James Gunn lovar att rädda DC från att vara lika f*cked up som tidigare

James Gunn lovar att rädda DC från att vara lika "f*cked up" som tidigare

Emil Oscar Rasmussen
02 februari 2023 kl. 14:02

Gunn och Safran prestenterar sin plan för att styra upp DC

James Gunn och Peter Safran är de två männen som för DC Comics filmuniversum framåt – och de har pratat om sina strategier för hur DC ska bli att räkna med på allvar igen.

Trots en del sporadiska succéer är det ingen hemlighet att det är Marvel Studios som dominerat i film- och serievärlden med sina projekt. DC Studios har som sagt också sina framgångar, men de har varvats med betydligt fler floppar och avsaknaden av en plan på samma sätt som Marvel.

För att en gång för alla kunna förvandla guldgruvan av källmaterial från DC Comics till något riktigt storartat anlitades James Gunn och Peter Safran som överhuvuden för DC Studios. Safran har tidigare arbetat som producent för flera av DC:s filmer och Gunn har varit framgångsrik med projekt med både Marvel och DC (Guardians of the Galaxy, Peacemaker).

Duon tog över på DC Studios i oktober 2022 och började omedelbart fila på en övergripande plan för vad de nu benämner som "DCU". Detta inkludera avslutade samarbeten (kanske mest anmärkningsvärt med Henry Cavill som Superman) och anställandet av att gäng namnkunniga manusförfattare som gemensamt skulle komma på en handlingsplan som kommande filmer, serier och tv-spel ska följa.

Allt detta för att slutligen kunna göra DC Studios arbete mer enhetligt och inte lika "f*cked up" som tidigare, som Gunn uttrycker det.

Henry Cavill som Superman
Henry Cavill tvingas tacka för sig som Superman. Foto: Warner Bros.

Så ska James Gunn rädda DC Studios från att vara "f*cked up"

Under ett pressevent i måndags, som tog plats på Warner Bros. studioområde i Burbank, Kalifornien, presenterade Gunn och Safran de tio första projekten inom nya DCU och de öppnade även upp om sin strategi för det mångåriga arbetet som väntar.

Under pressträffen höll Gunn inte igen i kritiken av DC Studios tidigare arbete.

– Som alla här antagligen vet är DC:s historia ganska strulig, det var f*cked up, sa Gunn, enligt Variety.

Den uppmärksammade filmskaparen betonar studios spretiga strategi med projekt utan koppling till varandra och problematiska produktioner med omstarter som exempel på vad han menar.

Gunn och Safran därför en tydlig strategi för att undvika att göra samma misstag framöver. Deras filosofi inkluderar bland annat ett större fokus på manusförfattarnas arbete (försummelsen av dem är vad som lett till sämre kvalitet på filmer i allmänhet de senaste åren, enligt Gunn), att inte stressa fram projekt och särskilja sig från den typen av berättelser som Marvel pumpar ut som på löpande band.

Det sistnämnda säger duon inte uttryckligen, men det är svårt att tolka deras ord på något annorlunda sätt.

– Man kan inte berätta samma "god mot ond, enorm sak i skyn, de goda vinner"-handling igen. Man måste berätta historier som mer moraliskt komplexa. Man måste berätta historier som inte bara låtsas vara av olika genrer men som faktiskt är olika genrer, förklarar Gunn.

Även om det på pappret ser ut som om DC Studios kommer försöka efterlikna Marvels framgångskoncept, så ser vi åtminstone ut att kunna vänta oss något med en annan ton än vad konkurrenten erbjuder.

De första projekten inom nya DCU har redan börjat produceras och en kommande Superman-film har fått ett premiärdatum sommaren 2025. Här hittar du alla de nya titlar som har annonserats.

Mer läsning:

 

NÄSTA ARTIKEL