Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Christian Bale fick uselt betalt för American Psycho

Christian Bale fick uselt betalt för American Psycho

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
08 oktober 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
08 oktober 2022

Tjänade mindre än makeupartisterna

I dag är han säkerligen bland de bäst betalda skådespelarna i Hollywood men när Christian Bale gjorde "American Psycho" var det betydligt sämre ställt.

Många står enade om att Christian Bale är en av sin generations främsta skådespelare. Men innan han blev en global superstjärna med Batman-trilogin och sin Oscarsvinst för The Fighter var han länge en skådespelare som fick slita för att kunna pröjsa hyran. Men att han var bland de lägst betalda under inspelningen av en av hans mest berömda filmer, American Psycho, hade väl ingen trott.

Christian Bale fick uselt betalt för American Psycho

Christian Bale i "American Psycho". Foto: Columbia TriStar Film Distributors International.

I en ny intervju med GQ berättar Christian Bale om tiden när han först började bli aktiv på riktigt i Hollywood, och att den inte var lika glamorös för honom som en hade kunnat förvänta sig. Det var när Bale gjorde den idag kultförklarade psykologiska dramathrillern American Psycho som han inte ens tjänade tillräckligt för att kunna betala sitt hem. 

– De pröjsade mig det absolut lägsta de var lagligt tillåtna, och huset jag delade med pappa och mina syster höll på att bli taget ifrån oss. Jag tänkte bara "shit, jag måste få tag lite pengar". Jag kommer ihåg en gång när jag satt i sminkavdelningen och makeupartisterna skrattade åt mig för att jag fick mindre betalt än någon av dem. Min motivation efter det var att skaffa tillräckligt pengar för att kunna behålla huset.

Rollen som den psykiskt sjuke finansmannen Patrick Bateman erbjöds först till ingen mindre Leonardo DiCaprio men som då tackade nej. Kanske hade det just med den undermåliga lönen att göra. För Bales del gick han sen vidare till att göra en annan klassiker, kriminaldramat Shaft med Samuel L. Jackson. Filmen var duktigt påkostad och gav honom sannolikt pengarna som krävdes för att familjen hans skulle kunna bo kvar i huset.

 Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL