Slavskämtet som höll på att förstöra John Cleeses karriär

Slavskämtet som kunde ha förstört John Cleeses karriär

Filmtopp
08 februari 2023 kl. 02:02

Komikern mötte kritik efter framträdande i Texas

John Cleese är klar för nya "Pang i bygget", vilket indikerar att det går lika bra som någonsin. Men karriären var ute på hal is när han nyss skämtade om slavars förtryck.

I går blev det känt att den 83-årige komikern John Cleese ska återvända för att spela i en ny säsong av Pang i bygget, kultserien från 70-talet i vilken han spelade huvudrollen. I tider där berömda personer kan stängas ute för många år gamla tweets, kan det anses vara något tursamt att han tilldelats en så pass enorm roll på nytt. För mindre än ett år sedan befann Cleese sig nämligen på SXSW-festivalen i Texas där han skämtade fritt om slavar. 

Slavskämtet som kunde ha förstört John Cleeses karriär
John Cleese i "Pang i bygget". Foto: BBC2.

Slavskämtet kunde ha förstört John Cleeses karriär

John Cleese lyfts ofta fram som en av tidernas roligaste film-och serieprofiler, och i all sin framgång har han även blivit känd som en motståndare mot allt med politisk korrekthet. Kanske är det på grund av att hans stundvis kontroversiella humor inte går i linje med den utveckling världen tagit som han försvunnit från rampljuset de senaste åren. 

Kontrasten mellan stjärnan och hans samtid gjorde sig ännu en gång tydlig när klev upp på scen på fjolårets SXSW-festival med segmentet John Cleese in Conversation. Han började då skämta om olika kulturer och deras slavhistorik, för att driva om hur de tävlar om vilka som haft det värst:

– Folk blir tävlingsinriktade om det här med att vara förtryckta. Visste ni att britterna har varit slavar två gånger?

När Cleese började mala på om hur slavar nästan tycks vilja vara slavar tog en annan komiker på scenen, Dulcé Sloan, mikrofonen från honom för att säga att han "räddat en komiker vars karriär han respekterar". Monty Python-stjärnan tog då tillbaka mikrofonen för att bygga vidare på skämtet:

– Jag vill ha kompensation från Italien. Och sedan kom normerna över 1066... de var hemska människor från Frankrike som koloniserade oss i 30 år, så vi behöver kompensation där också, tyvärr.

Efteråt fick John Cleese dåligt med utrymme på scenen, vilket säger något om den obekväma stämning som det sägs ha blivit på plats. När han väl fick tala igen drog han till med att skämta om miljöns dystra utveckling: 

– Saken är den att jag snart kommer att vara död. Det är därför jag är för global uppvärmning, jag vill aldrig igen behöva frysa, sade han.

Bemötte kritiken efteråt

När John Cleeses skämt om slavar blev känt – bland efter kritik från The Hollywood Reporter – rörde det upp känslor hos flera av hans följare på Twitter.  

Komikern var snabb på att vifta bort kritiken från tidningen och uppmanade dem att nästa gång skicka någon med ett sinne för humor. Till en kritisk följare på Twitter svarade han följande: 

När "Pang i bygget" får en ny säsong är det John Cleeses dotter Camilla som skriver manuset. Än så länge vet vi inte när seriens nypremiär släpps, men när den gör det återstår det att se ifall det släpps levereras fler kontroversiella skämt från komikerns håll. 

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL