Stjärnorna som inte fick spela Patrick Bateman i American Psycho

Stjärnorna som inte fick spela Patrick Bateman i American Psycho

Emil Oscar Rasmussen
28 februari 2024 kl. 20:02

Christian Bale var inte den enda som var på tapeten för den ikoniska rollen

Innan Patrick Bateman blev synonym med Christian Bale fanns det en stor mängd stjärnskådespelare som var aktuella för huvudrollen i "American Psycho".

Christian Bale slog igenom som skådespelare redan som tonåring med filmer som Mio min Mio (1987) och Solens rike (1987), men i början av vuxenlivet haltade karriären fram en aning. Det blev det kraftig ändring på ögonblicken American Psycho (2000) såg dagens ljus.

Kultfilmen är många filmälskares favorit och dess framgång berodde till stor del på Christian Bales ikoniska prestation i huvudrollen som Patrick Bateman, som fortfarande anses vara en av hans imponerande karriärs bästa insatser.

Utan American Psycho hade Bale sannolikt inte varit den enorma stjärna som han är i dag, och om ödet bara hade avvikit en gnutta hade saker och ting kunnat se väldigt annorlunda ut. Bale var nämligen inte den enda som var aktuell för rollen som Bateman. Antalet storstjärnor som antingen ratades för uppdraget att spela Bateman, eller själva ratade det.

När en nyversion av American Psycho nu är på gång och en ny huvudrollsinnehavare ska identifieras, passar vi på att syna vilka välkända namn som sägs ha varit på tal att spela Patrick Bateman när rollen i slutändan landade i Christian Bales knä.

American Psycho (200
Christian Bale som Patrick Bateman i "American Psycho" (2000). Foto: Lions Gate.

Skådespelare som kunde spelat Patrick Bateman i American Psycho istället för Christian Bale

Vid tiden då arbetet med American Psycho rullade igång var inte riktigt alla namn kopplade till filmen lika stora som de är i dag, men det är ändå anmärkningsvärt hur många tungviktare som faktiskt var på tal för rollen.

Följande skådespelare sägs ha varit aktuella för rollen som Patrick Bateman:

  • Johnny Depp
  • Brad Pitt
  • Leonardo DiCaprio
  • Ben Affleck
  • Matt Damon
  • Edward Norton
  • Billy Crudup
  • Ewan McGregor
  • Vince Vaughn

En av anledningarna till att så många stora namn var tilltänkta för rollen som Bateman beror på att arbetet med att göra verklighet av American Psycho gick väldigt knackigt till en början. Rättigheter bytte händer, regissörer kom och gick och följaktligen även huvudrollsinnehavare.

Johnny Depp sägs ha varit en av de första som intresserade sig för projektet redan under tidigt 1990-tal, men med tiden sinade hans intresse och när maskineriet väl rullade igång igen var det Brad Pitt som var den tilltänkta huvudrollsinnehavaren, men istället var det Billy Crudup som faktiskt ska ha erbjudits rollen. Han ryktas dock ha hoppat av efter att ha känt sig för osäker på hur han skulle hantera karaktären.

Lionsgate ville sedan ha ett stort namn som Bateman med Edward Norton som ett exempel. Norton ska tillsammans med skådespelare som Ewan McGregor, Vince Vaughn, Matt Damon och Ben Affleck tackat nej.

I slutändan var det självaste Leonardo DiCaprio som kom närmast att ta sig an rollen. I kölvattnet av succén med Titanic (1997) tilldelades DiCaprio rollen och arbetet med filmen inleddes. Några månader senare kraschade projektet och DiCaprio hoppade av, och det är först vid den här punkten som Bale slutligen tilldelades rollen, en gång för alla. Speciellt bra betalt fick han däremot inte.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL