KRÖNIKA: Vad fan händer med Fångarna på fortet?

KRÖNIKA: Vad fan händer med Fångarna på fortet?

  • TV4 Play
Axel Diedrichs
Uppdaterad kl. 15:55 | Publicerad 02 september 2023 kl. 08:10

Nästa program för TV4 att se över

I premiären blodar man ner en papegoja, ger Jonna Lundell men för livet och blåser sot i Maria Montazamis lungor. Vad fan är det som händer med "Fångarna på fortet"?

Redan i starten är det något som inte klaffar med premiären av årets Fångarna på fortet. Inte nog med att Peter Stormares karaktär Kapten Kaboom blodar ner en dockpapegoja – längre in i avsnittet kommer det verkliga ögonblicket som väcker frågor om vad det är som händer med programmet. Man berövar tittarna på både Talang och Let's Dance, och nu är det bara att konstatera att TV4 även borde pausa bataljerna på Fort Boyard.

KRÖNIKA: Vad fan händer med Fångarna på fortet?
Foto: TV4.

Vad fan händer med Fångarna på fortet?

Det familjevänliga programmet öppnar med att gåtställaren Kapten Kaboom (Peter Stormare), i en sorts skum sketch, lossar iväg ett ceremoniöst skott i luften för att välkomna sina fångar, och då träffar en papegoja, som blodig och dan är mycket oklart om den överlever eller inte. 

– Det var en jädra tur att våra vägar korsades? Ja, vi blev ju nästa bästa vänner på direkten, säger Stormare till den bandagerade men till synes helt livlösa papegojan.

Vad fan händer med Fångarna på fortet?
Kapten Kaboom lappar ihop sin skadeskjutne vän. Foto: TV4.

De som har koll på föregående säsonger med Stormare förstår att papegojan klarar sig och att det vi sett är en förklaring på hur de två först träffades. För oss andra är det förstås ett mycket märkligt inslag som hade behövt sin förklaring. Men det här är som sagt bara starten, skevare ska det bli.

Fort Boyard fylls med gråt och skrik när deltagaren Jonna Lundell placeras i en glaskista som ska fyllas på med ormar samtidigt som maken Joakim Lundell jobbar på att lösa det pussel som ska frigöra henne. Redan innan det hela drar igång hör vi henne säga "Jag vill inte" samtidigt som tårarna rinner längs hennes ansikte. Programledaren Gunde Svan förklarar att hon kan dra i handbromsen när hon vill, men det är förmodligen lättare sagt än gjort i en pressad sits där hundratusentals svenskar tittar på hemifrån. 

Jonna Lundell har ännu inte kommit över skräcken från "Fångarna på fortet". Foto: TV4.

"Mår fortfarande jättedåligt"

Det som följer är två plågsamma TV-minuter där Jonna skriker hejdlöst över de ormar som kryper på henne. Men tuffast tittning blir det när hon fortsätter att skrika även efter att Joakim har löst pusslet som får ut henne från kistan och spänningsmusiken upphört.

– Jag mår fortfarande jättedåligt och min klaustrofobi har blivit värre. Veckorna efter kunde jag plötsligt börja gråta från ingenstans, säger Jonna Lundell om upplevelsen i en intervju med Aftonbladet

Och så har vi 57-åriga Maria Montazami. I en utmaning ska hon leta efter gömda ägg i en köksliknande kuliss. När hon öppnar ugnen skjuts det ut en kanon med sot – som om det vore konfetti i finalen på en Ullevi-konsert – rakt i ansiktet på henne. Eftersom Maria råkar ha munnen öppen när det händer får hon förstås en hel del sot i svalget. 

Maria är stark och klarar utmaningen trots att hon får problem med både syn och andning. När hon längre in i avsnittet ska köra ett simrace mot Joakim Lundell för att hämta en nyckel blir det däremot för svårt att genomlida hela tävlingen, och räddningspersonal får kallas in. 

– Det blev otroligt ansträngande att ha ett halvt kilo sot i halsstrupen och sen simma som en galning, säger Maria Montazami i avsnittet.

Till Aftonbladet berättar hon ännu närmare om hur traumatiserande upplevelsen var: 

– Jag var jätterädd och tänkte ”this is it". Det var hemskt där i vattnet. Jag tänkte att om jag inte frågar om hjälp kommer jag sjunka rätt ner. Det är en hemsk känslan att känna att man bara är en liten prick i ett sådant stort hav.

Ja, vad fan är det egentligen som händer med "Fångarna på fortet"?

KRÖNIKA: Vad fan händer med Fångarna på fortet?
Margaux Dietz med bland de tävlande i "Fångarna på fortet" 2023. Foto: TV4.

Dags för TV4 att se över programmet

Någonstans accepterar väl de tävlande, som alla skrivit på vattentäta kontrakt, att sånt här är livet på Fort Boyard, och visst har det alltid varit tufft att delta i programmet. Men det är något som den här gången känns annorlunda. Det vi tvingas se hända med både Jonna Lundell och Maria Montazami i ett och samma avsnitt vittnar om att TV4 lättat på de tyglar som så länge gjort Fångarna på fortet till en fullträff för hela familjen.

Jonna, som deltagit flera gånger i programmet, verkar även hon uppleva att produktionen tappat fästet: 

– De borde se över vad som faktiskt är bra TV. Jag förstår att det här blev en stor grej och att det ger fler tittare. Men någonstans måste man förstå att jag är en person också och att det här på riktigt har traumatiserat mig, säger hon till Aftonbladet.

Premiären av "Fångarna på fortet" 2023 får en onekligen att undra vad TV4 är beredda att göra för att skapa chock-TV som lockar uppmärksamhet. I nästa avsnitt får vi se programmet stå för skandalomsusade Margaux Dietz comeback i TV-Sverige. Mig veterligen har de inte kommunicerat ut någon tankebana bakom det beslutet. 

Att TV4 har dragit igång en besparingsplan som bekostat tittarna de kommande säsongerna av både Let's Dance och Talang får en att undra vilket som blir nästa offer i tablån att skördas av kanalen. Om syftet är att pausa produktioner för att se över innehållet är det läge att göra detsamma med med Fångarna på fortet. I synnerhet om de vill att man ska fortsätta bänka hela familjen framför sändningarna.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL