Stolthet & fördom slutar helt annorlunda i USA

Stolthet & fördom slutar helt annorlunda i USA

Uppdaterad kl. 18:02 | Publicerad 21 februari 2022 kl. 18:02
ANNONS
ANNONS

Mer hångel i det amerikanska slutet

Jane Austens "Stolthet och fördom" är en av de mest kända litterära verken genom alla tider, och har filmatiserats flera gånger. Senast var 2005, men visste ni att slutet ni såg förmodligen var helt annorlunda mot det i USA?

I Stolthet och fördom får vi följa familjen Bennet. De består Mr. och Mrs. Bennet samt deras fem döttrar som bor på landsbygden i England under 1800-talet. Framför allt handlar den dock om den nästa äldsta systern Elizabeth, och kärlekshistorian mellan henne och Mr. Darcy.

I filmen från 2005 spelade Keira Knightley och Matthew Macfadyen huvudrollerna. Den blev en riktig framgångssaga, och nominerades bland annat i fyra olika kategorier på Oscarsgalan. Kanske hjälpte det att akademin i USA fick se ett helt annat slut än tittarna i Europa. På biograferna här i Sverige slutade filmen med att Elizabeths far ger sitt samtycke till hennes äktenskap med Darcy. Han klargör sedan att om några andra unga män vill gifta sig med de andra systrarna Mary och Katy så är de mer än välkomna, och förklarar att "I am quite at my leisure". 

Bild på Keira Knightley och Matthew Macfadyen i Stolthet och fördom
Keira Knightley och Matthew Macfadyen i Stolthet och fördom. Foto: Universal Pictures

Men i USA tar inte filmen slut där. I den amerikanska versionen tillkommer en scen, där Elizabeth och Darcy sitter på en terrass under månljuset. Darcy kallar Elizabeth för "Mrs. Darcy" flera gånger i en viskande röst, och paret kysser sedan varandra passionerat. Anledningen till att versionerna skiljer sig åt beror på testpubliken i Nordamerika, som föredrog att filmen avslutades med en kyss.

Stolthet och fördom från 2005 finns att streama hos både Viaplay och Netflix. På bägge streamingtjänsterna har filmen det europeiska slutet. 

Ni som vill se det amerikanska slutet kan se det nedanför, det som europeiska tittare inte fick ta del av börjar ca sju minuter in:

MER LÄSNING:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL