Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
The Contractor (2022)

EXKLUSIVT: Tarik Saleh om internationella storfilmen

  • Amazon Prime
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
05 april 2022
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
05 april 2022

Trött på regissörer som bara ska showa

Efter sin prisade thriller "The Nile Hilton Incident" är Tarik Saleh tillbaka med en ny film. Denna gången för streamingtjänsten Amazon Prime Video och med Hollywoodstjärnan Chris Pine i huvudrollen.

Det tog sin tid, men nu är Tarik Saleh tillbaka med en ny film efter dundersuccén The Nile Hilton Incident, som tog de flesta stora priserna på Guldbaggegalan 2018. Den nya filmen, The Contractor, finns nu att streama på Amazon Prime Video och i rollerna ser vi skådespelare som Chris Pine, Ben Foster och Kiefer Sutherland.

När jag ringer upp Tarik på Zoom är han glad över att internetuppkopplingen fungerar. Han befinner sig nämligen i en fjällstuga i Näsåker, det är fjorton minus och massor med snö. Han är på gott humör och sugen på att prata om en film som andas 1970-talets klassiska politiska thrillers. I centrum står en man som avskedas från armén och efter ekonomiska trångmål blir legosoldat. Denna gången har Tarik inte skrivit manus själv, utan fick regierbjudandet av producenten Basil Iwanyk, som var ett stort fan av Nile Hilton.

– Filmen handlar om ett svek mot en grupp amerikaner som har blivit lurade av både politiker och samhället i stort. Den handlar också om idén om patriotism och att de som offrar allt för flaggan och landet i själva verket gör det för en grupp individer som blivit väldigt rika. Den där ilskan från de som har blivit lurade finns där i manuset, och jag kände direkt när jag läste det att dessa personer finns på riktigt. Jag har träffat dem. När jag gjorde en dokumentär i Gitmo pratade jag med just contractors, eller legosoldater som de också kallas.

Om arbetet med en levande legend

Tarik Saleh
Under arbetet med "The Contractor". Foto: Amazon Prime Video.

Talrik berättar att när George W. Bush gick in i Irak efter 11 september-attentatet, fick USA inte ihop tillräckligt med amerikanare som var villiga att kriga. Något som ledde till att den näst största styrkan var legosoldater.

– Nu är det ännu mer utbrett, nu vet vi med Wagnergruppen att det nya normala är att skicka legoknektar. Så hela den här verkligheten kände jag direkt att jag visste något om. Men jag hade ett krav, att jag måste jobba med mitt crew. För då hade jag jobbat en hel del i USA med Westworld och Ray Donovan, vilket var skitkul och en riktig pojkdröm. Att få leka robotar och cowboys och filma mitt i Times Square, men jag saknade att få arbeta med mina kompisar igen.

Till Tariks förvåning gick Basil med på kravet, men endast om de använde sig av en amerikansk stuntkoordinator.

– Jag svarade självklart, de är ju bäst i världen, inget snack om den saken. Fransmännen är också bra, vi hade ju ett fransk stuntkoordinator på Nile Hilton, Cedric Proust som är helt underbar, men amerikanerna är grymma. En av de roligaste grejerna var att legenden Jack Gill var stuntkoordinator på den här filmen. Han har gjort Fast and Furious-filmerna, men han var också den som filmade second unit på Sidney Lumets filmer och gjorde stunts för First blood. Han är en legend och det var så jävla kul med kombinationen av européer och amerikaner på det sättet.

Om man då kollar på Sidney Lumet. Var han en medveten inspiration till The Contractor, i din film finns ju den där 70-talets viben med misstron till samhället och alla dubbelspel. Lumet var ju en mästare på detta.

– Absolut, han är min stora hjälte. Jag älskar Sidney Lumet och hans inställning till jobbet. Han är så opretentiös. Det handlar inte om honom utan om filmerna och det är en sådan inställning jag också har, du underkastar dig berättelsen. Det är inte show off. En sak jag irriterar mig sjukt mycket på i dagens actionfilmer är alla regissörer som vill försöka visa andra regissörer vilka svåra saker de kan utföra. Den manliga regissören som gör en oner, ju längre en tagning är desto mer visar du dina kollegor hur svårt det är. Men jag menar att de riktiga mästarna klipper, för de vet att det blir en bättre berättelse av det. Jag har en ganska enkel ingång som regissör, ”tror du på det du ser?” och ”hur känns det?".

Imponerandes av Chris Pine

The Contractor
Chris Pine i "The Contractor". Foto: Amazon Prime Video.

Under inspelningen hade Talrik militärrådgivaren Bert Kuntz, som tillhör de amerikanska specialstyrkorna Gröna baskrarna med sig på inspelningen.

– Han hjälpte Chris väldigt mycket med det taktiska, hur man gör som soldat, hur folk i militären tänker. Han var väldigt strikt på det sättet som alla andra människor med en karriär i armén är. Han skulle aldrig säga något om han inte blir tillfrågad, men jag var hela tiden nyfiken på vad han hade att säga och han kunde berätta saker som: ”You know Tarik, that's not how people look when they die, they look like ragdolls". Att det är som att elektriciteten försvinner ur deras kroppar och de bara kollapsar. De flyger liksom inte.

– Han berättade också att är man skjuter bakom en bil, så ställer dig aldrig som man gör i många serier, bakom en bildörr och skjuter, för bildörren är som ett papper. Den kommer bara penetreras. Utan du ställer dig bakom hjulet, så att du har hela hjulaxeln framför dig istället. Det är sådana detaljer som han hela tiden kunde hjälpa mig med. Jag vill ju ligga så nära verkligheten som möjligt.

Någon annan som imponerade på Talrik var stjärnan Chris Pine, som hade en stark vilja att göra det allra bästa av sin rollprestation.

– Jag sade till honom att det är viktigt att vi känner hans rädsla. För jag menar, om du är Green beret, då vet du att du kommer att vinna. För du har bättre utrustning, du är bättre tränad, du går in i ett nytt land och vet att du ska vinna. Det är inte så att de går in i Irak eller Afghanistan med tvekan, de vet att de kommer vinna. Men här är det första gången i hans karriär som han känner att ”shit jag kanske inte kommer hem”, och det är en ny känsla. Den rädslan var viktig att få fram. Mina två favoritscener är först den när han vaknar i Berlin och man känner att han är rädd på riktigt. Den andra scenen är när han tar med familjen för att åka till banken och hamnar i situationen med sonen till mannen han mördat. Och jag var så jävla glad, för Chris Pine är ju liksom ändå en Star Trek-skådis, men han var verkligen villig att gå hela vägen, på ett sätt som genuint uppskattar.

Sista frågan då, som jag tror många här i Sverige är intresserade av. Är det Hollywood som gäller för dig nu?

– Nej, nej, nej ,jag kommer att vara där det finns historier som intresserar mig. Jag har spelat in en storfilm nu i Istanbul med Fares, som är en europeisk produktion. Jag jobbar med människor som jag tycker är bättre än mig. Sen om de är i Hollywood eller i Europa spelar ingen större roll, tänker jag.

Med det tackar vi Tarik Saleh för pratstunden. The Contractor finns att streama på Amazon Prime Video.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL