6 juni 2024 – allt du behöver veta om SVT:s nationaldagsfirande på Skansen

6 juni 2024 – allt du behöver veta om SVT:s nationaldagsfirande på Skansen

  • SVT Play
Sofie Landgren
06 juni 2024 kl. 07:00

Traditionsenligt firande i SVT

På plats vid Sollidenscenen är Kungafamiljen och andra hedersgäster, och programledarna Anne Lundberg och Micke Leijnegard leder svenska folket genom kvällen. Det bjuds på musik, högtidstal, nationalsång och – förhoppningsvis – bra väder.

Nationaldagen i SVT 2024
Cherrie, Albin Lee Meldau. Foto: United Stage / Sony Music Sweden / SVT.

Allt du behöver veta om SVT:s nationaldagsfirande på Skansen

SVT firar som traditionen bjuder nationaldagen 6 juni med en sändning från Skansen. På plats vid Sollidenscenen är Kungafamiljen och andra hedersgäster, och programledarna Anne Lundberg och Micke Leijnegard leder svenska folket genom kvällen.

– Äntligen är den svenska sommaren här igen, som vi har längtat. Och det är en ynnest att återigen traditionsenligt få välkomna den på Sollidenscenen på Skansen den 6 juni, tillsammans med Micke Leijnegard och hela svenska folket, säger Anne Lundberg i ett pressmeddelande via SVT.

– Det känns bättre än någonsin att få leda sändningen i SVT tillsammans med Anne Lundberg. Jag har alltid sett Sverige som ett kompromissernas land; oändliga förhandlingar och massor av kaffe. Fika och fred, vad kan vara bättre att fira just nu, säger Micke Leijnegard i ett pressmeddelande via SVT.

Sveriges nationaldag i SVT 2024
Maja Frydén, The Real Group, Uno Svenningsson. Foto: Lanna Olsson, Matilda Hallander, Pär Wickholm / SVT.

Musik, högtidstal, nationalsång och – förhoppningsvis – bra väder

Sedan slutet av 1980-talet har SVT sänt nationaldagsfirandet på Skansen, där den kungliga familjen tillsammans med bland andra partiledare och ambassadörer är hedersgäster.

I år intas Sollidenscenen på Skansen av Maja Frydén, Uno Svenningsson, The Real group, Cherrie, Albin Lee Meldau och Täby församlings körskola. De ackompanjeras av Arméns Musikkår och Marika Willstedts husband och det bjuds på musik av bland annat kompositörerna Georg Riedel och Max Martin. Kungafamiljen anländer i kortege med häst och vagn, det blir högtidstal av kungen, flagghissning, fanutdelning och nationalsång. Kvällen avslutas med tapto från Logården på Slottet.

Sändningen startar torsdag 6 juni kl. 20.00 i SVT1 och på SVT Play. Programmet sänds samtidigt syntolkat i SVT24.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL