Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Recension av Borta bra ensam hemma bäst (2021)

Borta bra men ensam hemma bäst (2021)

 • 1 tim 34 min
 • Komedi
 • Disney+
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
11 november 2021
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
11 november 2021

Förvånansvärt lyckad reboot

På fredag har "Borta bra men ensam hemma bäst" premiär på Disney+. Eric Diedrichs anser att filmen bryter seriens usla trend samtidigt som han roas av oförskämd smygreklam.

 • Regi:
  Dan Mazer
 • Manus:
  Mikey Day, Streeter Seidell
 • I rollerna:
  Archie Yates, Ellie Kemper, Rob Delaney m.fl.

Att ge sig på klassiker är inget enkelt uppdrag, det vet till och med gänget bakom denna Ensam hemma-reboot. I en scen ser nämligen Timothy Simons karaktär en usel remake på TV och konstaterar just det vi alla undrar över: varför försöker de göra remakes, de blir aldrig lika bra som originalen.

Nu är jag inget jättefan av Ensam hemma till att börja med, det är inte ens en julfavorit (och jag ställer mig utan problem på Chris Columbus kaffebord och säger detta), men visst är det en klassiker. Det fattar även jag. Och visst var det roligt som liten att beskåda Kevins rekordsättande i kreativt självförsvar.

Därför är det med viss glädje, och än större förundran, som jag kan berätta att Borta bra men ensam hemma bäst inte är något fullständigt helgerån. Det är faktiskt en helt okej familjefilm som småttingarna säkerligen kommer att uppskatta.

Jakten på den fula dockan

Istället för att göra en regelrätt remake har man har skruvat till konceptet något. De två inbrottstjuvarna är ett trevligt gift par som ska stjäla en värdefull, skitful docka för att sälja den dyrt på eBay och räta ut sitt ekonomiska trångmål.

Pojken med dockan heter Max Mercer och spelas av Archie Yates. Han debuterade i Jojo Rabbit för ett par år sedan och får nu alltså fronta sin egna film. Det märks att han har haft det ruggigt roligt under inspelningen och på många sätt är det han, med stor charm, som är filmens stora behållning. Visserligen gör även de vuxna väl ifrån sig, men deras insatser lämnar inga större avtryck.

I filmen får vi även bekanta oss med en gammal bekant från originalfilmen i ett smart internskämt som återigen visar att regissör Dan Mazer har gått in med helt rätt intentioner när det kommer till att blåsa liv i ett till synes dömt projekt (Ensam hemma tre och fyra har varit genomusla).

Rekord i produktplaceringar?

Home Sweet Home Alone
Foto: Disney+.

När det kommer till själva inbrottet lyckas man däremot inte underhålla på någon högre nivå. Det rör sig mest om ett evinnerligt snubblande och trampande på legobitar. Med undantag för en ondsint biljardboll är det också alldeles för snällt jämfört med den våldskavalkad 90-talsklassikern bjöd på. Som Sverige kanske yngsta gubbe suckar jag även åt filmens överdrivna sensmoral – att familjen är det viktigaste som finns sägs häpnadsväckande många gånger.

MER LÄSNING:

Det bjuds också på oförskämt mycket smygreklam och produktplaceringar. Att bjässen Disney sysslar med detta är förvånande. Samtidigt fann jag det roande att anteckna de många reklaminslagen, här är några: McDonalds, Uber, Farmland Milk, Toblerone, Frosties, Lego, BMW, Mentos, eBay, Japan Air, Sunkists appelsinläsk, Whoppers. Bäst var nog reklamen för Donken – hur man inte kan lova sitt barn att åka dit och sen ta tillbaka det.

I det stora hela är Borta bra men ensam hemma bäst en helt okej familjefilm med en handfull roliga sekvenser. Tyvärr är filmens stora kärna, inbrottet, ett rejält sömnpiller.

Borta bra men ensam hemma bäst går att streama på Disney+ den 12 november.

NÄSTA ARTIKEL