Ännu ett bakslag för Netflix – Tappat 970 000 prenumeranter

RIKSDAGSVALET: Ska streamingjättarna tvingas betala streaminskatt?

Filmtopp
09 september 2022 kl. 18:00

Partierna oense om svensk streamingskatt

Kulturnytt rapporterar att Filminstitutet, SVT och de regionala filmfonderna i Sverige vill att en statlig utredning görs gällande en "streamingskatt" i Sverige. Partiernas åsikter i frågan skiljer sig åt.

I ett reportage rapporterar Kulturnyheterna att Filminstitutet tillsammans med SVT och de regionala filmfonderna önskar se en statlig utredning för se huruvida Sverige ska ha en streamingskatt.

Flertalet länder runt om i Europa har redan en så kallad streamingskatt. Det innebär i praktiken att stora streamingjättar som Netflix, HBO Max, Amazon Prime Video m.fl. är skyldiga att betala en del av sin vinst i skatt för att hjälpa till att finansiera den inhemska produktionen av filmer och serier.

Det blir allt svårare att finansiera svensk innehåll, menar Filminstitutets vd, Anette Novak, enligt Kulturnyheterna. Anledningen till detta menar hon delvis beror på sådant som att delar av intäkterna som tidigare kom från biografer istället går till internationella aktörer som driver streamingtjänster.

Novak vill dock inte måla upp streamingtjänsterna som någon form av bov i utvecklingen.

– Strömningstjänsterna öppnar ju också upp för svensk film att nå större publik än någonsin tidigare, poängterar Novak.

Partierna inte överens om en streamingskatt

Sveriges riksdagspartier är inte eniga om behovet av en streamingskatt som liknar den Danmark har, där aktörerna betalar 6 procents skatt på sin vinst. Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna tror inte att den typen av skatt skulle gynna svensk tv-produktion. Enligt Kristdemokraterna skulle effekten kunna bli densamma som i Danmark, där produktioner från Netflix och Viaplay till en början stoppades helt och hållet, till följd av skatten.

Landskapet för produktionen av svenska titlar för streamingtjänsterna kan redan innan en skatt upplevas som skör, med tanke på hur Warner Bros. Discovery nyligen drog i nödbromsen för i princip alla sina skandinaviska HBO Max-produktioner.

Liberalerna och Sverigedemokraterna är däremot för en streamingskatt. De sistnämnda vill dock inte benämna det som en skatt. Miljöpartiet och Vänsterpartiet har inte tagit ställning i frågan.

I en intervju med Filmtopp kommenterar den före detta partiledaren för Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ, Gudrun Schyman, frågan om en streamingskatt. Hon ställer sig kritisk till den svenska kulturpolitiken och tror att en skatt på de stora streamingaktörerna skulle vara gynnsam. Samtidigt är Schyman noggrann med att poängtera att hennes nya parti, Klimatinitiativ Simrishamn, inte fokuserar på den här typen av frågor, utan riktar all sin kraft mot klimatkrisen.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL