Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Kommissarie Maltese. Foto: Maze Pictures

Kommissarie Maltese (säsong 1)

  • 8 x 55 min
  • Thriller
  • C More
Oscar Pettersson | Recension
21 april 2022
Oscar Pettersson | Recension
21 april 2022

Trovärdig kriminalare på 70-talet

Efter de stora framgångarna med "Squid Game" och "La Casa de Papel" har det blivit alltmer populärt i Sverige att titta på serier på andra språk än svenska och engelska. "Kommissarie Maltese" kommer däremot antagligen inte att nå samma resultat som ovannämnda när den nu släpps på C More.

  • Skapare:
    Leonardo Fasoli, Maddalena Ravagli, Gianluca Maria Tavarelli
  • I rollerna:
    Paolo Ricca, Kim Rossi Stuart, Antonio Milo m.fl.

Denna nedstämda men otroligt charmiga serie utspelar sig på 70-talet, vilket definitivt känns trovärdigt, men storyn har setts förut - En duktig snut som kallas in på kontoret eftersom hans okonventionella, men framgångsrika, metoder skapar rubriker i den italienska huvudstadens tidningar.

Berättelsen om kommissarie Maltese (Kim Rossi Stuart) tar dock en oväntad vändning, vilket gör åskådaren involverad, när en maffialiknande avrättning på Malteses bästa vän sker på öppen gata strax innan hans bröllop. 

Vad som sedan skiljer sig i denna berättelse gentemot liknande serier inom krimgenren är att Maltese får tillåtelse att ta sig an detta fall trots att han är engagerad på ett personligt plan, och behöver alltså inte göra det i smyg, vilket annars förekommer när handlingen kretsar kring polisiärt arbete.

Tempoväxling

Seriens snabba klippning och handhållna kamera ökar både tempot och spänningen emellanåt, men större delen av avsnitten håller i stället ett långsamt berättande för att försöka få till en stämning av att något lurar bakom varje hörn.

Tyvärr lyckas inte denna stämning komma fram, som annars är ett typiskt attribut för genren, då Maltese inte stöter på alltför svåra utmaningar under seriens gång och handlingen blir således förutsägbar. 

Trovärdigt skådespel

Skådespelet och tonen känns genuint och icke överdramatiserat, vilket för handlingen framåt på ett trovärdigt sätt. När något fasansfullt händer slösar inte serien tid på att lägga för mycket vikt vid den händelsen, utan går i stället vidare till nästa. 

Det enda som är svårt att förbise med serien är Malteses nya kollegor som alla har smeknamn efter deras personligheter. "Kaninen" är exempelvis en polis som är rädd för konfrontation och vill hellre sitta framför ett skrivbord på kontoret än att vara ute i tjänst. 

Smeknamnen är onödiga och hade inte behövts. Åskådaren förstår hur karaktärerna fungerar ändå.

Den ändå sevärda Kommissarie Maltese har svensk premiär på C More den 22 april.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL