Transfobiska skämt fick AI-genererad Seinfeld-serie bannlyst från Twitch

Transfobiska skämt fick AI-genererad Seinfeld-serie bannlyst från Twitch

Emil Oscar Rasmussen
08 februari 2023 kl. 16:02

Jämförde transsexualitet med psykisk ohälsa

En AI-genererad dygnet-runt-ripoff av "Seinfeld" hamnade i trubbel häromdagen när huvudkaraktären blev lite väl frispråkig och började yttra transfobiska skämt. Något som fick kanalen bannlyst från streamingplattformen Twitch.

Artificiell intelligens (AI) är samtalsämnet på allas läppar. ChatGPT har tagit världen med storm och konkurrerande tjänster från Microsoft och Google har gett ämnet ett ytterligare uppsving. Trots den imponerande kapaciteten hos dagens AI, tycks det vara en bit kvar innan robotarna tar över underhållningsbranschen.

Filmtopp uppmanade exempelvis ChatGPT att skriva en hårdkokt Quentin Tarantino-film, vilket, efter några försök, resulterade i en ytterst medioker pitch. Det kunde dock varit betydligt värre än vad Filmtopp bjöds på i form av AI-genererad underhållning. Den kunde exempelvis ha bestämt sig för att hosta ur sig något rent kränkande – vilket är precis vad som hände i en Seinfeld-ripoff på streamingplattformen Twitch.

Transfobiska skämt fick AI-genererad Seinfeld-serie bannlyst från Twitch
Foto: NBC.

AI:ns transfobi fick Twitch att banna Seinfeld-serien

Sedan en tid tillbaka har man kunnat besöka Twitch-kanalen Watchmeforever för att följa en dygnet-runt-stream av ett ändlöst, Seinfeld-liknande avsnitt med titeln "Nothing Forever", vars innehåll genereras med hjälp av AI. 

Trots karaktärer som då och då försvinner ut i tomma intet eller går genom väggar och en mestadels avsaknad av handling, har streamen lockat tusentals tittare. Besöker man kanalen just nu möts man dock av ett meddelande som säger att den är "tillfälligt otillgänglig på grund av brott mot Twitchs communityriktlinjer eller användarvillkor".

Anledningen till detta beror på att AI:n för några dagar genererade minst sagt tvivelaktiga skämt, som levererades av seriens Jerry Seinfeld-kopia som del av hans ståupprutin. Snutten som fick Watchmeforever avstängd i 14 dagar innehöll bland annat transfobiska skämt.

– Jag funderar på att göra ett skämt om att det egentligen är en mentalsjukdom att vara transsexuell, säger karaktären. Eller något om hur transsexuella förgör samhället, lägger han till lite senare.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL