Visste du att Tom Cruise är med i American Psycho?

Visste du att Tom Cruise är med i American Psycho?

Eric Diedrichs
26 februari 2024 kl. 18:02

Får Patrick Bateman att svettas

Bret Easton Ellis kontroversiella roman "American Psycho" ska filmatiseras på nytt. Vad många inte vet är att Tom Cruise ofrivilligt har haft sitt finger i både boken och långfilmen med Christian Bale.

Med åren har Mary Harrons filmatisering av Bret Easton Ellis yuppiesatir American Psycho blivit en klassiker, men filmen har inte alltid sett lika blida ögon. När filmen släpptes 2000 – nio år efter boken och åtta år efter att en filmatisering började planeras – var det en vattendelare där fans till boken tyckte att den var för snäll och de som inte läst förlagan tyckte att den var för våldsam och märklig. I dag är filmen en väl ansedd klassiker.

Häromdagen blev det klart att Lionsgate planerar en ny filmatisering av Bret Eston Ellis bok, denna gången som TV-serie. Det är inte känt om serien kommer att skildra romanen eller utspelas innan/efter berättelsen som ryms inom bokpärmarna. Det är inte heller klart vem som kommer att axla rollen Patrick Bateman eller om Ellis kommer att vara involverad i produktionen.

Christian Bale i American Psycho.
Christian Bale som Patrick Bateman. Foto: Lions Gate

Visste du att Tom Cruise är med i American Psycho?

Om serien i närmare detalj kommer att skildra vad som sker i romanen kan publiken förvänta sig mer övervåld och kanske ett gästspel från Tom Cruise, eller någon annan skådespelare av motsvarande kaliber. Mission: Impossible-stjärnan har nämligen en roll i Bret Easton Ellis bok och hade sedan även sitt finger i spelet när det kom till själva filmatiseringen – även om han själv inte visste om det. Låt oss förklara.

Ett kollage av bilder ur American Psycho och The Firm.
Christian Bale i "American Psycho" och Tom Cruise i "Firman". Foto: Lionsgate/Paramount Pictures

 

När Patrick Bateman möter Tom Cruise

I boken bor Patrick Bateman i samma lägenhetshus som Tom Cruise, något han är stolt över (det är trots allt en statussymbol) men som också kommer att ge honom kallsvettningar. En dag hamnar de i samma hiss och Bateman, efter en typisk inre monolog om Cruises utseende, vill desperat göra ett gott intryckt.

Han säger att han är ett fan och att han gillade honom i "Bartender", när Tom Cruise rättar honom och säger att filmen heter "Cocktail" kickar Batemans ångest in. Han kallsvettas och börjar, utan att märka det, blöda näsblod av stressen. När Tom Cruise påpekar att Bateman blöder slår stressen in ännu en nivå och hissresan beskrivs som en evighet, med Bateman oförmögen att få ur sig ett ord. Den ihärdiga skammen är påtaglig.

Christian Bale baserade Patrick Bateman på Tom Cruise

I filmen spelas Patrick Bateman av Christian Bale i en rollprestation som många fortfarande håller som Oscarsvinnarens allra bästa. Något Bale kanske borde tacka Tom Cruise för. Enligt American Psycho-regissören Mary Harron ska nämligen Christian Bale ha baserat sin rolltolkning på Tom Cruise efter att ha sett honom i en intervju med David Letterman. Att Cruise skulle ha uppvisat "väldigt intensiv vänlighet" men "inte haft någonting bakom blicken".

Filmtopp håller dig uppdaterad om vad som sker med "American Psycho"-remaken. Vem vet, kanske ställer sig Tom Cruise i hissen med nästa Patrick Bateman?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL