The Prize of Silence

Ny serie om sexuella våldet kopplat till Svenska Akademien

  • Viaplay
Filmtopp
22 november 2021 kl. 11:23

"The Prize of Silence" landar snart hos Viaplay

Viaplays nya dokumentärserie granskar "kulturprofilen" Jean-Claude Arnault och hur tystnadskulturen inom Svenska Akademien kan ha möjliggjort systematiska övergrepp. I "The Prize of Silence" får vi höra en mängd vittnesmål från kvinnorna som utsattes för hans sexuella våld, såväl som människor som stått Arnault och akademien nära.

The Prize of Silence
En av överlevarna i "The Prize of Silence". Foto: Viaplay.

Hösten 2017 slog nyheten om ”kulturprofilen” Jean-Claude Arnault ner som en bomb. Svenska Akademien, som delar ut världens mest välrenommerade utmärkelse Nobelpriset i litteratur, anklagades för att ha haft vetskap om sexuella övergrepp utan att agera. Avslöjandena ledde till att utdelningen av 2018 års Nobelpris i litteratur ställdes in, och en överhängande rädsla att Nobelstiftelsen skulle beröva akademien uppdraget att dela ut priset i framtiden.

– Det har varit en berörande och drabbande resa att jobba med den här dokumentärserien, framförallt att höra de gripande berättelserna från de utsatta och modiga kvinnorna, där flera av de medverkande för första gången öppet delar med sig av sina upplevelser. Under arbetets gång så blev det tydligt för oss att det finns en mängd kvinnor som har blivit utsatta för fruktansvärda brott, delvis på grund av den grundmurade tystnadskultur som finns överallt i vårt samhälle, säger Martina Iacobaeus, producent för The Prize of Silence.

Krossade nästan akademien

The Prize of Silence
Ebba Witt-Brattström i "The Prize of Silence". Foto: Viaplay.

Viaplay-originalet The Prize of Silence är en dokumentärserie som skildrar händelserna som nästan krossade akademien. Vi möter flera av kvinnorna som utsattes för Arnault, såväl som ungdomsvänner till Arnault och internationella experter.​ Vi får höra detaljerade skildringar av Arnaults bakgrund, hans relationer tilll ledamöterna i akademien, och hur han skapade sig en maktbas inom svensk kultur som gav honom access till kvinnorna han förgrep sig på.

– Tystnaden som omgärdat denna historia i årtionden är nu äntligen bruten och efter mer än 70 filmade intervjuer är vi nu redo att visa världen den riktiga historien om varför Nobelpriset ställdes in. Inget av detta hade varit möjligt utan de starka kvinnor som valt att dela med sig av sina upplevelser för att vi alla ska kunna förstå och lära för framtiden, säger Joel Karsberg, exekutiv producent för The Prize of Silence.

Jonas Gardell uttalar sig

Jonas Gardell
Jonas Gardell i "The Prize of Silence". Foto: Viaplay.

– Om vi säger att Svenska Akademien har varit en institution där dess ledande ledamot sagt, faktiskt fullt allvarligt, att "den fullbordade penetrationen är ett evigt nederlag för kvinna, och en evig seger för mannen", så har vi en institution där det inte är konstigt att ingen av ledamöterna reagerar på att man år efter år stöder Jean-Claude Arnault, säger författaren Jonas Gardell i dokumentären.

The Prize of Silence är en internationell storsatsning i fyra delar som produceras av Meter Film och Television i samarbete med Bunim Murray, Kreativ Inc, Creative Society och Nordic Entertainment Group (NENT Group). Exekutiv producent är Joel Karsberg, en av skaparna av internationella kritikersuccén Surviving R. Kelly, tillsammans med Kristoffer Graci. Producent är Martina Iacobaeus, som tidigare bland annat varit exekutiv producent för HBOs Knutby-serie Pray, Obey, Kill. Sara Newihl är redaktör och efterbearbetningsproducent. Exekutiv producent för NENT Group är Magnus Coinberg.

Jean-Claude Arnault drev tillsammans med sin hustru, akademiledamoten Katarina Frostensson, en kulturklubb med kopplingar till akademien. Hans nära relation till akademien gav Arnault makt i kulturvärlden, en makt han utnyttjade för att förgripa sig på, och sedan tysta, unga kvinnor.

Arnault dömdes till fängelse för våldtäkt 2018. I den engelsk- och svenskspråkiga dokumentärserien The Prize of Silence går vi på djupet i en av vår tids viktigaste frågor, om hur kvinnor objektifieras, exploateras och utsätts för sexuellt våld i miljöer där de ska känna sig trygga, men också om det lidande som drabbar kvinnorna efteråt, och rädslan för att utsättas för ännu mer lidande om de försöker få de mäktiga männen dömda.

The Prize of Silence har världspremiär 5 december på Viaplay. Alla fyra avsnitt släpps samtidigt.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL