med Ruben, Wilma och Lo – tre ungdomar från vitt skilda bakgrunder möts på sommarkollot Warfen.

betyg 4 av 5

McCartney 3,2,1 (Disney+) – Säsong 1

McCartney 3,2,1 på Disney+
Foto: Disney+ / Hulu.

McCartney 3,2,1 är en musikdokumentärserie på Disney+ och passar således utmärkt för den som vill nörda ned sig i musik. I dokumentärseriens sex delar får vi följa den levande legendare Paul McCartney. Avsnitten bygger till stor del på att han berättar om utvalda låtar från The Beatles digra katalog – och resultatet är briljant.

betyg 4 av 5

Post Mortem: Ingen dör i Skarnes (Netflix) – Säsong 1

Post Mortem på Netflix
Foto: Netflix.

Den nya norska Netflix-serien Post Mortem: Ingen dör i Skarnes bör du inte missa. Mystiken i serien är underbar, eller vad sägs om den här premissen: En kvinna förklaras död, men några timmar senare vaknar hon plötsligt upp – med en törst efter blod.

betyg 4 av 5

The White Lotus (HBO) – Säsong 1

The White Lotus
Rika barn leka bäst? Foto: HBO.

I serien får vi följa ett gäng gäster och några anställda vid resorten The White Lotus, men under det första avsnittets inledande minuter får vi veta att någon har dött vid hotellet och håller på att lastas ombord på planet hem. Därefter spolas tiden tillbaka en vecka och så får vi följa händelserna som slutligen knyter ihop början med slutet så att säga.

betyg 4 av 5

Mr. Inbetween (HBO) – Säsong 3

Under seriens tre säsonger pendlar avsnittens handling mellan allt från hur man uppfostrar ett barn (som bor största delen av sin tid hos sin mamma) och hur man kan försöka hitta kärlek trots sina problem med ilska — till hur man lättast gör sig av med en kropp, hämnas på någon som skadar kvinnor och barn och varför det är sportsligt att sitta vid en motståndares sida när de sista andetagen tas.

betyg 4 av 5

Ted Lasso (Apple TV+) – Säsong 2

Ted Lasso
Sanslöst godhjärtade Ted Lasso är tillbaka! Foto: Apple TV+.

Om du gillade den första säsongen, så råder det ingen tvekan om att du kommer att uppskatta fortsättningen minst lika mycket. De första sex avsnitten av den andra säsongen bjuder åtminstone både på skratt, allvar och gripande lärdomar, som garanterar väl spenderad tid för alla (även tittare som inte bryr sig alls om fotboll, bör tilläggas).

betyg 4 av 5

Young Royals (Netflix) – Säsong 1

Nya svenska Netflix-serien Young Royals har fått positiva recensioner av kritikerkåren – och det med rätta. Berättelsen om en förbjuden kärlek på en internatskola är övertygande och håller uppe intresset från start till mål. Seriens två frontpersoner, Edvin Ryding och Omar Rudberg misslyckas inte med att engagera. Stark trea i betyg. 

tre av fem i betyg

Halston (Netflix) – Säsong 1

Ewan McGregor spelar modeikon i "Halston". Foto: Netflix.
Ewan McGregor spelar modeikon i "Halston". Foto: Netflix.

I Haltson transporteras tittaren sömlöst tillbaka till 70-talets modevärld. Dessutom briljerar Ewan McGregor i huvudrollen och bär serien på sina skinn- och läderbeklädda axlar. Det är bara att applådera, Netflix har här lyckats enormt.

betyg 4 av 5

Thunder in my Heart (Viaplay) – Säsong 1

Vi följer Sigrid, en ung kvinna i Stockholm, som lever ett allt annat än stillsamt liv. Till råga på all stress, ständiga ekonomiska bekymmer och otur i jakten på rätte, så har Sigrid en allt annat än sund familjerelation.

Amy Deasismont har skapat drama och underhållning i hög klass – det här är årets svenska serie som du helt enkelt måste se. Hennes debut som manusförfattare är imponerande, skarp och glasklar.

betyg 4 av 5

Loki (Disney+) – Säsong 1

Loki är en av de bästa serierna 2021
"Loki" är en av de bästa serierna 2021. Foto: Disney+.

Disneys nya Marvel-serie tar vid efter händelserna i Avengers: Endgame och följer den här gången den listige karaktären Loki, spelad av Tom Hiddleston. Han är gripen av Time Variance Authority för att ha brutit mot sin tidslinje. Vem är han när han inte längre kan ta rygg på Thor, och hur ska han ta sig därifrån?

Välskrivna och läckra Loki överträffar förväntningarna och är bredvid The Mandalorian Disneys bästa storserier och en av de bästa serierna 2021.

betyg 4 av 5

Bosch (Amazon Prime) – Säsong 7

Amazons långkörare har nu nått sitt slut. Handlingen tar vid när ett hyreshus i ett fattigt kvarter eldbombas, vilket resulterar i ett antal dödsfall. Bosch är en serie som håller väldigt jämn och hög kvalitet. Den sista säsongen lever upp till detta och ger oss ett ordentligt farväl.

betyg 4 av 5

Love, Death & Robots (Netflix) – Säsong 2

Nivån intakt i "Love, Death and Robots".
Nivån intakt i "Love, Death and Robots". Foto. Netflix.

Efter en stark första säsong av David Finchers och Tim Millers antologiserie är fortsättningen här. Den här gången bjuds vi endast på endast 8 nya berättelser, men nivån? Jo då, den är åtminstone för det mesta intakt. En av de bästa serierna 2021.

betyg 4 av 5

The Underground Railroad (Amazon Prime) – Säsong 1

"The Underground Railroad" har en given plats när vi summerar de bästa serierna 2021.
"The Underground Railroad" har en given plats när vi summerar de bästa serierna 2021. Foto: Amazon Prime.

Amazon Prime Videos nya tv-serie är baserad på Colson Whiteheads Pulitzer Prize-vinnande bok The Underground Railroad, som handlar om den unga kvinnan Cora (Thuso Mbedu) och hennes resa genom USA via den underjordiska järnvägen.

En av årets mest ambitiösa och snygga serier hittills där skådespeleriet också glänser. Gjord av Oscarsbelönade Barry Jenkins

betyg 4 av 5

Shadow and Bone (Netflix) – Säsong 1

En av årets bästa serier är Shadow and Bone.
Bland de bästa serierna 2021 hittar vi "Shadow and Bone". Foto: Netflix.

Handlingen kretsar kring den föräldralösa flickan Alina Starkov, en kartritare i en krigshärjad värld som upptäcker att hon verkar vara den mytomspunna ”solbringaren” – med kraften att rädda hela världen från ondskans mörker.

betyg 4 av 5

Life in Color with David Attenborough (Netflix) – Säsong 1

Bland de bästa serierna 2021 hittar vi Life in Color with David Attenborough på Netflix.
Foto: Netflix.

Den nya dokumentärserien på Netflix täcker natur- och djurrikets alla aspekter av färger. David Attenborough är i högform när han guidar tittaren genom avsnitten. Kanske är det här den bästa dokumentär 95-åringen gjort. Det är definitivt en av de bästa serierna 2021.

Betyg 5 av 5

Jägarna (C More) – Säsong 2 

Jägarna säsong 2 tillhör bästa serierna 2021
"Jägarna" säsong 2 är en av årets bästa serier 2021. Foto: C More.

Där den andra säsongen av Jägarna tar vid har morfar Bäckström äntligen funnit ro i sin tillvaro och avslutat sitt evighetslånga byggprojekt. Men harmonin förblir inte långvarig när huvudpersonen i ett gammalt mordfall, Joar Särn, släpps fri från fängelse. Hans återkomst sprätter upp byn och i synnerhet Erik, som måste ta reda på ifall han gjorde rätt som låste in honom för femton år sedan eller om det under hela den tiden gått en mördare lös i området.

betyg 4 av 5

The Falcon and the Winter Soldier (Disney+) – Säsong 1

The Falcon and the Winter Soldier är en av de bästa serierna 2021
Foto: Disney.

The Falcon and the Winter Soldier tar över efter WandaVision som nästa Marvelserie på Disney+. Den följer det omaka Avengers-paret Sam och Bucky som måste lära sig samarbeta för att rädda världen från nya hot. Det hela är actionpackat och i grunden vansinnigt underhållande.

betyg 4 av 5

Snabba Cash (Netflix) - Säsong 1

Leya är en tjej som lever efter principerna ”det löser sig” och ”fake it til you make it”. Hon använder sig av dessa ledord dels för att få igång en karriär och göra sig ett namn i den finansiella branschen, dels som ren överlevnadsstrategi för att ta sig ur den kriminella värld  hennes framlidne make var djupt involverad i. 

Problemet är bara att för att få med sig den investerare hon vill ha till sitt företag måste hon köpa ut en annan, för en ansenlig summa pengar som hon absolut inte har. För att allt inte ska gå i stöpet, vilket skulle ruinera henne helt, tvingas hon till slut gå till sin kriminelle svåger Ravy och låna pengar

betyg 4 av 5

Fatma (Netflix) – Säsong 1

Fatma är en av årets bästa serier 2021.
Foto: Netflix.

Fatmas man är försvunnen och eftersom polisen inte tar henne på allvar tvingas Fatma att ge sig ut för att leta efter honom på egen hand. Samtidigt jobbar hon som städare för att kunna försörja sig själv när hennes man inte längre finns tillgänglig.

betyg 4 av 5

Sjukt (SVT Play) – Säsong 1

Sjukt

Alice (Carla Sehn) trodde hon hade allt. Hon hade ett skrytsamt jobb i London, en söt pojkvän och framförallt: hon har överlevt livmoderhalscancer. Men när hon inte är sjuk längre gör pojkvännen slut och i brist på pengar och ett ställe att ta vägen flyr Alice hem till Stockholmsförorten Farsta. Där delar hon rum med sin nattuggla till bror, sin lite väl investerade mamma och pappa som filmar alltihop.

betyg 4 av 5

Snöänglar (SVT Play) - Säsong 1

Skapat av Mette Heenoo och regisserat av Anna Zackrison är Snöänglar ett gripande spänningsdrama om föräldraskap. I serien får vi bekanta oss med paret Salle och Jenni, vars son plötsligt försvinner och förmodas död. Eva Melander spelar den stenhårda polisen Alice, som gör allt i sin makt för att lösa fallet samtidigt som det skaver för henne på hemmaplan.

betyg 4 av 5

Exit (SVT Play) – Säsong 2

Exit Säsong 2

Det galna gänget i Oslo är tillbaka, denna gången med åtta nya avsnitt där total dekadens står på menyn. Gillade du den första säsongen råder det inga som helst tvivel om att du även kommer att gilla de nya avsnitten med.

Kort och gott bjuds vi på mer av allt det där som gjorde den första säsongen så pass bra!

betyg 4 av 5

Small Axe (SVT Play) – Miniserie

Regissören och manusförfattaren Steve McQueen växte själv upp i Londons västindiska kvarter under 70- och 80-talet. Hans nya antologiserie är med andra ord mer personlig och förknippad med hans egna upplevelser än hans redan hyllade långfilmer.

Small Axe är väl visserligen mer eller mindre en serie av kortare långfilmer än en TV-serie, avsnittet Mangrove är dessutom över två timmar lång – medan de resterande ”avsnitten” håller sig omkring en dryg timma i längd. Samlingsnamnet på serien knyter an till Bob Marley-låten med låttexten ”If you are the big tree. We are the small axe.”, här bemöter alltså McQueen rasismen och orättvisorna som de västindiska invandrarna utsattes för med ett välformulerat hugg i taget.

betyg 4 av 5

Trevlig helg! (SVT Play) – Säsong 1

Johanna Nordström och Hampus Nessvold ligger bakom en ny sketchserie som för tankarna till kultklassikern Kvarteret skatan. Det är roligt och det är jäkligt spot-on när de med hjärtat på rätt ställe lyfter fram människorna i småstaden Västerköping, som ständigt längtar efter nästa helg. Se den!

För alla som suktar efter en ny humorserie är Trevlig helg! utan tvekan en av årets bästa serier.

betyg 4 av 5

For All Mankind (Apple TV+) – Säsong 2

For all manking – en av årets bästa serier
"For All Mankind" är en av årets bästa serier. Foto: Apple TV+.

Joel Kinnaman är tillbaka ute i rymden i denna påkostade serie av Apple TV+. För den som inte vet handlar For All Mankind om en alternativ värld där Sovjetunionen var först med att komma till månen och spänningarna från kalla kriget snarare fortsatte att tappa upp.

I den andra säsongen blir det knappast lättare för våra astronauter och en militant kapprustning på månen är numera ett faktum…

betyg 4 av 5

Alla utom vi (Discovery+) – Säsong 1

Alla utom vi
"Alla utom vi". Foto: Discovery+

Att skaffa barn är ingen dans på rosor, sägs det. Detta påstående får kraft i Alla utom vi på Discovery+ med Alba August och Björn Gustafsson i huvudrollerna. Där får vi följa Ola och Hilmas tuffa kamp för att lyckas bli med barn.

Efter att ha sagt att Tunna blå Linjen kan vara årets bästa svenska serie, så känns det nästan lite tjatigt att säga det igen. Men det är ett konstaterande som är oundvikligt efter att ha sett första säsongen av "Alla utom vi".

betyg 4 av 5

It's a Sin (HBO) – Miniserie

It's a Sin kretsar kring ett gäng vänner i London under början av 90-talet. Till en början kan man nästan få känslan av att serien lutar mer åt en komedi än åt drama-hållet, när vi får lära känna seriens olika men alltid muntra och frigjorda gay-män.

Handlingen tar däremot snart en vändning till det mörkare när fokus vänds mot ”gay-pesten” HIV och aids, som plötsligt börjar spridas otroligt snabbt – men utan att någon egentligen vare sig pratar om det, förstår eller ens varnar kring hur man kan skydda sig.

betyg 4 av 5

Atlantic Crossing (SVT Play) – Miniserie

i detta rosade krigsdrama följer vi den svenskfödda, norska prinsessan Märthas flykt under andra världskriget. I USA lär hon känna presidenten Franklin D. Roosevelt och börjar påverka hela krigets utfall.

Det är snyggt, välspelat och ruskigt fascinerande! Helt klart en av årets bästa serier!

betyg 4 av 5

Undercover (SVT Play) – Miniserie

Undercover följer den brittiska advokaten Maya Cobbina, spelad av en helt fantastisk Sophie Okonedo, som redan i inledningen får visa upp ett helt känsloregister av känslor i samband med att hennes amerikanska klient (sedan 20 år tillbaka) slutligen ska avrättas.

Utan att avslöja för mycket så visar det sig att den här utredningen riskerar att röra om både inom den brittiska polisen och inom hennes egen familj. Tack vare framför allt Okonedos skådespel, men även Lesters, så lyckas man landa både dramat och de mer övergripande och spännande thriller-delarna på ett imponerande effektivt sätt.

betyg 4 av 5

History of Swear Words (Netflix) – Säsong 1

Många är vi som undrat var alla våra svordomar kommer ifrån. Detta har Hollywoods mest excentriska figur Nicolas Cage tagit reda på. Det kan avfärdas som tämligen poänglöst – men detta är historielektionen du inte visste att du behövde! Om vi här har en av de bästa serierna 2021? Det verkar så! 

History of Swear Words är inte bara förvånansvärt lärorik med intressant fakta i överflöd, den är också hysteriskt kul. Allt kan flyga under Cages vingar, och skådespelaren med sitt kompani levererar oss en fin start på året!  

betyg 4 av 5Lupin (Netflix) – Säsong 1

Netflix fransktalande serie följer vi Assane Diop, baserad på den klassiska gentlemannatjuven Arsène Lupin, som gör sitt yttersta för att hämnas sin far och skipa rättvisa mot en illamenande välbärgad familj. 

Lupin på Netflix är en av de bästa serierna 2021

Omar Sy, främst känd från En oväntad vänskap, är lysande i huvudrollen och serien är snärtig och smart i sann Sherlock Holmes-anda. Högst sevärd och senare i år får vi ta del av flera, högst efterlängtade avsnitt. 

betyg 4 av 5

WandaVision (Disney+) – Miniserie

Disney Plus river igång 2021 med en helt ny Marvelserie, den här gången om Avengers-medlemmarna Wanda Maximoff och Vision. Serien är inte din typiska actionrökare, utan något så unikt som en sitcom i superhjälteskrud. Paret lever nu det perfekta livet ute i den priviligierade förorten, men börjar snart misstänka att allt inte är som det ska. 

Påkostade och läckra WandaVision är en kanonstart på Marvels fjärde fas och utan tvekan en av de bästa serierna 2021. Inte bara bjuder den på engagerande action, den är förvånansvärt rolig som sitcom. 

Betyget 4 av 5 på Filmtopp

Tunna blå linjen (SVT) – Säsong 1

I vårens stora dramasatsning på SVT följer vi den svenska poliskåren i Malmö. Men det är inte bara utryckningarna och deras professionella utmaningar som är i fokus – stor del av serien följer också polisernas privatliv. 

Tunna blå linjen på SVT är en av de bästa serierna 2021
Foto: SVT.

Pålitlig regi av Sanna Lenken och starka skådespelarprestationer, inte minst av Gizem Erdogan, gör Tunna blå linjen till en av vårens höjdpunkter. Kanske kommer den till och med vid slutet på året att lyftas fram som svensk televisions bästa dramaproduktion. 

betyget 4 av 5 på Filmtopp

Pretend It's a City (Netflix) – Säsong 1

Fascineras du av New York lika mycket som mästerregissören Martin Scorsese och den hyllade författaren Fran Lebowitz? Då vill du se Scorseses dokumentärserie Pretend It's a City där du får vandra runt i staden genom deras ögon. 

Martin Scorsese och Fran Lebowitz i "Pretend it's a City".
Martin Scorsese och Fran Lebowitz i "Pretend It's a City". Foto: Netflix.

I denna brutalt ärliga, charmiga och roliga dokumentär får vi ta del av många samtal mellan de två profilerna och tillika nära vännerna. Vi känner även igen Scorsese-regin och klippningen. Välkomponerat, underhållande och innehållsrikt. Kort och gott diamant i Netflix katalog och en av de bästa serierna 2021.

Filmtopps betyg 4 av 5

Riverdale (Netflix) – Säsong 5

Riverdale säsong 5 kan bli en av de bästa serierna 2021
Foto: Netflix.

Ungdomsfavoriten Riverdale tenderar att rulla under den större delen om året. Inför den femte säsongen har vi fått vänta ett par månader längre än vanligt, men snart är serien äntligen tillbaka för att ticka fram till sommaren. Inledningsvis kommer fortsättningen att kretsa kring en bal och vi förstår att det inte bara blir glatt firande. Det har också ryktats om ett tidshopp under säsongen. 

Kandidater till årets bästa serier 2021:

Innan vi kikar på vad som komma skall – för det är en hel del godbitar – passar vi på att rekommendera vår artikel med fler av de bästa serietipsen 2021!

The Falcon and the Winder Soldier (Disney+) 

Fans förväntar sig att Disney nu tar nästa steg i sitt nät med superhjälteproduktioner som går in i varandra. Om de olika hjältarnas serier faktiskt kommer att gå in i varandra återstår att se, men annat skulle förvåna oss. I The Falcon and the Winter Soldier teamar Bucky och Sam ihop sig för att rädda dagen och som trailern visar kommer vi att bjudas på högoktanig action. Magkänslan säger att fansen har en ny favorit och en av årets bästa serier 2021 framför sig.

Star Wars: The Bad Batch (Disney+) 

På den internationella Star Wars-dagen passade Disney på att släppa sin nya Star Wars-serie The Bad Batch, som följer en grupp elit-kloner i det stora klonkrigets efterspel. Alla har sina egna speciella förmågor.

Final Space säsong 3 (Netflix)

Final Space kan bli en av de bästa serierna 2021
Foto: Netflix.

Netflix tecknade serie om astronauten Gary och hans lille, men högst farlige, kompanjon Mooncake har inte riktigt fått uppmärksamheten många anser att den förtjänar. Lyckligtvis fortsätter serien att produceras och förhoppningsvis slår den nu genom på riktigt. För vi räknar kallt med att Final Space kommer att vara en av de bästa serierna 2021. Men kommer våra äventyrare att få reda på var universum faktiskt tar slut? Det ska bli spännande att få ta reda på.

Sex Education säsong 3 (Netflix) – Sommaren

Bland de bästa serierna 2021 förväntas vi se Sex Education säsong 3.
Foto: Netflix.

2019 blev Sex Education en av de stora sensationerna på Netflix. Snart kommer high school-serien om den unge sexterapeuten Otis och hans identitetssökande vänner tillbaka. Likaså Mikael Persbrandt i rollen som Otis mamma Jeans kärleksintresse Jakob. 

The Great säsong 2 (HBO) – Hösten

The Great säsong 2 – en av de bästa serierna 2021?
"The Great" är tippad att vara en av de bästa serierna 2021. Foto: HBO.

På senare tid har vi fått se allt mer humor i den annars så stela kostymgenren. The Great visar vägen för fräck och komisk hysteri i kungahuset och den första säsongen gick så bra att Hollywoodstjärnorna Elle Fanning och Nicolas Hoult blev illa tvungna att röja undan kalendern för att spela in en fortsättning. Har du ännu inte rivit av denna underbara serie? Då har du så småningom två säsonger att avnjuta. 

Succession säsong 3 (HBO) – Premiärdatum ännu inte känt

Succession säsong 3 – en av de bästa serierna 2021?
Foto: HBO.

Med betyget 8.6/10 på den internationella filmsajten IMDb är Succession av de mest hyllade serierna på HBO de senaste åren. Serien har också bara gått från klarhet till klarhet där den andra säsongen plockade allt fler Emmyvinster än den första. Har du ännu inte sett Succession kan vi kort berätta att den handlar om en mäktig familj som styr världens främsta mediaföretag – men vad händer när pappan plötsligt kliver ner från sin roll som chef?

Sagan om Ringen (Amazon Prime Video) – Premiärdatum ännu inte känt

Sagan om ringen serien förväntas bli en av årets bästa serier 2021.
Foto: New Line Cinema.

Peter Jacksons filmer från 2001-2003 kan mycket väl vara tidernas bästa trilogi. Den som än idag ser om denna skatt kommer sannolikt att kasta sig över Amazon Prime Videos serie, som uppges vara den mest påkostade genom alla tider. Det sägs också att planer smids på hela fem säsonger. Men en sak i taget: den första säsongen, som tar oss tillbaka till Midgård, utspelar sig i den så kallade "andra tidsåldern" som utspelar sig under den onde härskaren Saurons gryning. Blir en av årets mest efterlängtade produktioner även en av de bästa serierna 2021? Det vet vi snart!

The Witcher säsong 2 (Netflix) – Premiärdatum ännu inte känt

Kan The Witcher säsong 2 toppa förväntningarna och bli en av årets bästa serier 2021?
Foto: Netflix.

The Witcher var en av förra årets största nya originalserier på Netflix. Den TV-spelsbaserade sagan med Henry Cavill som monsterjägaren Geralt of Rivia fortsätter snart med en ny säsong. Likt många andra produktioner stannade arbetet på serien upp tidigare i år, men nu verkar man ha spelat in hela säsong 2, som kommer att fokusera mer på prinsessan Ciri. Förhoppningsvis dröjer det inte för länge tills vi får veta när fortsättningen på The Witcher kommer och inte heller för den att faktiskt anlända.

Peaky Blinders säsong 6 (HBO) – Premiärdatum ännu inte känt

Peaky Blinders säsong 6 – bland de bästa serierna 2021 enligt vad många tror.
Foto: HBO.

Gangsterserien Peaky Blinders har de senaste åren varit en av de mest populära runt om i världen. Trots att den nu rullat i fem säsonger är vi inte riktigt ännu framme vid vägs ände. Peaky Blinders säsong 6 är berättelsens näst sista och kommer att ta upp den stigande nationalismen och fascismen i Storbritannien på 30-talet. Det ryktas även om att Adolf Hitler kommer att gestaltas. En av de bästa serierna 2021 också? Vi skulle tro det!

För fler tips – se Filmtopps lista på de bästa serierna 2020!

https://www.youtube.com/channel/UC3BI4CO8tTmpE6difrU9xGQ/featured

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL