Tom Cruise och John Travolta gör rockopera om scientologin

Tom Cruise och John Travolta gör rockopera om scientologin

Filmtopp
Uppdaterad 01 april 2024 kl. 09:04 | Publicerad 01 april 2023 kl. 07:04

Ska skildra historien om den intergalaktiska ledaren Xenu och mannen som ledde kuppen mot honom

John Travolta och Tom Cruise slår sig samman för att göra rockoperan "Scientology! That's What It's Good for". Det blir Travoltas första musikal sedan "Hairspray" och Tom Cruises första någonsin.

Under 70-talet slog John Travolta genom stort i rollen som Tony Manero i Saturday Night Fever (1977) och året därefter cementerade han sin status som superstjärna med musikalen Grease (1978). Därefter har vi fått höra honom sjunga titt som tätt på vita duken, men nu är det 16 år sedan sist och då i hyllade Hairspray (2007).

Tom Cruise slog igenom några år efter Travolta men har än så långe varit relativt hemlighetsfull med sina musikaliska ambitioner – fram tills nu. Enligt flera amerikanska medier ryktas det om att Tompa – tillsammans med John Travolta – arbetar på en rockopera som baseras på scientologins skrifter.

Oblivion
Tom Cruise i sci-fi-filmen Oblivion. Foto: Universal Pictures

Ska lägga grunden för en trilogi

Scientology! That's What it's Good for beskrivs som ett ambitiöst projekt som hämtar inspiration från musikaler som Rocky Horror Picture Show (1975), Tommy (1975) och Little Shop of Horrors (1986). Enligt uppgifter ska filmen göras med scientologikyrkans välsignelse med förhoppningarna att lägga grunden för en trilogi. Tidigare har vi kunnat rapportera att Tom Cruise ska spela in en film i rymden, något Hollywood Babylon skriver inte är en slump.

– Tanken är att spela in två filmer i samma veva. Dels den offentligt planerade filmen, men också några av actionseksvenserna för scientologifilmen. Det är den typen av strategiskt arbete som inom scientologin brukar kallas för "Xenus tvåstegsmanöver", säger en källa till tidningen.

Både Tom Cruise och John Travolta har varit medlemmar av scientologikyrkan i decennier, något som under åren har genererat sin beskärda del av skvaller och kontroverser. 2005 släpptes South Park-avsnittet "Trapped in the Closet" där seriens upphovsmän, Trey Parker och Matt Stone, skämtade om stjärnornas tro. Sångaren och skådespelaren Isaac Hayes, som tidigare gjorde rösten till karaktären Chief, lämnade därefter serien eftersom han ansåg att avsnittet drev om hans religion.

Tom Cruise i Trapped in the Closet som drev om Scientologin
I South Park-avsnittet Trapped in the Closet drevs det om Tom Cruise och John Travolta. Foto: Comedy Central

Hemliga läran läcktes online

Scientologirörelsen grundades av science fiction-författaren L. Ron Hubbard och klassas i dag som en av världens största sekter. En del av rörelsens konceptet har tidigare varit att dess medlemmar gradvis får ta del av lärans skrifter i takt med att de bedöms vara redo för detta. Men efter att den hemliga läran läcktes online i mitten av 2000-talet har scientologins ordförande, David Miscavige, fått ta något av ett nytag. Scientology! That's What it's Good for sägs vara ett sätt att "rentvätta" scientologin och återta kontrollen över informationsspridningen.

Battleship Earth
John Travolta i scientologifilmen Battlefield Earth. Foto: Warner Bros.

John Travolta uppges spela Xenu

Enligt den läckta läran fanns för 75 miljoner år sedan en intergalaktisk härskare vid namn Xenu, som bestämde sig för att återta kontrollen över den människoliknande befolkningen han styrde över. Detta genom att förlama dem och sedan frakta dem till Jorden (eller Teegeeack, som vår planet hette då) med ett imponerande rymdskepp. När de dog skickades deras själar till stora biografer där de fick se informationsfilmer som planterade falska minnen om deras förflutna. Därefter skickades dessa själar tillbaka för att planteras tillbaka i "människorna" på jorden. Xenu störtades senare i ett uppror av hans närmaste män.

Enligt uppgifter ska John Travolta spela Xenu och Tom Cruise en av de generaler som ledde kuppen mot den store ledaren.

När "Scientology! That's What It's Good for" har premiär är i dagsläget inte klart, men produktionen förväntas inledas nästa år.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL