8 otroliga kostymdramer du måste se

8 otroliga kostymdramer du måste se

12 juli 2021 kl. 15:07
ANNONS
ANNONS

Ja, vad är väl en bal på slottet?

Jag älskar kostymdramer. Men inte för att "det var bättre förr" eller för att jag föddes i fel årtusende. Jag älskar kostymdramer för att de visar en tid som vi tack och lov har lämnat bakom oss.

Det är fascinerande att titta på kostymdramer. De långa klänningarna, välpolerade hästvagnarna och de annorlunda sociala koderna. Det tysta flörtandet på avstånd och den passiva aggressiviteten som uppstår när parterna inte förstår varandra. En stor del av konflikterna i kostymdramer grundar sig i just bristen på kommunikation. För hur mycket strunt de än pratar med varandra så säger de egentligen ingenting.

Men sedan kan jag inte sticka under stolen med att en del av fascinationen kring kostymdramer även har att göra med en viss Mr. Darcy och ung James McAvoy i 1800-talskravatt... Här nedan följer en lista på några av mina favoriter inom den fascinerande genren.

Stolthet & fördom (2005)

Jane Austens bästsäljande klassiker och den numera kultförklarade filmatiseringen från 2005. Kiera Knightley som Elizabeth Bennet och Matthew Macfayden - som vi numera ser i den populära serien Succession - som vår älskade Mr. Darcy.

Marie Antoinette (2006)

Sofia Coppolas porträttering av den mytomspunna tårtdrottningen. Blandningen av 1700-talsmode med röda Converse och indieband som The Cure i soundtracket, förstärker verkligen känslan av hur ung Marie Antoinette faktiskt var när hon blev Frankrikes drottning. Ett ovanligt sympatiskt porträtt av en annan svartmålad regent.

Emma. (2020)

En modern och lekfull tolkning av Jane Austens andra klassiker, och Anya Taylor-Joy - som vi känner igen från The Queen's Gambit - i rollen som den unga och ganska dryga Emma.

Little Women (2019)

Greta Gerwigs version av boken som redan har blivit ett antal filmer och serier. Rolig och smart, och väldigt välregisserade bråkscener mellan systrarna.

Anna Karenina (2012)

Lev Tolstojs roman om otrohetsaffärer och överklass i 1800-talets Ryssland. Glömmer aldrig känslostormarna den lämnade efter sig.

Becoming Jane (2007)

En biografisk skildring av Jane Austens liv - och den sista Austen-relaterade filmen på listan, lovar - baserad på brev av författaren själv. Ingen aning om vad som är sant och inte, men nöjer mig med Anne Hathaway som den unga och för tiden okända författaren, och McAvoy i snygg kravatt, såklart.

Jane Eyre (2011)

Charlotte Brontës roman om den unga Jane Eyre som förälskar sig i en man med mörka hemligheter. Ruskigt bra film som jag tyvärr såg lite för tidigt i mitt liv. Har fortfarande lite svårt för Michael Fassbender efter hans obehagliga porträtt.

A Royal Affair (2012)

Mads Mikkelsen och Alicia Vikander i ett kostymdrama om den sinnessjuka kungen Kristian VII och en otrohetsaffär som förändrade Danmark för evigt. Roligt med ett miljöombyte från England till Danmark, trots filmens mindre roliga handling.

MER LÄSNING: Varför görs det inte fler svenska kostymdraman?

Vad tycker du om kostymdramer, och vilka är dina favoriter?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL