Skitsamma

Skitsamma (säsong 1, avsnitt 1-4)

  • 10 x 25 min
  • Komedi
  • Discovery+
Uppdaterad 18 september 2021 kl. 10:08 | Publicerad 04 juni 2021 kl. 17:30
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Skitsamma” levererar kravlös vardagsunderhållning

Ibland finns det inte något mer underbart än en tv-serie som bjuder på underhållning utan att kräva särskilt mycket av dig som tittare – och nya ”Skitsamma” lyckas med just den befriande bedriften.

  • Skapare:
    Nour El-Rafai, Jenny Grewdahl
  • I rollerna:
    Lancelot Ncube, Yandeh Sallah, Oscar Zia, Josefin Rheborg, Malte Myrenberg Gårdinger m.fl.

Skitsamma är officiellt den svenska versionen av den danska TV-serien Sjit happens, en serie som jag personligen inte har sett. Efter att ha plöjt alla säsonger av New Girl tillsammans med min fru, så finns det däremot mängder av paralleller att dra dit… vilket är en komplimang, bör tilläggas.

Handlingen i Skitsamma kretsar kring fyra 20-åringar (och deras granne) som bor i ett kollektiv mitt i Stockholm. Det festas, liggs och snackas skit. Det råder däremot ingen tvekan om att det är en av mina minst ”krävande” svenska förhandstittar i år… vips, så är de fyra avsnitten som gjordes tillgängliga för recension slut. Jag hade inte haft något emot att få plöja hela säsongen under en slö lördag i soffan.

Samtidigt så vet jag inte riktigt vilken målgrupp som serien försöker att rikta sig till, jag är personligen mer i New Girl-åldern där karaktärerna precis hoppat över 30-sträcket. Medan Skitsamma-gänget känns nästan som den perfekta stereotypen av hur jag förväntar mig att dagens 20-åringar uppför sig. Samtidigt som Viaplay precis har släppt Thunder In My Heart, om samma tid i livet, men med karaktärer som känns långt mer ”verkliga”.

Glädjen smittar av sig.

Det finns lyckligtvis plats för både Thunder In My Heart och Skitsamma samtidigt på svensk tv – och båda lyckas fylla sin funktion på bästa möjliga sätt. Komikern och skådespelerskan Nour El-Refai debuterar som regissör och har regisserat samtliga avsnitt av Skitsamma, en upplevelse hon själv beskriver som det mäktigaste och roligaste hon gjort.

Kanske är det just det där som ändå får mig att falla för serien, att det är ett gäng skådespelare och en regissör som har haft jävligt roligt tillsammans – vilket syns hela vägen ut genom skärmen, även fast handlingen i sig kanske inte är något jag kommer att bära med mig någon längre tid.

Jag kommer gladeligen se färdigt säsongen när den väl finns tillgänglig i sin helhet hos Discovery+, men jag hade nog nästan ännu hellre hittat den om några år när det fanns 35 avsnitt att beta av under några dagar där jag inte hade något bättre för mig än att ligga framför tvn. Det bör däremot tilläggas att efter att ha sett 40 procent av en säsong, så kan det fortfarande dyka upp någon helt annan typ av allvar än ”skitsamma”-mentaliteten som genomsyrar den första halvan… oavsett vilket så kommer i alla fall jag att fortsätta titta.

Skitsamma går att se på Discovery+. Här hittar du vår lista med de bästa serierna på streamingtjänsten!

MER LÄSNING:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL