TIPS: Årets hittills bästa serier – Filmtopps favoriter

TIPS: Årets hittills bästa serier – Filmtopps favoriter

Emil Oscar Rasmussen
03 juli 2024 kl. 20:00

Serierna från årets första halva du inte får missa

Halvvägs genom 2024 synar Filmtopp vilka serier som är de bästa hittills i år. Nedan hittar du Filmtopps topprankade favoriter.

Drygt halva året har passerat och det är hög tid att ta ett steg tillbaka för att uppskatta allt sevärt vi fått se under de första sex månaderna 2024. Häromdagen kikade vi på årets hittills bästa filmer och nu är det dags att göra detsamma med tv-serier.

I skrivande stund har Filmtopp delat ut ett högt betyg (4 eller 5) till över 30 olika titlar, men av dessa är det endast två som fått full pott. Vi inleder listan med dem, innan vi följer upp med några serier som varit snuddande nära en 5:a i betyg.

Årets hittills bästa serier – enligt Filmopp

Presumed Innocent
Foto: Apple TV+

Presumed Innocent (säsong 1) – Apple TV+

Den senaste serien att tilldelas Filmtopps högsta betyg är dramathrillern Presumed Innocent Apple TV+. Här får vi se Jake Gyllenhaal i högform när han spelar huvudrollen i serien som är baserad på filmen med samma namn från 1990.

Handlingen kretsar kring åklagaren Rusty (Gyllenhaal) som anklagas för mordet på en kollega. Händelsen skakar om åklagarmyndigheten och nu undrar övriga kollegor, vänner och familj alla samma sak – är Rusty skyldig till mordet?

Recension: Presumed Innocent

TIPS: Årets hittills bästa serier – Filmtopps favoriter
Foto: Netflix.

Baby Reindeer (säsong 1) – Netflix

Det var årets hittills största snackis Baby Reindeer som den första 5:an av Filmtopp 2024. Den aningen oväntade succén är minst sagt uppfriskande med tanke på att det är en relativt smal serie som konkurrerar med blockbuster-stora satsningar, spinoffs, prequels, uppföljare och allt vad det heter inom redan etablerade franchises. Baby Reindeer är ett tydligt bevis på att det fortfarande lönar sig att berätta originella historier.

I Baby Reindeer får vi följa den misslyckade komikern och bartendern Donny (Richard Gadd) som en dag bestämmer sig för att bjuda den luspanka och sorgsna kunden Marta (Jessica Gunning) på en kopp te. Den till synes oskyldiga och vänliga gesten blir starten på en mörk historia som leder till att Marta nästlar sig allt djupare in i hans liv, samtidigt som trauman från hans förflutna rivs upp.

Recension: Baby Reindeer

TIPS: Årets hittills bästa serier – Filmtopps favoriter
Foto: Disney+

Fler serier som uppskattats av Filmtopp 2024

Det är som sagt inga fler än de två ovan listade titlarna som tilldelats Filmtopps högsta betyg (ännu), men det finns ytterligare några serier som ändå förtjänar ett extra omnämnande. Det är bl.a. serier som på ett eller annat sätt stuckit ut med sina imponerande produktioner eller lokal titlar som överraskat.

I den förstnämnda kategorin är Shōgun (Disney+) och Masters of the Air (Apple TV+) två serier som har utmärkt sig. Båda serierna håller absolut högsta klass när det kommer till produktionsvärde och hade mycket väl kunnat fått 5:or i betyg om recensenterna varit på en gnutta givmildare humör i samband med skrivandet av recensionerna.

På den svenska streamingmarknaden serier som Allt och Eva (Viaplay) och Smärtpunkten (SVT Play) exempel som vi tycker utmärker sig som högkvalitativa svenska serier.

Urval av Filmtopps övriga favoritserier hittills i år:

 • Shōgun (säsong 1) – Disney+
 • Hazbin Hotel (säsong 1) – Prime Video
 • Masters of the Air (säsong 1) – Apple TV+
 • Expats (säsong 1) – Prime Video
 • The Gentlemen (säsong 1) – Netflix
 • Franklin (säsong 1) – Apple TV+
 • Smärtpunkten (säsong 1) – SVT Play
 • Allt och Eva (säsong 1) – Viaplay
 • Hacks (säsong 3) – Max
 • The Tattooist of Auschwitz (säsong 1) – SkyShowtime
 • The Boys (säsong 4) – Prime Video
 • Threesome (säsong 2) – SVT Play

Besök Filmtopps lista över de bästa serierna 2024 för en mer djupgående artikel om alla serier som fått ett högt betyg under året.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL