STREJKEN ÖVER – Stjärnorna firar: ”Vi gjorde det!”

STREJKEN ÖVER – Stjärnorna firar: ”Vi gjorde det!”

Emil Oscar Rasmussen
09 november 2023 kl. 09:11

Skådespelarna redo att jobba igen

Den historiskt långa skådespelarstrejken i Hollywood har nått sitt slut. Efter 118 dagars strejkande lyfts arbetsstoppet. Branschen reagerar med lättnad.

Snabbversion
  • Skådespelarnas fackförbund SAG-AFTRA har strejkat i 118 dagar – en historiskt lång period.
  • En överenskommelse om ett nytt avtal nåddes under onsdagen och arbetsstoppet är nu avblåst sedan 9.01 svensk tid, den 8 november.
  • SAG-AFTRA ser det nya avtalet som en klar vinst för vad de ville uppnå med strejken.
  • Skådespelarna som nu får återgå till arbete reagerar med glädje, lättnad och iver.

Skådespelarnas fackförbund SAG-AFTRA har efter 118 dagars strejkande – den längsta skådespelarstrejken i Hollywoods historia – nått en överenskommelse med de stora tv- och filmjättarna. Godkännandet av det nya avtalet är än så länge preliminärt och måste röstas igenom de kommande dagarna innan det är definitivt. Det anses dock vara mer av en formalitet och arbetsstoppet lyfts redan i dag, den 9 november, klockan 9.01 svensk tid.

Det förväntas bli en uppstartsperiod på några veckor innan branschen åter är tillbaka till en normal produktionstakt, men redan nu har skådespelare börjat förbereda sig för att återuppta marknadsförandet av sina projekt och kommande inspelningar.

Ivern att få återgå till arbete är påtaglig, vilket inte minst märks på skådespelarnas reaktioner efter att nyheten om en överenskommelse annonserades.

Skådespelarstjärnorna firar att strejken är över: ”Vi gjorde det!”

Många skådespelare var snabbt ute på sociala medier för att kommentera slutet på den rekordlånga strejken. Zac Efron, Alec Baldwin, Octavia Spencer och Jamie Lee Curtis är bara några få av många som har svarat med lättnad och glädje på nyheten. 

SAG-AFTRA-ordförande Fran Drescher (The Nanny) har också uttalat sig och inledde med ett "Vi gjorde det!!!!"

En röd tråd i många av reaktionerna från Hollywoodeliten är en vilja att återuppta inspelningarna av produktioner igen, så snart som möjligt. "Låt oss återgå till arbete", är en fras som upprepas av många.

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Alec Baldwin (@alecbaldwininsta)

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Octavia Spencer (@octaviaspencer)

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Jamie Lee Curtis (@jamieleecurtis)

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Fran Drescher (@officialfrandrescher)

En vinst för skådespelarna

Det nya avtalet presenteras som en solklar vinst från SAG-AFTRA och skådespelarna. I korta drag innebär överenskommelsen förbättrade förutsättningar för skådespelare inom områden som skydd mot AI, höjd minimilön och bättre ersättning från produktioner för streaming. Det gjordes även framsteg gällande pensioner och sjukvårdsförsäkringar. Fackförbundet för skådespelarna uppskattar att avtalet uppgår till ett värde av över 1 miljard dollar.

– Vi har nått fram till ett avtal som möjliggör för SAG-AFTRA-medlemmar inom alla kategorier att bygga hållbara karriärer. Tusentals underhållare i dag och i framtiden kommer att dra nytta av det här arbetet, skriver SAG-AFTRA i ett uttalande.

Meningsskiljaktigheterna kring användande av AI inom branschen var ett av de områden som gjorde att strejken drog ut på tiden. I slutändan menar SAG-AFTRA att de förhandlat fram ett avtal som kommer att "skedda medlemmar från AI-hotet".

NÄSTA ARTIKEL