Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Josh Brolin i Outer Range. Foto: Amazon Prime

Outer Range (2022)

  • 8x 40-60 min
  • Western, Thriller
  • Amazon Prime
Oscar Pettersson | Recension
15 april 2022
Oscar Pettersson | Recension
15 april 2022

Mystisk western-thriller med cliffhanger

Western-thrillern är sedan länge etablerad och mystiska ”Outer Range” bevisar att genren inte bara håller, utan att den även kan både överraska och häpna.

  • Skapare:
    Brian Watkins
  • I rollerna:
    Josh Brolin, Imogen Poots, Will Patton, Tom Pelphrey m.fl.

Den nedtonade och mörka berättelsen tolkar grekisk mytologi och spinner vidare på myten om den grekiska guden Kronos, skördeguden, genom ranchägaren Royal Abbott (Josh Brolin) som bär på flera hemligheter om sitt tidigare liv.

Familjen Abbotts vardagliga liv kastas om en sen utekväll då en av sönerna till den rivaliserande ranchägaren Wayne Tillerson (Will Patton) faller till marken efter ett slagsmål som urartat mellan honom och Royals son, Perry (Tom Pelphrey).

Royal skyr då inte några som helst medel för att kämpa för sin familj och sin ranch, samtidigt som den utomstående Autumn (Imogen Poots) vandrar runt på ranchen och bevittnar allt som händer.

Ingenting är som det verkar vara

Royal säger tidigt i serien att han inte vet hur den här världen fungerar, vilket kännetecknar denna första säsong där det övernaturliga vävs in i berättelsen och distanserar åskådaren från verkligheten. Greppet fungerar, och samarbetet mellan realism och fantasi skapar en spänning som gör att man inte kan sluta titta.

Åskådaren vet redan från början vem den skyldige är, ändå lyckas Outer Range förvåna varje gång nytt bevismaterial kommer fram som väcker frågor och skapar nya teorier om vad som faktiskt har hänt. Allt knyts samman i en oförglömlig säsongsfinal där en spännande western-duell leder till ett avslöjande som länge ska förfölja tittaren.

Vackra bilder och framåtrörande dialog

I seriens lågmälda ton och lugnare tempo får kameran vila länge på karaktärerna som gör att varje ansiktsuttryck har något att berätta. De otroligt vackra landskapsbilderna tycks nästan vara oljemålningar då de tycks referera till klassiska konstverk.

Dialogen har en realistisk framåtrörelse som gör att den knappt märks av, precis så som den ska vara, men det förekommer dessvärre flertalet monologer som känns längre än vad de hade behövt vara. Därtill hör även onödiga flashbacks som ska förklara varför vissa karaktärer agerar som de gör, något som redan har etablerats för åskådaren. 

Dessa mindre onödigheter förbises däremot genom komplexa karaktärer med egna viljor som berättas av skickliga författare och gestaltas av duktiga och erfarna skådespelare, däribland den unga Olive Abercrombie som Hollywood redan fått upp ögonen för.

"Outer Range" har premiär på Amazon Prime 16 april, se den!

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL