Vi har sett I brändernas spår – SVT:s nya satsning med Anders Lundin

Vi har sett I brändernas spår – SVT:s nya satsning med Anders Lundin

  • SVT Play
Moa  Andersson
16 november 2023 kl. 15:11

Anders Lundin som programledare för I brändernas spår – solklart val av SVT

I en värld med varmare klimat riskerar skogsbränderna att komma allt tätare och orsaka större skador. Anders Lundin besöker branddrabbade platser och träffar människor som vet vad elden orsakar.

I dag är det premiär för SVT:s nya satsning I brändernas spår med Anders Lundin som programledare. Han besöker branddrabbade platser i Sverige och Australien och träffar människor som vet vad elden orsakar i form av förstörelse, men också av nytt liv.

– Eld, en fruktansvärd kraft som förstöra, ödelägga, men också vara själva förutsättningen för liv, berättar Anders.

Joachim Strengbom i I brändernas spår
Joachim Strengbom och Anders Lundin. Foto: SVT

Joachim Strengbom om skogsbränderna: "Finns en fascination av det vilda"

I det första avsnittet ligger fokuset på branden i Västmanland 2014 och de våldsamma bränderna i Australien 2020 som fick stor medial uppmärksamhet runt om i världen. Båda bränderna är katastrofer som fick allvarliga konsekvenser för djurlivet.

Under avsnittet får vi bland annat följa med och se hur veterinärerna på ett djursjukhus i Australien arbetar med de djur som skadats till följd av bränderna. Men även vad Joachim Strengbom, docent vid institutionen för ekologi, har att säga om skogsbränder. Joachim arbetar vid Sveriges Lantbruksuniversitet och forskar bland annat på hur skogsbränder påverkar ekosystem. 

– Man ska vara ödmjuk, det är hemskt om egendom och framförallt liv går förlorat, det ska man ha respekt för. Men det finns någon fascination av det vilda som vi människor på något sätt inte kan tämja på något sätt och den förändring som det faktiskt skapar, säger Joachim Strengbom.

Anders Lundin på ett djursjukhus i Australien
Anders Lundin besöker ett djursjukhus i Australien. Foto: SVT

Anders Lundin är ett solklart val av programledare

I en värld med varmare klimat riskerar skogsbränderna att komma allt tätare och orsaka större skador. Samtidigt är elden en förutsättning för många djur- och växtarter. I Sverige har skogsbränderna minskat de senaste 150 åren och på många håll skulle naturen må bra av mer bränder. Men vad menas då med det här – kan naturen verkligen må bra av bränder? Detta ska vi få lära oss mer om i serien I brändernas spår

Anders Lundin känns som ett solklart val av programledare för ett program som detta med en lång karriär inom branschen, med bakgrund som lärare i samhällskunskap och geografi. Sammantaget kommer vi få följa med Lundin i brändernas spår under fyra veckor med ett nytt avsnitt varje torsdag.

"I brändernas spår" kan du redan nu se på SVT Play och kl. 21.00 på SVT1. 

NÄSTA ARTIKEL