TIPS: Årets 5 tveklöst bästa filmer hittills

TIPS: Årets 5 tveklöst bästa filmer hittills

Axel Diedrichs
30 juni 2024 kl. 17:55

Filmtopp serverar dig grädden på moset

Är du trött på halvbra, bra och till och med väldigt bra? Filmtopp ger dig här de 5 bästa filmerna 2024, som alla är mästerliga på sina sätt.

Furiosa: A Mad Max Saga (2024)
Foto: Warner Bros.

Furiosa: A Mad Max Saga

George Miller gör det igen, nästan 10 år efter succén med Mad Max: Fury Road (2015). Furiosa är, precis som sin föregångare, action när den är som allra bäst. Filmen berättar bakgrundshistorien till hur Furiosa (denna gången spelad av Anya Taylor-Joy) blev den hon är i Fury Road (där spelad av Charlize Theron). Galenskaperna är, tror det eller ej, ännu fler i Furiosa och på många sätt är den också råare en Fury Road. Trots en lite väl krokig handling är det här en riktigt, riktigt vass film som underhåller på alla plan och ser otroligt läcker ut. Vad mer kan man begära?

TIPS: Årets 5 tveklöst bästa filmer hittills
Foto: UIP.

The Fall Guy

En olycka tvingar stuntmannen Colt (Ryan Gosling) att pensionera sig från sitt älskade, riskfyllda yrke. Samtidigt distanserar han sig från sin kärlek, den blivande filmregissören Jody (Emily Blunt). Ett år senare, när stjärnan Colt brukade göra stunts för försvinner från Jodys filminspelning, får han chansen att återuppta sin karriär och kanske även sitt förhållande med Jody. Men först måste han hitta den försvunne stjärnan. The Fall Guy ger oss gott med action på högsta nivå och är en vacker hyllning till några av filmindustrins bortglömda hjältar.

TIPS: Årets 5 tveklöst bästa filmer hittills
Foto: A24.

Civil War

En av de bästa filmerna 2024 är utan tvekan Alex Garlands Civil War, med Kirsten Dunst i huvudrollen som journalisten och krigsfotografen Lee. I filmen – som utspelar sig i en nära framtid där USA förvandlats till en diktatur och ett fullskaligt inbördeskrig har brutit ut – måste Lee och hennes kollega ta sig till Washington för en exklusiv intervju med presidenten. Men det är ett uppdrag de tar sig an med livet som insats.

Foto: Warner Bros.

 

Dune: Part Two

I uppföljaren till Dune har hantverket har gått från utmärkt till revolutionerande och berättelsen har äntligen hittat sitt hjärta – men också sin faktiska konflikt, allt i Paul (Timothée Chalamet) och Chanis (Zendaya) relation. Ökenfolket fremennerna ser honom som sin Messias, "Mahdi", hans mamma (Rebecca Ferguson) som den perfekta spelpjäsen och han själv som varken eller. Åtminstone säger han så, men vi tittare förstår att ett Messiaskomplex stundar, liksom visioner om död.

TIPS: Årets 5 tveklöst bästa filmer hittills
Foto: Disney.

All of Us Strangers

Den ensamstående TV-manusförfattaren Adam (Andrew Scott) lever ett tillbakadraget och ganska ensamt liv i London. När han möter sin berusade granne Harry (Paul Mescal) inleds en passionerad relation. Adam får också visioner av sina avlidna föräldrar, spelade av Jamie Bell och Claire Foy, och återupplever stunder från sitt förflutna i sitt gamla barndomshem.

Fler tips på titlar som ingjuter liv i sommaren

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL