Filmer och serier som påverkas av skådespelarnas strejk i Hollywood

Filmer och serier som påverkas av skådespelarnas strejk i Hollywood

Axel Diedrichs
Uppdaterad kl. 13:51 | Publicerad 14 juli 2023 kl. 12:16

Flera efterlängtade produktioner i stor fara

Dagen efter att skådespelarnas fackförbund SAG-AFTRA gått ut i strejk vet vi nu mer om vilka filmer och serier vars produktioner påverkas. Bland dem hittar vi "Gladiator 2" och "White Lotus" säsong 3 tillsammans med en rad andra efterlängtade stortitlar.

Under gårdagen blev läget i Hollywood drastiskt försämrat när manusförfattarnas pågående strejk fick förstärkning av skådespelarnas fackförbund SAG-AFTRA. Det som redan var ett utsatt läge är nu på god väg mot en fullständig kris där en mängd emotsedda produktioner helt stoppas. I dag rapporterar flera amerikanska medier om flera av de som ser ut att drabbas hårdast. 

Precis som manusförfattare gjort, kräver nu även skådespelarna högre lägsta löner samt bättre skydd mot AI. På filmfronten kan vi konstatera att en av de mest omtalade produktionerna i världen just nu, Gladiator 2, påverkas av rörelsen i allra högsta grad. Den svenske skådespelaren Alexander Karim som spelar en av rollerna i filmen har sagt till Aktuellt att man vid en strejk inte kommer att kunna göra scener med skådespelare som tillhör det amerikanska facket. 

Bland andra filmer som påverkas av strejken har vi Tim Burtons efterlängtade uppföljare till Beetlejuice med Michael Keaton och den tredje Paddington-filmen. Vad gäller de serier som påverkas hittar vi den tredje säsongen av White Lotus som redan innan skådespelarna hoppade på strejken befann sig i limbo. Likaså påverkas Andor säsong 2, Emily in Paris säsong 4 och en ny Dune-serie med Vikings-stjärnan Travis Fimmel som är tänkt att ha premiär i år.

"Gladiator 2" i limbo under strejken. Foto: Universal Pictures.

Urval av filmer som påverkas av strejken 

Beetlejuice 2

Gladiator 2

Mortal Kombat 2

Paddington in Peru

Heads of State

Wicked Part 1

Speak No Evil (amerikansk remake)

Den tredje säsongen av "The White Lotus" bland de produktioner som stoppas av strejken. Foto: HBO Max.

Urval av serier som påverkas av strejken

Alien

Daredevil: Born Again

Dune: The Sisterhood

White Lotus (säsong 3)

Industry (säsong 3)

Emily in Paris (säsong 4)

Andor (säsong 2)

Stranger Things (säsong 5)

Hacks (säsong 3) 

Cobra Kai (säsong 6)

Yellowjackets (säsong 3) 

Abbott Elementary (säsong 3) 

Unstable (säsong 2)

Loot (säsong 2) 

Billions (säsong 7)

Severance (säsong 2)

Filmer och serier som påverkas av skådespelarnas strejk i Hollywood
Foto: Amazon Prime Video.

Säsong 2 av "Maktens Ringar" och "House of the Dragon" bland de som klarar sig

Det finns de stora produktioner som i dagsläget verkar klara sig från strejken. Den andra säsongen av Maktens Ringar har nyligen blivit färdiginspelad. House of the Dragon klarar sig även den, men av anledningen att den spelas in i Storbritannien och att produktionen är under kontrakt med det brittiska fackförbundet UK union Equity snarare än SAG-AFTRA.

En stor produktion som klarat sig för stunden men som komma att påverkas, beroende på hur länge strejken pågår, är Roland Emmerichs gladiatorserie med Anthony Hopkins, Those About to Die. De hann spela in alla sina scener med skådespelarstjärnan i Italien med en kommande strejk i åtanke.

Filmtopp uppdaterar dig om senaste nytt runt de pågående strejkerna i Hollywood.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL