Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
10 sevärda dramafilmer från Netflix

10 sevärda dramafilmer på Netflix

  • Netflix
Jonathan Smeds | Lista
19 mars 2022
Jonathan Smeds | Lista
19 mars 2022

"Hos Netflix finns ett gott utbud av drama"

Netflix satsar allt mer på att göra egna filmer, och kvalitén blir bättre och bättre för varje år. En av genrerna de lyckats med är inom drama. Här är tio dramafilmer på Netflix som vi på Filmtopp tycker att ni borde se.

1. Power of the dog

Vi måste nästan börja med Power of the Dog. Jane Campions succéfilm har chans att vinna hela tolv Oscars på årets gala. I filmen får vi träffa Phil Burbank, en karismatisk men sträng ranchägare. Hans bror väljer en dag att ta hem sin nya fru och hennes dotter. Phil gör deras liv till en riktig plåga, ända tills han själv får möjligheten till att känna kärlek. Filmtopps Gustav Larsed var kanske inte lika imponerad av filmen som Akademin i sin recension, men gillade skådespelarinsatsen.

2. tick, tick... Boom

Jonathan Larson var en revolutionerande dramatiker och låtskrivare som skapade musikalen Rent. Innan hans allt för tidiga död skrev han även den autobiografiska musikalen tick, tick... BOOM! Förra året gjorde Netflix en film av denna, med Andrew Garfield i huvudrollen och Lin-Manuel Miranda som regissör. I den får vi följa Jon, som försöker slå igenom i den amerikanska musikalvärlden, samtidigt som att han försöker få det att fungera i vardagslivet. Genom filmen bevisar Garfield ännu en gång vilken begåvad skådespelare han är, vilket dessutom gett honom en nominering på Oscarsgalan. Fick en fyra i betyg av Filmtopp.

3. Passing

Det är slutet av 1920-talet i New York, och Harlemrenässansen är i full blom. Irene Redfield och Clare Kendry är två mörkhyade kvinnor, men som kan ses som vita. Irene har valt att inte göra det, men när hon träffar sin gamla barndomsvän Clare, som valt att göra det, öppnas en värld som vänder hela hennes tillvaro upp och ner. En film i svartvitt som på ett snyggt sätt behandlar teman om orättvisor mellan hudfärgerna. Regidebuten av Rebecca Hall går inte heller den av för hackor. Storyn är en adaption av romanen med samma namn från 1929.

4. Don´t Look Up

En satirisk film där klimathotet, och bristen på åtgärder mot det, tas upp. Trots att satiren är väldigt stark finns det även en del inslag som gör Don't Look Up till en dramafilm. De två astronomerna Randall Mindy och Kate Dibiasky upptäcker att en komet ligger på kollisionskurs mot Jorden. Trots att de försöker varna folk, där de bland annat åker runt på en lång medieturné, verkar planetens invånare inte vilja acceptera ödet. Filmens slogan är "Baserad på verkliga händelser som ännu inte hänt", bara det skulle kunna vara en tankeställare.

5. München – på randen till krig

Hösten 1938 är Europa nära det andra världskriget, och Adolf Hitler håller på att planera invasionen av Tjeckoslovakien. Den brittiska premiärministern Neville Chamberlain försöker desperat undvika ett krig, och åker till Tyskland för det som senare kommit att kallas för Münchenöverenskommelsen. På plats är även de två gamla vännerna Hugh och Paul, som jobbar för den brittiska respektive tyska regeringen. För att kunna avslöja en av nazisternas hemligheter måste de nu bli spioner, men kan de lyckas uppnå sina mål?

6. The White Tiger

The White Tiger är från början en bästsäljande roman skriven av den indiske författaren Aravind Adiga, där han ger sitt perspektiv på de problematiska klasskillnaderna i Indien. En ambitiös chaufför som arbetar för en rik familj i Indien använder sig list för att bli entreprenör, och lämna ett liv i fattigdom. Filmtopps August Klittmar beskrev filmen i sin recension som "medryckande och rappt berättad". Filmen nominerades till en Oscar i kategorin bästa manus efter förlaga.

7. Against the Ice

Ejnar Mikkelsen var en dansk polarfarare, känd för sina resor till Grönland under tidigt 1900-tal. Ett av hans äventyr skrev han om i boken Two Against the Ice, och det är denna Against the Ice är baserad på. Tillsammans med partnern Iver Iversen ger han sig ut på expedition på Grönland för att hitta en försvunnen karta. Det är dock inte enkelt, när man måste överleva både mot kylan och de hoten som finns ute i naturen. Manuset är skrivet av den danska filmstjärnan Nikolaj Coster-Waldau. Han spelar dessutom Ejnar Mikkelsen i filmen. 

8. Malcom & Marie

Under COVID-19 pandemin fick Hollywood stänga ner helt, och filmbranschen tog sig en törn som de en i dag försöker återhämta sig från. Malcolm & Marie var den första långfilmen från Hollywood som helt skrevs, finansierades och producerades under pandemin. Den handlar om filmskaparen Malcom, och hans flickvän Marie. De återvänder en dag från en filmpremiär, men kvällen får en oväntad vändning när avslöjanden som ställer deras kärlek på prov dyker upp. Även denna film är i svart och vitt. Zendaya nominerades till bästa kvinnliga huvudroll på Critics Choice Awards.

9. The Dig

Samtidigt som andra världskriget håller på att träda fram, anställer den rika änkan Edith amatörarkeologen Basil för att göra en utgrävning av ett gäng gravhögar på hennes tomt. Under arbetet gör de en fantastisk upptäckt, som än i dag går att se på museum i England. Filmen är baserad på en verklig händelse, och ansågs av många vara en av de bästa brittiska filmerna från 2021. Rollistan innehåller ett gäng stora namn, bland annat Carey Mulligan, Ralph Fiennes och Lily James.  

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL