bästa svenska filmerna 2021

De bästa svenska filmerna 2021

Uppdaterad 30 september 2021 kl. 14:09 | Publicerad 17 maj 2021 kl. 18:05

Filmtopp listar de bästa svenska filmerna från 2021.

I den här artikeln listar vi några av de allra bästa svenska filmerna som har kommit ut under 2021. Året har faktiskt bjudit på en och annan pärla som du inte bör missa.

I myllret av alla bombastiska Hollywoodproduktioner är det lätt hänt att man ibland glömmer bort filmerna som har producerats i Sverige – vilket givetvis är ett misstag. Under 2021 har det hunnit komma ut en hel del sevärda svenska filmer.

I listan nedan delar vi med oss av några utvalda titlar som vi tycker att du inte får missa.

RELATERAT:
Svenska filmer och serier

Vinterviken (2021)

I rollerna: Mustapha Aarab, Elsa Öhrn, Magnus Krepper m.fl.

Svår kärlek med klasskillnader när John John och Elisabeth får upp ögonen för varandra.

Även om handlingen känns igen i stora drag är filmens känsla mer i stil med TV-serien Snabba Cash. En av dessa ändringar är att man gett ett extra djup till några av filmens karaktärer, som till exempel Elisabeth som i nytolkningen hanterar en svår familjetragedi vilket gör henne mycket mer mångbottnad än i originalet

Glaciär (2021) – en svensk film som ligger helt rätt i tiden

Glaciär – på topplistan över bästa svenska filmerna 2021
Glaciär. Foto: Viaplay. En av de bästa svenska filmerna 2021.

I rollerna: Lena Endre, Alexander Karim m.fl.

Anna och Erik förälskar sig medan de är boende på ett karantänhotell i Stockholm, där fysisk kontakt sannolikt är lika med döden. Noggranna scheman har satts upp för att hålla människorna på gott avstånd från varandra, men trots det möts Anna och Erik i köket och håller sedan kontakten genom walkie talkies. Snart börjar behovet av att få träffa andra människor att växa och växa. Kommer paret att välja kärleken eller döden? 

Glaciär är en annorlunda katastroffilm då den inte innehåller zombies, aliens eller något liknande, men den blir väldigt relevant med tanke på den verkliga pandemin. Den är även annorlunda från Camilla Läckbergs tidigare verk som nästan uteslutande varit deckare. 

MER LÄSNING:
Camilla Läckbergs filmer och serier

Pleasure (2021) – Modig och utmanande

Pleasure – en av de bästa svenska filmerna 2021
Pleasure. Foto: SF Studios.

I rollerna: Sofia Kappel, Dana DeArmond m.fl. 

"Pleasure" handlar om 20-åriga Jessica vars största dröm är att bli en porrstjärna. Med det som mål reser hon till USA för att följa sina drömmar och för att få jobba med agenten Spiegler. Detta är en historia med ett ovanligt perspektiv, där Jessica inte tvingats till någonting utan har valt den tabubelagda branschen helt själv – men det blir en mer omtumlande resa än hon först trott.

Sofia Kappel gör sin skådespelardebut i rollen som Jessica, trots att det kan vara svårt att tro, med tanke på scenerna som hon framför. Pleasure är en unik och vågad film, och sättet som den vågar ta ut svängarna på gör den till utan tvekan en av årets bästa svenska filmer.

Tigrar (2021) – du behöver inte vara sportintresserad för att uppskatta Tigrar

I rollerna: Erik Enge, Frida Gustavsson m.fl.

"Tigrar" är inte bara en fotbollsfilm för sportintresserade, det är en film även för dig som inte gillar sport. I filmen är det huvudpersonen Martin Bengtsson som driver handlingen framåt. Han är en fotbollspelande 16-åring från Örebro och hans största dröm uppfylls när han blir signad av Inter – det är åtminstone vad han tror, men när han kommer till Italien visar det sig att de andra spelarna hatar honom. Konkurrensen är allt och Martin blir snabbt den som alla hackar på för han inte kan italienska och för att han blev köpt för en summa de andra bara kunnat drömma om.

Filmen är inte den mest upplyftande – demonerna i Martins huvud som tittarna får ta del av är många och tunga – men det är intressant skildring av en värld som många ofta glömmer att den har en baksida. Det finns inte överdrivet många bra svenska sportfilmer, men Tigrar är utan tvekan en av dem.

Underdogs - Silvret i Egypten (2021) – en dokumentär om mer än bara handboll

Bästa svenska filmerna 2021.
Underdogs. Foto: Viaplay.

I rollerna: Glenn Solberg, Hampus Wanne m.fl. 

Det här är en förvånansvärt välgjord svensk dokumentärfilm om den resa som det svenska herrlandslaget i handboll gjorde under VM. I den berättar spelarna om sin storartade resa som underdogs till VM-silvret i Egypten 2021. Tittare får även reda på hur det var för laget att träna inför VM mitt under en rådande pandemi. Dessutom visar de hur mycket de stöttar varandra i laget.

Även den som inte är så sportintresserad kan finna glädje i den här dokumentären då skaparna har tagit in experter som pratar om ämnen som inte bara har med sporten att göra, utan även sådant som vikten av att kunna samarbeta, prestera under press och vad det innebär att vara en underdog. 

Vitt skräp (2021) – svensk actionfilm i hög klass

I rollerna: Ola Rapace, Ida Engvoll, Peter Viitanen, Donald Högberg m.fl.

Det har tagit åratal att slutföra den svenska actionfilmen Vitt skräp, men nu är den äntligen här – och den är helt klart värd att se. Filmen utspelar sig på 80-talet och handlar om en man som fastnar i en svensk småstad där han börjar jobba för en lokal gangsterkung.

Trots att filmen hade en rejält blygsam budget är den riktigt läcker att titta på och även om det inte är helt och hållet en fullträff, så är den utan tvekan – utefter sina förutsättningar – en av de bästa svenska filmerna i år.

Red Dot (2021) – en svensk thriller på Netflix

Red Dot – svensk film på Netflix
Foto: Netflix

I rollerna: Anastasios Soulis, Nanna Blondell, Johannes Kuhnke m.fl.

"Red Dot" är en svensk thrillerfilm på Netflix, och i all sin enkelhet är den förvånansvärt bra. Filmen handlar om ett par som beger sig till fjällen för att ge deras förhållande lite ny energi. Mitt i natten upptäcker de en röd prick från ett lasersikte på deras tält – och det blir starten på en jakt på liv och död.

Red Dot är inte någon revolutionerande film, men bland svenska filmer känns den trots allt uppfriskande. En thriller i den här modellen är inte helt vanlig, vilket i sig gör den sevärd.

Huss: Kravallerna (2021) – en av de bästa svenska filmerna 2021

Huss: Kravallerna
Huss: Kravallerna. Foto: Viaplay.

I rollerna: Karin Franz Körlöf, Kajsa Ernst m.fl. 

Den femte och sista Huss-filmen börjar med att en polis, som tidigare blivit skadad under kravallerna på Valdemars väg, avlidit. Dödsfallet skakar polisen i Göteborg och det redan ostabila läget i poliskåren börjar försämras ytterligare. Ett attentat mot Robert som var i samma team som den avlidna polisen tycks vara kopplat till hans samröre med den undre världen. Samtidigt upptäcker Huss rumänska sexarbetare och en man hittas död i deras lägenhet. Spåret därifrån leder till den undre världen såväl som polisstationen själv. Vad hände egentligen under kravallerna? 

Många av de tidigare Huss filmerna fick inte de högsta betygen, men den sista lyckades trots allt med det fundamentala och knyter ihop säcken på ett bra sätt – vilket ger hopp om det skulle komma fler filmer. 

VIDARE LÄSNING
Kommande svenska filmer

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL