Det kunde varit vi – ny Viaplayfilm om Sveriges mörka historia

Det kunde varit vi – ny Viaplayfilm om Sveriges mörka historia

  • Viaplay
Filmtopp
24 maj 2022 kl. 10:05

"Mörkare än vi någonsin kunnat ana"

Den nya Viaplayfilmen "Det kunde varit vi" utforskar hur människor med funktionsvarians behandlats i Sverige genom historien. I filmen ser vi Emma Örtlund och Ida Johansson från "Catwalk".

Emma Örtlund och Ida Johansson från succén Catwalk är huvudpersonerna i Viaplays kommande film Det kunde varit vi. Tillsammans med Glada Hudik-teaterns grundare Pär Johansson, tar de två vännerna med tittarna till olika platser i Sverige – och gör historiska tillbakablickar på hur personer med funktionsvariation behandlats genom tiderna. Det kunde varit vi är en stark berättelse om utanförskap och upprättelse. Dokumentärfilmen har exklusiv premiär på Viaplay under nästa år.

– När vi bestämde oss för att ta reda på hur livet har sett ut för människor med funktionsvariationer genom tiderna, vecklades det ut en verklighet som var mörkare än vi någonsin kunnat ana, säger regissören Björn Tjärnberg.

Isolerades från omvärlden

Människor med funktionsvariation har i alla tider och kulturer varit särskilt utsatta för utanförskap och har ofta behandlats på ett sätt som kan beskrivas som skoningslöst och inhumant. Under nittonhundratalets början grundades flera institutioner där människor med funktionsvariation placerades och levde sina liv isolerade från omvärlden.

Viaplays nya film Det kunde varit vi handlar om upprättelse ur ett historiskt perspektiv - och berättas av Emma Örtlund och Ida Johansson, två vänner som båda föddes med en funktionsvariation. Tillsammans med sin mentor Pär Johansson åker de runt i Sverige och träffar anhöriga, experter och forskare. 

Filmen regisseras av prisade Björn Tjärnberg (Vi är inte längre där – sista åren med Kent) som tillsammans med Rebecca Brander också skrivit manus.

– Vi hade äran att träffa Emma och Ida under inspelningen av filmen Catwalk - Från Glada Hudik till New York och sen dess är världen inte riktigt sig lik. Den har blivit lättare, svårare - och glittrigare. Vi vill inte sätta oss till doms över människorna som levde förr, utan i stället vända blicken mot samtiden och vår egen moderna människosyn, säger manusförfattaren Rebecca Brander.

En emotionell berg- och dalbana

Förutom sina besök på viktiga platser och möten med människor så har Emma och Ida kontakt med Olle, vars historia vi får ta del av genom brev han skrev från anstalten Vipeholm i Lund. Breven skrev han till sin mamma och handlade mestadels om att han längtade hem till sin barndoms gård i Lyrestad, men de flesta av hans brev skickades aldrig.

– Genom Olles ofta väldigt humoristiska och välskrivna brev, får Emma och Ida en vän, en röst ur det förflutna som också gör historien verklig och konkret, säger regissören Björn Tjärnberg. 

Emma och Ida leker under filmens gång med tanken “Det kunde ha varit vi”, men de fastnar inte där. De lever i nuet.

– Det kunde varit vi är en emotionell berg- och dalbana. Samtidigt som filmen stundtals är väldigt mörk finns det även glimtar av hopp och glädje. Vi är så otroligt stolta över att få fördjupa bekantskapen med Ida, Emma och deras vänner och jag tror att denna film kommer att ge en och annan tankeställare till våra tittare, säger Filippa Wallestam, EVP Chief Content Officer på Viaplay Group. 

Det kunde varit vi produceras av Candamo Film för Viaplay Group och har exklusiv premiär på Viaplay under nästa år.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL