Bruno och Meas hus i Husdrömmar

Premiär för ny säsong av Husdrömmar – så var första avsnittet

  • SVT Play
29 januari 2024 kl. 14:01

Gert och Anne gör återbesök hos tidigare drömmare i Husdrömmar säsong 11

"Husdrömmar" är tillbaka för att visa upp drömmare som tar sig an att bygga sina drömhus. Men i första avsnittet besöker Anne och Gert gamla bekantingar från tidigare i programmet, för att se hur det går för dem. Självklart utlovas även nya spännande byggen för resten av säsongen.

I säsongens första avsnitt av Husdrömmar får vi träffa tidigare husdrömmare och se hur deras projekt har gått. Vissa har förverkligat sina drömmar och lever nu i deras unikt designade hem, medan andra inte riktigt har hunnit färdigt ännu och fortfarande har lite polering att göra.

 

Det finns också de som har byggt färdigt men sedan sålt huset för att börja om på nytt med ett annat projekt. Programledarna Gert Wingårdh och Anne Lundberg hälsar på några av de fullbordade projekten och ser om drömmarna har lyckats göra allt de ville med huset.

Ler- och halmhuset i Husdrömmar
Erik och Laura förseglade sina husväggar med lera. Foto: SVT.

Det runda ler- och halmhuset

Erik och Laura började bygga sitt drömhus redan 2017 och under 2021 var projektet i full rulle när vi fick träffa dem i Husdrömmar. Deras plan på att bygga upp fasaden med hjälp av lera och sedan isolera väggarna med halm verkar ha gått vägen när Gert nu hälsar på dem. Huset ser äntligen ut som ett hem och är vackert dekorerat med både nytt och gammalt inuti.

Huset får energi från solcellerna paret har installerat och de har även ett unikt ventilationssystem som Gert blir nyfiken på. Termitventialtionen som de kallar det är baserad på hur termiter ventilerar sina stackar. Vad de har gjort är att gräva ned ett långt rör i marken som går från en ventilation utomhus tillbaka in i lerhuset. Marken värmer upp luften på vägen som sedan pumpas ut i huset i form av uppvärm fräsch luft.

Öppna väggar öppnar upp rummen
De inbyggda bokkhyllorna öppnar upp rummen hos Bruno och Mea. Foto: SVT.

 

Huset på gödselplattan är färdigbyggt

Anne hälsar på Bruno och Mea som förra året började bygga ett litet hus på en gammal gödselplatta. När hon ser huset nu igen blir hon genast imponerad av slutresultatet. Huset må vara litet, men på grund av de många öppna väggarna som de har gjort till bokhyllor känns rummen öppna med solljus från alla väderstreck.

I slutet av avsnittet lovar Anne och Gert att det kommer att komma många nya spännande drömhus den här säsongen. Bland annat har en familj köpt flera små hus i Dalarna som de vill göra om till en ny släktgård. Ett mentalsjukhus kommer också att byggas om till ett kollektiv och många fler drömmare kommer att visa upp sina drömprojekt.

"Husdrömmar" har premiär den 29 januari på SVT och SVT Play. Mer tv- och realitynyheter hittar du på Realitytopp.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL