The Contractor (2022)

The Contractor (2022)

 • 1 tim 43 min
 • Drama, Thriller
 • Amazon Prime
Eric Diedrichs
Uppdaterad 06 april 2022 kl. 10:36 | Publicerad 04 april 2022 kl. 18:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Chris Pine i skrämmande aktuell thriller

Svenske regissören Tarik Saleh följer upp succén "The Nile Hilton Incident" med "The Contractor" – en dyster thriller om moderna legosoldater.

 • Regi:
  Tarik Saleh
 • Manus:
  P.D. James
 • I rollerna:
  Chris Pine, Ben Foster, Gillian Jacobs m.fl.

Efter Guldbaggebelönade The Nile Hilton Incident är Tarik Saleh tillbaka med en ny film, denna gången för Amazon Prime Video och med skådespelare som Chris Pine, Ben Foster och Kiefer Sutherland på rollistan. Precis som "HIlton" är även The Contractor  en spännande thriller, men denna gången med amerikanska legosoldater i fokus.

SPAN IN: Intervju med Tarik Saleh

När han får kicken från armén blir James (Chris Pine) liv en ekonomisk utmaning, något som även drabbar hans hustru och dotter. En dag får han ett erbjudande, som helt enkelt inte går att motstå – en fet lön för att agera legosoldat i ett östeuropeiskt land. Operationen beskrivs som enkel och nödvändig, något som visar sig vara långt ifrån sant. Snart befinner han sig i ett svårt moraliskt dilemma, som tvingar honom att agera på egen hand.

Inblick bakom de militärpolitiska ridåerna

Det finns mycket att gilla med Tarik Salehs nya film, inte minst för en som är svag för 70-talets politiska thrillers. The Contractor har nämligen flera element som både är aktuella och skrämmande om vad som kan ske bakom de militärpolitiska ridåerna. Tankarna far lite åt den utmärkta men fullständigt skräckinjagande dokumentären The Corporation, som bland annat tar upp hur USA har startat krig i fattiga länder för att få ner fruktpriserna.

I The Contractor är det däremot inte fruktpriset som står i centrum utan ny forskning – mer än så vill jag inte säga. Rent hantverksmässigt ligger filmen på en hög nivå och det märks att Saleh jobbar med ett team som kommer väl överens. Foto, regi och klippning sitter som en smäck och skådespelarna levererar precis vad de ska. Däremot tappar storyn drivkraft när vi börjar närma oss slutet och finalen håller inte riktigt vad som utlovas. Med det sagt är filmen absolut sevärd och jag ser med spänning fram emot vad Saleh levererar härnäst.

The Contractor finns nu att streama på Amazon Prime Video.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL