Shazam! Fury of the gods

Svenskens superhjältefilm sämst någonsin – floppen ett faktum för Shazam 2

Emil Oscar Rasmussen
16 maj 2023 kl. 15:05

Bedrövliga siffror för Shazam! Fury of the Gods

Svenskregisserade "Shazam! Fury of the Gods" är den DC Comics-film inom DCEU (DC Extended Universe) som presterat sämst någonsin på bio – men det är knappast David F. Sandberg som kan klandras för det usla resultatet.

När "Shazam!" gick upp på bio 2019 överraskade den många positivt. Filmen spelade in sin budget många gånger om och en uppföljare fick snabbt grönt ljus. Nästa kapitel i Shazam-sagan, Shazam! Fury of the Gods, hade biopremiär tidigare i år och den har inte levererat i närheten på samma nivå som sin föregångare. Faktum är att den till och med kan klassas som den största biofloppen någonsin inom DCEU (DC Extended Universe). Till DCEU tillhör majoriteten av de DC Comics-filmer som har producerat sedan Man of Steel (2013).

Svenske regissören David F. Sandberg regisserade båda Shazam-filmerna som handlar om den unge pojken Billy Batson, som med orden "Shazam!" förvandlas till superhjälten med just det namnet. Trots framgångarna med den första filmen lyckades Sandbergs uppföljare alltså inte leva upp till förväntningarna.

Shazam! Fury of the Gods
Foto: Warner Bros.

Shazam 2 sämsta DCEU-filmen hittills

Faktum är att "Shazam 2" har presterat så dåligt under sitt biofönster att den kan klassas som den ekonomiskt sämsta inom hela DCEU-franchisen. Enligt The Directs siffror har Shazam! Fury of the Gods endast spelat in dryga 130 miljoner dollar, vilket ska vara sämre än alla andra DCEU filmer.

För att sätta siffrorna i perspektiv har filmens budget rapporterats ligga på 125 miljoner dollar och till och med filmer som Wonder Woman 1984 (2020) och The Suicide Squad (2021), som släpptes simultant på bio och streaming till följd av pandemin, ska ha presterat bättre.

Sandberg kan inte klandras för floppen

David F. Sandbergs roll som regissör för filmen gör naturligtvis att många blickar riktas mot honom i och med floppen, men det katastrofala resultatet för filmen hade sannolikt varit oundvikligt oavsett vem som satt i registolen.

En stor anledning till floppen beror på att filmen hamnade i skarven mellan DC:s strategier. Shazam! Fury of the Gods hade premiär efter att DC Studios gett över tyglarna för filmuniversumet till James Gunn och Peter Safran och nystarten som nu rullar igång på allvar. Den redan bristande kopplingen till övriga DCEU blev därför ännu större innan premiären och det har varit svårt att klassa den som en genuin del av DC-franchisen.

Något som spädde på filmens irrelevans ytterligare var att Black Adam (2022), med Dwayne Johnson, misslyckades med att skapa någon som helst koppling till Shazam-filmerna – detta trots att då två karaktärerna är varandras huvudsakliga antagonister.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL