Kan Liongates "American Psycho"-remake fungera? Här är mina tankar

Kan Liongates “American Psycho“-remake fungera? Här är mina tankar

Eric Diedrichs
25 februari 2024 kl. 13:02
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Bret Easton Ellis mardrömsyuppie kan göra comeback

Lionsgate planerar en remake på "American Psycho". Filmtopps Eric Diedrichs ventilerar sina åsikter – finns det en värld där detta kan fungera?

Året är 2000 och efter evigheter i "development hell" går Mary Harrons filmatisering av Bret Easton Ellis kontroversiella kritikerfavorit och bästsäljare från 1991, American Psycho, upp på biograferna. Bemötandet är milt sagt blandat. Fans av boken tycker filmen är för snäll och humoristisk, medan de som inte har läst Ellis mardrömssatir tycker att den är både för våldsam och märklig.

Under åren har dock filmen, som många tycker bjuder på Christian Bales bästa rollprestation, blivit en älskad kultklassiker. Att den på IMDb har klättrat i användarbetyg från 6,7 av 10 till 7,6 av 10 säger en hel del. Det är en rejäl omvärdering.

Att seriemördare eller inte seriemörda, det är frågan

Historien följer en yuppie på 80-talet som också är seriemördare – eller är han verkligen det? Verklighet blandas med brutala fantasier i en värld där pengar, status och visitkort är högre värderat än ett människoliv.

Jag har sett Mary Harrons filmversion många gånger och alltid älskat den – både som psykologiskt drama och svart komedi. I vintras läste jag boken för första gången och chockerades. Dels för dess bisarra våldsskildringar (inte ens barn går säkra), dels för att det blev tydligt vilken enastående filmatiseringen det faktiskt är.

I det stora hela har Mary Harron lyckats fånga hela essensen i boken – dialogen, humorn, svärtan, våldet, satiren – från första till sista sidan. Nästan allt som sker i den 450-sidor långa romanen har omvandlats till 100 minuter filmmagi. Och detta av en roman som tycks omöjlig att filmatisera.

Vad som främst har kapats är våldet. Våld så vedervärdigt att man inte tror att det är sant. Våld som aldrig borde få lämna boksidorna – eller?

Kan Liongates "American Psycho"-remake fungera?

Nu vill tydligen Lionsgate göra en TV-serie av American Psycho och jag är så klart tveksam. Sett till hur ikonisk Christian Bales tolkning av Patrick Bateman är känns projektet dumdistrigt redan i idéstadiet. Samtidigt, att göra en ny adaption av boken behöver inte vara omöjligt – även om David Cronenberg och Oliver Stone aldrig lyckades genomföra sina filmatiseringar. Men då måste man öppna helvetes portar och ta med allt det där vi aldrig fick se i Harrons film, och de scenerna är många och detaljerade.

Fast eftersom vi nu pratar om en TV-serie kommer Lionsgate aldrig att gå åt det überbrutala hållet. Istället lär fokus läggas på Patrick Batemans psyke och ännu fler hyllningar till själlös musik. Vem vet, kanske ska speltiden drygas ut med tillbakablickar till ungdomen eller något sådant menlöst.

Det kan dock finnas en väg. Om Lionsgate väljer att gå ännu hårdare på komedispåret och fortsätta historien efter grundhistoriens ambivalenta final, kan man ändå ha en tillstymmelse till chans att göra något intressant – särskilt om Bret Easton Ellis vill vara med och leda projektet. Det är förmodligen det bästa alternativet och kanske det enda som faktiskt skulle kunna fungera. Vi får se.

Här kan du se var "American Psycho" (2000) finns att streama. Filmtopp Håller dig uppdaterad om vad som sker.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL