9 roliga fakta om "Seinfeld" (1989-1998)

9 roliga fakta om "Seinfeld" (1989-1998)

Axel Diedrichs
Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 08:07 | Publicerad 15 oktober 2015 kl. 18:10

Filmtopp minns "Seinfeld" med härlig trivia!

I år är det 29 år sedan den legendariska sit-comserien Seinfeld hade premiär. Serien är en av USA:s mest populära någonsin, och det sista avsnittet hade ett tittarrekord på 76 miljoner amerikaner.

9 roliga fakta om "Seinfeld" (1989-1998)
Foto: NBC

Titta tillbaka på "Seinfeld" med 9 roliga fakta om serien.

9 roliga fakta om "Seinfeld" (1989-1998)
Foto: NBC

9. När Kramer blev mer populär blev hans applåder så stora att regissörerna irriterade sig och fick lugna publiken. Anledningen till att de störde sig på det utdragna jublet var att det förstörde scenernas tempo.

8. Totalt gjordes det 180 avsnitt över 9 säsonger och Jerry Seinfeld tackade nej till att göra en tionde säsong. NBC erbjöd Seinfeld 110 miljoner dollar för en extra säsong.

7. Det var känt att Seinfelds medskparare, Larry David (Curb Your Enthusiasm), införde policyn "no hugging, no learning" vilket innebar att serien var tvungen att undvika moraliska läxor. Karaktärerna skulle alltså inte lära sig av sina misstag och bli bättre människor.

6. Michael Costanza, Seinfelds vän som karaktären George Costanza bygger på, stämde Seinfeld, NBC och Larry David på 100 miljoner dollar för intrång av privatliv. Fallet lades ned.

5. I serien säger Jerry till sin granne och ärkerival Newman: "Hello, Newman" 16 gånger totalt under hela seriens gång.

4. År 1993 spelade den ikoniska regissören Steven Spielberg in Schindler's List. Spielberg berättade att han kunde bli deprimerad av filminspelningen och att han då kollade på Seinfeld för att muntra upp sig. I serien finns det ett avsnitt som kretsar kring just Schindler's List.

9 roliga fakta om "Seinfeld" (1989-1998)
Foto: NBC

3. Innan serien skulle ha premiär frågade Seinfeld sin kollega Jason Alexander (George) ifall han trodde de skulle göra succé och Alexander svarade: " We don't have a chance". På frågan om varför, svarade Alexander: "Because the audience for this show is me, and I don't watch TV.".

2. David var ofta hetsig på möten med NBC och brukade säga nej åt vad de än föreslog. Detta resulterade i att han efter ett tag blev portad från att gå på fler möten.

1. Seinfeld inspirerades av The Beatles till att avsluta serien efter 9 säsonger eftersom bandet lade av efter 9 år.

Alla avsnitt av "Seinfeld" finns tillgängliga på Viaplay Sverige. Om du gillar Seinfeld kan vi tipsa om "It's Always Sunny in Philadelphia" som ofta beskrivs som en modern version av "Seinfeld".

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL