Recension av Dr Death säsong 1

Dr. Death (säsong 1)

  • 8 x 45 min
  • Drama, Thriller
  • C More
04 oktober 2021 kl. 16:10
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Dr. Death” är en välspelad medicinsk mardröm

Om du aldrig har hört talas om Christopher ”Dr. Death” Duntsch tidigare så är det möjligt att handlingen visar sig svår att tro på, men olyckligtvis är miniserien baserad på verkliga händelser.

  • Skapare:
    Patrick Macmanus
  • I rollerna:
    Joshua Jackson, Christian Slater, Alec Baldwin, Grace Gummer m.fl.

Den amerikanska streamingtjänsten Peacock kommer att lanseras i Sverige någon gång under 2022, när den slås ihop med Paramount+ och bildar en ny streamingtjänst. Om man kommer att fortsätta producera miniserier i stil med Dr. Death, så är det en väldigt god nyhet för oss tittare.

Handlingen kretsar kring den amerikanske neurokirurgen och forskaren Christopher Duntsch, som i verkligheten anklagades och åtalades för att ha skadat och lemlästat 33 av de totalt 38 personer han hann operera — under två års tid på en rad olika sjukhus. Ett faktum som tycks ofattbart och omöjligt, för hur skulle någon som gör allvarliga fel under operation efter operation kunna fortsätta arbeta utan att någon stoppar honom?

Dr. Death låter oss även följa Christian Slater och Alec Baldwin i rollerna som läkarna Randall Kirby och Robert Henderson, vilka stötte på flera av Duntsch tidigare patienter när de försökte åtgärda de (vid flera fall) livshotande misstagen från deras kollega. De bjuder båda två på riktigt imponerande prestationer, men det är utan tvekan Joshua Jackson (The Affair, Fringe) som fullständigt briljerar i huvudrollen som narcissistiska Duntsch.

Svårt att slita sig från skärmen

Det är däremot under perioder onödigt svårt att hänga med i vändningarna eftersom handlingen inte berättas linjärt utan hoppar extremt mycket fram och tillbaka i tiden. Där en sminkat sliten, avsevärt tjockare och ovårdad version av Duntsch som ska göra det lättare för oss att förstå att det är den ”senare” tidslinjen medan en ung och kortklippt Jackson under hans tid som amerikansk fotbollsspelare på college markerar den tidigaste. Alla olika versioner däremellan är däremot ibland lite svåra att hålla isär…

När vi får följa Jacksons interaktioner med sina icke ont anande patienter; före, under och efter deras operationer… så går det verkligen inte att slita sig från skärmen. Samtidigt klipps det till Baldwins och Slaters karaktärer som låter oss tittare (och en åklagare som behöver få det förklarat för sig i serien) förstå hur operationerna borde ha gått till… och att det rent systematiskt inom den amerikanska sjukvården faktiskt inte juridiskt gick att stoppa Duntsch från att fortsätta operera under den hör perioden. Vilket nästan är ännu mer skrämmande.

Med tanke på de många fina insatserna från skådespelarna så råder det ingen tvekan om att Dr. Death förtjänar en chans. Även fast serien bitvis berättas en aning rörigt så står det mesta klart när vi väl är framme vid slutet. Som ett övergripande betyg står jag lite och väger mellan en trea och fyra, men väljer i slutändan att sätta en helt klart godkänd trea här.

För mer läsning, spana in vår lista med det senaste nytt på C More.

NÄSTA ARTIKEL