Här är Anders Lundins nya program på SVT

Här är Anders Lundins nya program på SVT

  • SVT Play
Emil Oscar Rasmussen
11 november 2023 kl. 17:00

Leder nytt naturprogram

Snart är det premiär för naturserien "I brändernas spår" på SVT och SVT Play. Den folkkäre programledaren Anders Lundin leder programmet.

Anders Lundin guidar tittarna i en ny svensk naturserie med klimatförändringar i fokus. Specifikt är det skogsbränder och deras växande utbredning i takt med att planeten blir varmare. Samtidigt speglar inte nödvändigtvis den svenska utvecklingen av skogsbränder den globala trenden. Lundin går på djupet i ämnet över fyra avsnitt på 50 minuter vardera.

Här är Anders Lundins nya program på SVT
Foto: SVT.

I brändernas spår med Anders Lundin – premiär den 16 november

Det nya programmet har premiär på SVT1 och SVT Play den 16 november. Du kan streama det första avsnittet på SVT Play från och med 02.00 på premiärdagen och det visas i SVT1 med start kl. 21.00.

SVT beskriver "I brändernas spår" såhär:

I en värld med varmare klimat riskerar skogsbränderna att komma allt tätare och orsaka större skador. Samtidigt är elden en förutsättning för många djur- och växtarter. I Sverige har skogsbränderna minskat de senaste 150 åren och på många håll skulle naturen må bra av mer bränder. Anders Lundin besöker branddrabbade platser i Sverige och Australien och träffar människor som vet vad elden orsakar i form av förstörelse men också av nytt liv.

Under naturseriens första avsnitt riktar Anders Lundin fokus mot branden i Västmanland 2014, och de våldsamma bränderna i Australien 2020 – två katastrofer som fick allvarliga konsekvenser för djurlivet.

Det andra avsnittet följer Lundin arbetet med att rädda de djurarter som hotas av utrotning i Australien, såsom koalan, och hoppet om att det finns en väg tillbaka från katastrofen.

I avsnitt tre riktar Lundin strålkastaren mot "den goda branden", den typen som faktiskt kan gynna den biologiska mångfalden, och det faktum att det för den sakens skull brinner för lite i svenska skogar.

Det fjärde och avslutande avsnittet blickar framåt och synar konsekvenserna av ett varmare klimat som leder till mer frekventa bränder.

Ett nytt avsnitt av "I brändernas spår" kommer varje torsdag mellan 16 november till 7 december.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL