ett päron till farsa firar jul

Hur många dåliga julfilmer pallar vi?

25 december 2021 kl. 08:00
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

It's Christmas and we're all in misery.

Det finns många dåliga julfilmer och de hamnar nästan i en kategori för sig. Smördrypta julalster som bara fortsätter att komma år efter år. De har nästan blivit en tradition och efter ett år som 2021 en trygghet. För mitt i allt kaos har vi åtminstone någonting som består – men kan det bli för mycket av det goda (eller dåliga) till slut?

Jag tittade på Hallmark-filmen "Christmas Made To Order" och plötsligt rann bägaren över. Hur många fler obehagliga leenden och välfriserade frisyrer pallar jag egentligen? Jag började fundera över om jag hade förstört mig själv, och julen, med att titta på den här smörjan. Kommer jag någonsin att uppskatta den mysiga enkelheten med dessa filmer igen?

I ett försök att omstarta hjärnan hittade jag tillbaka till en gammal favorit, Ett päron till farsa firar jul. En film som jag har sett sedan barnsben och som jag och min bror ständigt citerar.

Till skillnad från många andra dåliga julfilmer är Ett päron till farsa firar jul medvetet dålig. Öppningsscenen lägger grunden för resten av filmen. Familjen Griswold ska hitta en julgran och fastnar under en långtradare, endast för att pappa Clark envist ska bevisa sin manlighet.

Clark fortsätter hela tiden att försöka bevisa sig som den ultimata familjefadern genom att skapa den perfekta julen, men ingenting går riktigt som han har tänkt sig. Från att misslyckas med att klä hela huset i julbelysning till att gå bärsärkagång med en motorsåg. Galenskaperna staplas på varandra, där karaktärernas reaktioner gör det, om möjligt, ännu roligare.

Julfilmernas äggtoddy.

Det hela slutar i en vansinnig röra och jag hysteriskt skratt-gråter tillsammans med Clark. Panikartad stress, påklistrade leenden och passiv aggressivitet. Så som det kan vara under en jul med släkten. "I don't know what to say, except it's Christmas and we're all in misery" som Ellen så perfekt ramar in det.

Ett år som detta är Ett päron till farsa firar jul en behövlig snuttefilt. En bild av hur det - i det mest kaotiska - kan se ut under en riktig jul.

Jag är medveten om hur vissa scener inte har åldrats särskilt väl - ja, fluktande poolscen, jag menar dig - men för det mesta är den briljant. Frågan som dock fick mig att återse denna pärla kvarstår ändå, kommer jag någonsin att kunna titta på en dålig julfilm igen?

Svaret är trots allt ja. Jag kommer nog alltid att ha ett behov av lättsam underhållning som endast existerar för att vara just det, och att ge lite äckligt smörig julfeeling. Och när det blir för mycket av det goda, finns alltid Ett päron till farsa firar jul som en återställare. En äggtoddy, eller flera, för att skölja ner huvudvärkstabletten som krävs efter lite för många julfilmer, om så vill.

MER LÄSNING: 10 julfilmer du aldrig sett men måste se!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL