Brightburn.

Nu skrivs första storfilmen av AI – mitt under Hollywoodstrejken

Filmtopp
Uppdaterad 17 september 2023 kl. 10:45 | Publicerad 16 september 2023 kl. 09:06

En uppföljare till James Gunns superhjältefilm är under utveckling

I Hollywood strejkas det bland annat emot användningen av AI-teknologi. Trots detta ska filmbolaget The H Collective låta en AI skriva manuset till "Brightburn 2".

Sedan början av maj har skådespelare och manusförfattare strejkat på andra sidan Atlanten, vilket orsaker förseningar på nya inspelningar men också färdiginspelade filmer. Exempelvis flyttades Dune: Part Two från november i år till april 2024 eftersom skådespelarna inte vill vara med och marknadsföra det påkostade sci-fi-dramat.

Utöver låg ersättning från streamingtjänsterna protesteras det mot användning av AI-teknik – dels för att ersätta skådespelares utseenden och röster, dels för att användas i manusarbete. Den sista punkten tycks inte vara något som filmstudion The H Collective tar hänsyn till.

Nu skrivs första storfilmen av AI – mitt under Hollywoodstrejken

För fyra år sedan släpptes superhjältefilmen Brightburn, som producerades av James Gunn, skrevs av hans bröder Matt och Brian och hade Elizabeth Banks i huvudrollen. Nu rapporterar Deadline att en uppföljare är på ingång och att den – trots Hollywoodstrejken – kommer att skrivas med hjälp av AI. Det blir enligt uppgifter den första storfilmen som skrivs på det här viset (även om undertecknad har frågat sig om inte detta redan skett på sina håll och kanter).

Sättet som filmen ska använda sig av den omdiskuterade tekniken, säger The H Collectives grundare, Mark Rau och Kent Huang, samt "respektera professionella [manusförfattare] och fans" och "ansvarsfullt förespråka teknologisk integration".

Vad exakt detta innebär framkommer inte, men Rau och Huang menar att de är "fast beslutna" om att "använda teknologin för att bistå, inte överskugga, den oumbärliga mänskliga närvaron i film."

Filmtopp håller dig uppdaterad om "Brightburn 2".

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL